Menü

Milyen gyakran tisztálkodjon a gyermek?

Sok szülőt gyakran nehéz feladat elé állít a gyermeke, amikor tusolásról, fürdésről van szó. Most boldogok lehetünk, hiszen az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a mindennapi fürdő talán nem is szükségszerű. Hogy milyen gyakran van szükség fürdőre a gyermekek esetében, az a koruktól és a mindennapi elfoglaltságaiktól függ.

A következőkben bőrgyógyászok által összeállított ajánlásokat fogunk megosztani, amelyek segítenek a döntésben, hogy a 6 éves és náluk idősebb gyermekeknek milyen gyakran van szükségük fürdetésre.


A medencében való pancsolás után mindenképp ajánlott lefürdetni a gyerekeket

Néhány alaptanács:
- Minden életkorban hasznos, ha a fürdőt egyfajta szórakozássá tesszük gyermekünk számára.
- Tanítsuk meg gyermekünknek az egészséges kézmosási szabályokat!

Ajánlások 6 és 11 év közötti gyermekek fürdetési szokásaihoz:
Ha a gyermekünk éppen ebbe a kategóriába tartozik, megfelelő a mindennapi fürdés. Ennek ellenére azonban nem biztos, hogy tényleg szükséges is.
A 6 és 11 év közötti gyermekek számára nélkülözhetetlen a fürdés:
- Legalább egy vagy két alkalommal hetente.
- Ha koszosak lesznek, például sáros helyen játszanak.
- Medencében, tóban, tengerben való fürdés után.
- Ha leizzadnak.
- Ha bőrproblémákkal kezeljük őket, akkor olyan gyakran fürdessük a gyermekünket, ahogy a bőrgyógyász előírta.

Ajánlások tinédzserek számára:
Szerencsére a legtöbb "gyermek" a tinédzser kor elérésekor szeret minden nap fürdőt venni. A bőrgyógyászok ajánlásai szerint amint a gyermek eléri a pubertást:
- Tusoljon vagy fürödjön minden nap!
- Minimum napi kétszer mossa meg az arcát, hogy eltávolítsa a felesleges piszkot és zsírt!
- Tusoljon vagy vegyen egy fürdőt úszás, sportolás és minden egyéb olyan tevékenység után, ami izzadással jár!

Hogyan tegyük szórakozássá a fürdést?
Amint játékossá tesszük a fürdést gyermekünk számára, el kezdi élvezni is. Akkor lesz szórakozás a fürdés a gyermekünknek, ha:
- egy kedvenc (vízálló) játékával játszhat
- hallgathatja a kedvenc történeteit
- olyan könyvet olvashat, amit kifejezetten úgy készítettek, hogy a fürdőkádba is bevihető
-
kalandot csinálunk a fürdésből, például történetet találunk ki hozzá.


Szórakozássá válhat a fürdés, ha közben a gyerek a kedvenc vízálló játékaival játszhat

Hogyan tanítsuk meg az egészséges kézmosási szokásokat?
Nincs szükség rá, hogy elmagyarázzuk, miért fontos ezt megtanítani gyermekünknek. Fontos, hogy megszokják, minden étkezés előtt kezet kell mosniuk. Szintén fontos a kézmosás a fürdőszoba használata után, orrfújás után, valamint ha simogatják háziállatkáikat és más állatokat.
A következő lépésekkel segíthetsz a gyermekednek a kézmosási szokásainak kialakításában:
1.
Tiszta, langyos vízzel mossuk a kezüket!
2.
Szappanozunk, dörzsöljük a kezecskéiket, míg jó habos nem lesz! A habnak el kell terülnie az egész kéz területén, illetve az ujjak között is.
3.
Körülbelül 20 másodpercig folytassuk a szappanozást! Kisebb gyermekeknek segíthetünk a számolásban úgy, hogy megkérjük őket, énekeljék el a "Boldog szülinapot!" című dalt kétszer!
4.
Öblítsük le a kezüket langyos, folyó vízzel!
5.
Töröljük meg a kezüket egy tiszta törülközővel!

Forrás: www.aad.org

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?