Menü

Tényleg hatásos a HPV elleni védőoltás a méhnyakrák kialakulása ellen

Egészen eddig nagyon sok kutatás pozitív eredményeket adott a témában, de a legutolsó nélkülözhetetlen tesztek, melyek tényleg megnyugvást hoznak, mindig több időt vesznek igénybe. Most elérkezett ez a pillanat is.

Egy kanadai folyóiratban megjelent tudományos cikkben leírták, hogy azok a lányok, akik 2008-ban megkapták a Gardasil nevű vakcinát, negyedannyi eséllyel rendelkeznek bármiféle abnormalitás kialakulására, ami méhnyakrákhoz vezethetne, mint azok a lányok, akik nem lettek vakcinálva.

Ian Frazer professzor elmondta, hogy a vírus elleni ellenanyagokat mesterséges „vírusszerű részecskék” állítják elő, ezek segíthetnek megelőzni a betegség kialakulását. A HPV (humán papilloma vírus) okozta méhnyakrák évente körülbelül 270.000 nő életét követeli. Igaz ahhoz, hogy egy HPV fertőzés daganatot okozzon, legtöbbször éveknek kell eltelnie. Frazer professzor munkája az egészségügyi hatóságok elé is nagy feladatot állított. Túl sok időt vesz el a várakozás, hogy a vakcina tényleg hatásos-e, és közben túl sok lány marad védőoltás nélkül.

A döntés vitatott volt. A Gardasil drága, és néhány politikus felvetette a problémát, hogy a HPV elleni védelem ösztönözni fogja a fiatalokat a védelem nélküli szexuális életre. Természetesen az oltás elleni tábor azonnal felállt, és néhány ritka negatív esettel rukkoltak elő. Még néhány orvos kutató is megkérdőjelezte a vakcina által kialakított védettség időtartamát. A védőoltás hatásosságára vonatkozó korai bizonyítékok úgy emelkedtek, ahogy a nemi szervek területén kialakuló szemölcsök megjelenési gyakorisága csökkent. Ezeket a szemölcsöket is a HPV okozza – bár általában más típusok. Számos tanulmány jelent már meg arról, hogy azokon a helyeken, ahol az oltás elterjedt, egyre kevésbé gyakori a szemölcsök kialakulása. Igaz, a szemölcsök előfordulási gyakoriságának csökkenése nem egyenlő a rák elleni harc megnyerésével, de mindenképpen szemléletes példa. Továbbá, a legveszélyesebb típusok egyre ritkábbá válnak, ahogy a nyájimmunitás (=a népesség nagy részét beoltják, és ez az oltatlanok számára is védettséget biztosít) kezd kialakulni.

A hiányzó láncszemet Dr. Huiming Yang hozta meg. Nyolc évvel egy iskolai HPV oltás program után a védőoltás megmutatta korai előnyeit, különösen a magas rizikójú csoportba tartozó típusok esetén. Ezek nagyobb valószínűséggel okoznak daganatot. A méhnyak területén létrejövő rendellenességeket vizsgálták. A védőoltásban részesült csoport tagjai között az abnormalitások előfordulási gyakorisága 11,8% volt, míg a nem oltott csoport tagjai között 16,1% volt ezek előfordulása. Az oltott csoportban talált típusok az alacsony rizikócsoportba tartoztak, tehát kis valószínűséggel okoznak daganatot, míg a nem vakcinált csoportban több mint kétszer olyan nagy volt az esély, hogy a HPV magas rizikócsoportba tartozó típusa okozza a rendellenességet. Nem meglepő az elváltozások jelenléte az oltott csoportban sem, hiszen a védőoltás nem véd meg a vírus összes típusától. Következésképpen az oltott populáció számára is ugyanolyan fontos marad a rákszűrés, a kutatók szerint viszont át kellene gondolni ennek gyakoriságát.

Forrás: www.iflscience.com
Fotó: sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?