Menü

Növénytermesztés a Marson?

Valamikor a jövőben – talán hamarabb, mint gondolnánk – mi, emberek fogunk élni a Marson. Habár vihetjük majd magunkkal a készleteinket, hosszútávon sokkal ésszerűbb lesz a saját terményeinket ott kitermelni. Aki látta a Mentőexpedíció című filmet, azt gondolhatja, ezt könnyen megtehetjük, a valóság azonban ennél egy kicsit árnyaltabb, ugyanis még nagyon kevés kísérletet hajtottak végre e téren a való életben.

Szerencsére holland kutatók már találtak négyféle zöldség- és gabonafélét, melyeket igaz, egyelőre földi körülmények között, de a vörös bolygóéhoz hasonló talajon termelnek, és amelyek emberi fogyasztása biztonságos. Retek, borsó, rozs és paradicsom – ezekben a növényekben nincs az emberi egészségre nézve veszélyes mennyiségű nehézfém, például ólom, réz és kadmium, melyek veszélyt jelenthetnének az emberi szervezet számára.

Ezek a figyelemre méltó eredmények nagyon ígéretesek” – nyilatkozta a projekt vezető közgazdásza, Wieger Wamelink, a hollandiai Wageningen Egyetem kutatója. „Fontos, hogy annyi terményfélét teszteljünk, amennyit csak tudunk, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy akik a Marson telepednek le, az élelemforrás széles tárházából tudnak majd válogatni.”

Az egyetemen dolgozó kutatóknak 2013 óta 10 különböző terményt sikerült felnevelniük a Mars földjéhez hasonló talajon, melyek közül néhány még nem mondható emberi fogyasztásra alkalmasnak. Ezeken további teszteket végeznek. Melyek ezek a növények? A burgonya, a rukkola és az orvosi vízitorma.

Ezek a vizsgálatok azonban csak egy részét teszik ki annak a nagy erőfeszítésnek, amit a kutatóknak tenniük kell annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, elfogadhatóak-e a mezőgazdasági körülmények a Marson. Hosszabb távon, a geomérnökök valószínűleg egy globális felmelegedési programot fognak elindítani a felszínen, aminek célja a légkör felmelegítése, a jégsapkák elolvasztása, és talán a bolygó bizonyos területeinek elárasztása friss és egy kissé sós vízzel.

Azonban még rövidtávon is sok víz előállítására van szükség a vörös bolygón ahhoz, hogy a növények igényei abszolút ki legyenek elégítve. Kis mennyiségben erre számos lehetőség van, de az a legvalószínűbb, hogy az első expedíciók a Marsra, melyek során emberek is utaznak, teherszállítmányként fogják magukkal vinni a vizet. Ez egy lehetőség a sok közül, de ezenkívül felolvaszthatják a jeget a jégsapkákból, esetleg a felszín alatti tartalékokat is kihasználhatják, hogy a fejlesztésekkel tovább tudjanak haladni.

Forrás: www.iflscience.com

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.