Menü

Reggeli edzés? Könnyű mondani! De hogyan vidd véghez?

Terveztél egy kis edzést estére, de valami közbejött – egy randi vagy egy határidős munka, és ott mintha elszaladt volna előled a napi mozgás. Ha folyton ez történik veled, egyetlen logikus megoldás létezik: tedd át az edzést reggelre! Milyen könnyű is ezt mondani- ám nem kis dolog véghezvinni. Mikor reggel még alig vagy ébren, és választanod kell a mozgás és a szundi gomb újbóli megnyomása között, nagy az esély, hogy az utóbbi fog nyerni. Akkor hogyan is van az, hogy bizonyos embereknek nem esik nehezükre felkelni egy fél hatos edzéshez? Mit tehetsz, hogy ilyen személlyé válj Te magad is?

Az edzést megelőző estén egyél megfelelően!
Az ételek, amiket az edzés előtti este elfogyasztasz, nagymértékben befolyásolják, hogyan fogod érezni magadat másnap reggel, amikor beérsz az edzőterembe. Egyél inkább fehérjét, zöldségeket és egészséges zsiradékokat, hogy másnap reggel feltöltődve ébredhess, ne fáradtan és elnehezülten. Ha lehet, lefekvés előtt legalább 90 perccel fejezd be a vacsorát, így a gyomrodnak lesz elég ideje emészteni, mielőtt nyugovóra térsz.


Könnyebben megy a korai edzés, ha nem egyedül csinálod

Csábítsd magadat korábban az ágyba
Könnyebb lesz reggel feltápászkodni az ágyból, ha az ajánlott 7-8 óra alvást betartod. Próbáld meg egy kicsit megbabonázni a biológiai órádat! Mit is jelent ez valójában? „A testnek van egy belső napi ritmusa, amit ha nem borítunk fel, sokkal könnyebb ébredésben lehet részünk” – mondja Joe Holder, Nike-tréner. Tehát lefekvés előtt korlátozd a mobiltelefon, TV és számítógép használatot, ugyanis így az eszközök által kibocsátott kék fény nem fogja megzavarni az alvási ciklusodat.

Keress valamit, amit várhatsz
Az izgatottság segíteni fog a reggeli felkelés során. Ez akár egy olyan egyszerű dolog is lehet, mint egy új zenei lejátszólista, amit magadnak állítottál össze. Ha tudod önmagadat motiválni – ez a motiváció legerősebb formája -, és elmész az edzőterembe, vagy szimplán csak otthoni mozgást végzel, a tested gyorsan hozzá fog szokni, ami az ébredést is nagyban megkönnyíti. Kipróbálhatod milyen hatással van rd, ha lefekvés előtt melatoninban gazdag élelmiszereket fogyasztasz – diót, meggyet. Ezek segíthetnek, hogy könnyebben álomba szenderülj.

Szerezz edzőtársat!
Kérdezősködj az ismeretségi körödben, biztosan van egy barátod, aki rendszeresen jár reggel edzeni vagy éppen most szeretne belefogni. Tervezzetek közösen, hiszen ez felelősséggel is jár. Kevésbé fogsz kibújni a feladat alól, ha tudod, hogy valaki közben rád vár, és még a szociális kapcsolataidat is ápolhatod közben.

Előzd meg az ébresztődet
Minél kevesebbet kell gondolkodnod reggel arról, mikor halkul már el az ébresztőd, annál jobb! Készítsd ki este a ruháidat és a cipődet! Előző nap dobj össze magadnak egy kis könnyű reggelinek valót, készítsd be a kávéfőzőt, így akár ugyanabban az időpontban is főzheted a kávét, ahogy az ébresztőd megszólal. Ha egyszer kimásztál az ágyból, minden készen áll.

edition.cnn.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?