Menü

A magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) top 10 előnye

Mit ne lehetne szeretne ebben az edzésformában? Ahogy a neve is sugallja, számos intervallumot foglal magában – ezek rendszerint magas intenzitásúak -, biztosítva ezzel azt, hogy a maximumot tudjuk kihozni az edzésből. Ez az edzéstípus gyorsítja az anyagcserét, miközben rengeteget kalóriát égetünk el rövid idő alatt. A következő lista mindössze néhány előnyt sorol fel a sok közül:

1. Segít az állóképességünk javításában. A HIIT alkalmazkodik az izmok szerkezetéhez, ami képessé tesz minket arra, hogy bármilyen mozgásformában javítsuk a kitartásunkat. Egy vizsgálatban az emberek 8 héten keresztül követték ezt az edzésformát. A nyolcadik hét végén dupla annyi ideig voltak képesek például kerékpározni ugyanakkora sebességgel, mint az elején.

2. Kalóriát és zsírt égetünk el rövidebb idő alatt. Nagyon előnyös edzésforma, ha csak kevés időnk van mozogni. Kutatások szerint 15 percnyi HIIT során több kalóriát égetünk el, mint egy órányi futással a futópadon.

3. Hatékonyan használjuk ki az energiáinkat. A HIIT során a szervezet megtanulja, hogyan használja ki hatékonyan a test energiakészletét. A pihenő időszakok alatt segít a méreganyagok eltávolításában, továbbá az edzés-pihenés váltakozása segít a megfelelő légzés kialakításában is.

4. Gyorsítjuk az anyagcserénket. A HIIT több oxigént termel, mint az eddig ismert, általános edzés. A felgyorsult anyagcsere később segít több kalóriát még gyorsabban elégetni.

5. Kalóriát és zsírt égetünk, miután elhagytuk az edzőtermet. 24 órával az edzés után a test még mindig képes kalóriát és zsírt égetni, míg ez a tény a normál edzéseknél nem ismert.

6. Nincs szükségünk felszerelésre. A HIIT nagyon költséghatékony, hiszen mindössze egy kis nyitott tér az, ami nélkülözhetetlen hozzá. A saját testünkre van szükség hozzá, hiszen bármilyen mozgásforma, ami gyorsan megemeli a pulzusunkat, HIIT lehet, mint például az ugrálás.

7. Zsírt, nem pedig izmot veszítünk. Az egyenletes kardio edzést általában az izomvesztéssel hozzák összefüggésbe. A magas intenzitású intervallum edzés azonban megóvja az izmokat, miközben fogyunk.

8. Lehetőségünk nyílik kiválasztani a saját mozgásformánkat. Az a jó ebben az edzéstípusban, hogy nem kell csak a futásra vagy a kerékpározásra korlátozódnunk. Valójában bármilyen kardio edzést felvehetünk, és intervallum edzéssé formálhatjuk. Például kerékpározhatunk nagy intenzitással 30 másodpercig 45 másodperces szünetekkel, és másnap futásra vagy aerobikra válthatunk.

9. Egészséges a szívnek. Szokás mondani, hogy az extrém edzés segít extrém eredményeket produkálni. A legtöbb ember számára azonban nehéz, hogy az anaerob zónába tornásszák át magukat, ahol alig kapnak levegőt, érzik, hogy a szívük mind gyorsabban és gyorsabban ver. A HIIT során könnyebb elérni ezt az állapotot, mivel rögtön az adott pillanat után következik a pihenőidő. Ez segít a szív egészségének megőrzésében, és elősegíti a normális véráramlást az egész testben.

10. Kihívás. Az intervallum edzés évszakos edzéseket és új kihívást kínál, valamint a kezdőknek egy gyors módot, hogy magukon lássák az eredményt. Ha folyamatosan hajszoljuk magunkat, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, soha nem fogunk unatkozni edzés közben!

Forrás: www.healthfitnessrevolution.com
Fotó: blog.bestsport.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.