Menü

Nyáron is reggelizz!

A nyári időszakban könnyen felborulhat a felnőttek és a gyerekek egyébként megszokott életritmusa, emiatt pedig elmaradhat a nap legfontosabb étkezése, a reggeli. Pedig kár kihagyni az életünkből, hiszen egészséges, és az egész napunkra hatással van az elfogyasztása.

Nyáron a szabadságolások, nyaralások, a gyermeki szünidők, vagy az unokákra való felvigyázás idején sokan módosítanak az egyébként megszokott napirendben, amiben jó esetben szerepel a reggeli, nyáron viszont kimaradhat. A gyerekek, vagy a szabadságukat töltő, esetleg a csemeték miatt elfoglaltabb felnőttek rutinjából törlődik ez a fontos étkezés, vagy gyakorta összemosódik az ebéddel. Nos, ez kevésbé jó stratégia! De mik az indokok, amiért a nap ennyire hangsúlyos étkezése a reggeli?

Az egész napunkra kihatással lehet, hogy reggelizünk-e, vagy sem, valamint hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk az első étkezésünk során. Amennyiben megfelelő reggelit fogyasztunk, úgy sokkal energikusabbak lehetünk, az emésztésünk beindul, ügyesebben legyőzhetjük vele a korai fáradtságot. A jó hír, hogy ez az az étkezés, amikor megengedett nagyobb adagokat, vagy netalántán hízlalóbb ételeket is a tányérunkra pakolni. Ebben a szakaszban ugyanis még jobb és gyorsabb az anyagcsere, ami ahhoz hasonlít, ahogy az éjszakai alvás után felkel a nap, majd beragyogja a Földet. Dél után viszont ugyanígy egyre lejjebb és lejjebb vándorol, pontosan ahogy az anyagcserénk is egyre lassul a nap végéhez közeledve. A késői kelés, és a kevés alvás már csak emiatt sem kifizetődő - akkor ugyanis kevesebbet ehetünk.

Talán mondani sem kell, hogy a kiegyensúlyozott reggelivel tehetjük a legtöbbet a testünkért. Amennyiben sok rostot, változatos és egészséges ételeket fogyasztunk, akkor egész napra energetizáljuk testünket. Az sem mindegy nyilván, hogy mit iszunk: az éhgyomorra kávé például nem a legjobb ötlet! Fogyasszunk mellé legalább rostos teasüteményeket. A cukros kávék, forró csokik, kakaók és üdítők szintén nem bizonyulnak jó kezdésnek a naphoz, hiszen már kora reggel megemelik a vércukorszintet, ami aztán emiatt egész nap ingadozhat. Ugyanez igaz az egészségtelen pékárukra is.

Fontos viszont, hogy az említett rostokat ne hagyjuk ki a reggeli étkezésből. Amennyiben joghurtos reggelit részesítünk előnyben, azt készítsük el inkább magunk natúr joghurtból és gyümölcsökből (nyáron bőven van választék), és egészsítsük ki pl. zabpehellyel. Ez még a sima gyümölcsreggelinél is előnyösebb választás. Ha tojást szeretnénk reggelizni, akkor együnk hozzá friss zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy pirítóst. A rostok ugyanis segítik a bélrendszer egész napi működését, és jó anyagcserét biztosítanak számunkra.

Jó reggelit!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!