Menü

A viszkető bőr egyik lehetséges oka, az ágyi poloska – áttekintés

Sok apró rovar és bogár okozhat kellemetlen meglepetéseket, de az egyik legnagyobb feladat közülük az ágyi poloskák társasága. Miért szeretnek minket, és mit tehetünk ellenük?

Az ágyi poloskák apró rovarok, melyek emberi vérrel táplálkoznak. Olyan sötét helyeken bújnak meg, ahol közel lehetnek az emberekhez, vagyis inkább ahhoz a helyhez, ahol az emberek alszanak, és rendszerint akkor másznak elő, hogy táplálkozzanak, amikor mi mélyen alszunk.

Az ágyi poloskák csípnek. Sajnos ezek a kis lények még a legtisztább otthonban is okozhatnak problémát. Mindösszesen emberi vérre van szükségük a túléléshez, ami magával vonja a tényt, hogy egy makulátlanul tiszta lakás vagy ház nem fogja őket elriasztani. Ezzel ellentétben nagyon egyszerű őket begyűjteni és hazavinni. Bele tudnak mászni csomagokba, ruhákba, még a bútorokba is úgy, hogy észre sem vesszük őket. Ha egyszer bejutottak az otthonunkba, könnyen találni fognak maguknak egy rejtekhelyet. A kedvenceik közé tartoznak a matracok, az ágy fejtámlája, a kanapék, valamint a pici nyílások és repedések.

Ha az otthonunkba rajtunk kívül az ágyi poloskák is beköltöztek, nagy adag idegességet és néhány álmatlan éjszakát is hozhatnak magukkal. A legtöbb ember amilyen gyorsan csak lehet, meg szeretne tőlük szabadulni, ezért különböző spray-ket és porlasztó készülékeket vásárol. Ezek azonban nem fogják megoldani a problémát. Az sem oldja meg, ha néhány hétre elmegyünk otthonról. Habár a túléléshez vérre van szükségük, akár egy évet vagy kicsivel többet is átvészelnek táplálkozás nélkül. Ez idő alatt kedvenc búvóhelyeiken rejtőznek. Kiirtásuk így elég komplikált feladat lehet. A legtöbb embernek ilyenkor szüksége van szakértő rovarirtók segítségére. A megfelelő cég kiválasztása során bizonyosodjunk meg róla, hogy a cég e téren is elegendő tapasztalattal rendelkezik! Valószínűleg többször is ki kell szállniuk otthonunkba, hogy az ágyi poloskák kiirtása teljes legyen. A további teendőkkel kapcsolatos tanácsaikat pedig fogadjuk meg!

Ha sok csípésünk van, vagy nagyon fertőzöttnek tűnnek, feltétlenül keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki megfelelő kezelést tud nyújtani, és segít a viszketés érzés csökkentésében is.

Forrás: www.aad.org
Fotó: Wikipedia

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.