Menü

Szavak és kifejezések, amiket érdemes kivonnod a forgalomból

A ma emberének nincs ideje vagy elengedő figyelme, hogy a szükségesnél több szót elolvasson. Ha azt szeretnénk, hogy meghalljanak minket, vagy hogy megértsék az üzeneteinket, mindezt azt unalom elkerülésével, akkor érdemes átböngészni ezt a listát, amely 12 szót, illetve kifejezést tartalmaz. Ezeket érdemes törölnünk a szókincsünkből, hogy írásaink, fogalmazásaink ütősebbek legyenek.

1. MENNI

Iskolába MENTEM. Vagy boltba vagy templomba vagy konferenciára, Vegasba, bárhová, ahová hajlandó vagyok elmenni. De a MENTEM helyett inkább használhatjuk: vezettem, korcsolyáztam, sétáltam, futottam, repültem. Rengeteg módja van annak, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. Válasszunk egyet! Ne legyünk lusták, és ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy még egy kicsit hozzáadjunk a történetünkhöz!

2. ŐSZINTÉN

Akkor használjuk ezt a szót, ha hangsúlyt szeretnének adni valaminek. A probléma ezzel, hogy abban a percben, ahogy azt írjuk az olvasóinknak, hogy ez a különleges állítás igaz, magunk után vonjuk, hogy amiről eddig beszéltünk, az nem az. Kínos...

3. TELJESEN/ABSZOLÚT

Minden mondatunk végére odatenni, hogy TELJESEN/ABSZOLÚT, szükségtelen. Valami vagy szükséges vagy nem. Ha azt mondjuk, ABSZOLÚT szükséges, attól nem lesz még jobban szükséges.

4. NAGYON

A pontos mellékneveknek nincs szükségük minősítőkre. Ha mégis minősíteni kell? Helyettesítsük valami mással! A NAGYON egy igét, egy melléknevet vagy egy másik határozószót szándékozik felnagyítani. Ez a szó csak annyit tesz, hogy az állításunkat kevésbé sajátossá teszi. Ha NAGYON boldogok vagyunk? Írjuk, hogy eksztázisban vagyunk! Ha NAGYON szomorúak vagyunk, használjuk a melankolikus, levert, bánatos, esetleg a depressziós szavakat. A NAGYON szomorú egy lusta módja annak, hogy kifejezzük, hogyan érezzük magunkat.

Egy másik buktató, ha a NAGYON szócskát melléknév képzőként használjuk. A meglátás szubjektív. A NAGYON hideg és a NAGYON meleg mindenkinek mást jelent. Legyünk specifikusak!

5. TÉNYLEG

Nincs szükség arra, hogy egy melléknevet, egy igét, egy határozószót a TÉNYLEG szócskával nyomatékosítsunk. Válasszunk egy másik szót, amivel kifejezhetjük mondandónkat! Ok nélkül soha ne ismételgessük a TÉNYLEG vagy a NAGYON szavakat!

6. MEGLEPŐ

A szó jelentése: nagy meglepetést okozni. Szinonimái: bámulatos, hihetetlen, csodálatos, figyelemre méltó, megdöbbentő, elképesztő. Értjük a lényegét, ugye? Ez a szó mindenhol ott van, többek között a közösségi médiában is. MEGLEPETÉS: Ha minden meglepő, semmi sem az.

7. MINDIG

A szó bezár egy írót egy adott pozícióba. Kissé önteltnek, szűk látókörűnek mutathat, és gyakran kinyit egy ajtót a kritikus számára. A MINDIG ritkán igaz. Hacsak nem írott parancsokat és utasításokat adunk, inkább találjunk egy másik szót mondanivalónk átadására.

8. SOHA

Ugyanaz érvényes rá, mint a MINDIG szóra!

9. SZÓ SZERINT

Valóban azt jelenti, ami le van írva: SZÓ SZERINT. Túlzás nélkül. A legtöbb esetben, mikor ezt a kifejezést használjuk, azt gondoljuk: képletesen, átvitt értelemben. Bármi is történik, az metaforikusan értendő. Gondoljunk a következőre: „Tűkön ülök, hogy vajon megkapom-e az állást, amire jelentkeztem!”. Milyen kényelmetlen is lenne az?

10. PONT

Ez egy töltelékszó, ami az írott mondatot csak gyengébbé teszi, nem erősebbé. Például: „Pont jókor értem oda.”. Számos kifejezőbb szót használhatunk helyette.

11. TALÁN

Tájékozatlanná, bizonytalanná tesz azzal kapcsolatban, amiről beszélünk. Témától függetlenül, legyünk biztosak magunkban, és írjunk pontosan! Az egyetlen dolog, amit a külvilág felé közvetítünk ezzel a szóval, az a bizonytalanság.

12. DOLOG

Ez a szó hétköznapi, általános. Mintha valami helyfoglaló lenne, ami valami jobbat vár maga helyett. Ha a DOLOG részletei nem elég fontosak, hogy le legyenek írva, inkább ne is hivatkozzunk rá! Például: azt mondjuk az olvasóinknak, hogy igen, végezzétek el a kurzusunkat, mert nagyon sok DOLGOT fogtok tanulni?! Valószínűleg inkább azt mondják majd, hallgassunk.

Írhatunk a vezérigazgatónknak, lehetünk egy blog szerkesztői, egy termék eladói, vagy éppen a szakdolgozatunkat, doktori tézisünket fejezhetjük be, fontos, hogy az olvasóinkat tartsuk végig elkötelezve a témánk iránt. E néhány szónak és kifejezésnek a prózából való kivagdosása egy remek kezdés, hogy rendbe hozzuk írásainkat. Mi a nyereség? Eszesebbnek, ötletesebbnek fogunk hatni, a címzett pedig érdekesebbnek találja majd a mondandónkat.

Forrás: www.businessinsider.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?