Menü

Milyen gyakran tisztálkodjon a gyermek?

Sok szülőt gyakran nehéz feladat elé állít a gyermeke, amikor tusolásról, fürdésről van szó. Most boldogok lehetünk, hiszen az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a mindennapi fürdő talán nem is szükségszerű. Hogy milyen gyakran van szükség fürdőre a gyermekek esetében, az a koruktól és a mindennapi elfoglaltságaiktól függ.

A következőkben bőrgyógyászok által összeállított ajánlásokat fogunk megosztani, amelyek segítenek a döntésben, hogy a 6 éves és náluk idősebb gyermekeknek milyen gyakran van szükségük fürdetésre.


A medencében való pancsolás után mindenképp ajánlott lefürdetni a gyerekeket

Néhány alaptanács:
- Minden életkorban hasznos, ha a fürdőt egyfajta szórakozássá tesszük gyermekünk számára.
- Tanítsuk meg gyermekünknek az egészséges kézmosási szabályokat!

Ajánlások 6 és 11 év közötti gyermekek fürdetési szokásaihoz:
Ha a gyermekünk éppen ebbe a kategóriába tartozik, megfelelő a mindennapi fürdés. Ennek ellenére azonban nem biztos, hogy tényleg szükséges is.
A 6 és 11 év közötti gyermekek számára nélkülözhetetlen a fürdés:
- Legalább egy vagy két alkalommal hetente.
- Ha koszosak lesznek, például sáros helyen játszanak.
- Medencében, tóban, tengerben való fürdés után.
- Ha leizzadnak.
- Ha bőrproblémákkal kezeljük őket, akkor olyan gyakran fürdessük a gyermekünket, ahogy a bőrgyógyász előírta.

Ajánlások tinédzserek számára:
Szerencsére a legtöbb "gyermek" a tinédzser kor elérésekor szeret minden nap fürdőt venni. A bőrgyógyászok ajánlásai szerint amint a gyermek eléri a pubertást:
- Tusoljon vagy fürödjön minden nap!
- Minimum napi kétszer mossa meg az arcát, hogy eltávolítsa a felesleges piszkot és zsírt!
- Tusoljon vagy vegyen egy fürdőt úszás, sportolás és minden egyéb olyan tevékenység után, ami izzadással jár!

Hogyan tegyük szórakozássá a fürdést?
Amint játékossá tesszük a fürdést gyermekünk számára, el kezdi élvezni is. Akkor lesz szórakozás a fürdés a gyermekünknek, ha:
- egy kedvenc (vízálló) játékával játszhat
- hallgathatja a kedvenc történeteit
- olyan könyvet olvashat, amit kifejezetten úgy készítettek, hogy a fürdőkádba is bevihető
-
kalandot csinálunk a fürdésből, például történetet találunk ki hozzá.


Szórakozássá válhat a fürdés, ha közben a gyerek a kedvenc vízálló játékaival játszhat

Hogyan tanítsuk meg az egészséges kézmosási szokásokat?
Nincs szükség rá, hogy elmagyarázzuk, miért fontos ezt megtanítani gyermekünknek. Fontos, hogy megszokják, minden étkezés előtt kezet kell mosniuk. Szintén fontos a kézmosás a fürdőszoba használata után, orrfújás után, valamint ha simogatják háziállatkáikat és más állatokat.
A következő lépésekkel segíthetsz a gyermekednek a kézmosási szokásainak kialakításában:
1.
Tiszta, langyos vízzel mossuk a kezüket!
2.
Szappanozunk, dörzsöljük a kezecskéiket, míg jó habos nem lesz! A habnak el kell terülnie az egész kéz területén, illetve az ujjak között is.
3.
Körülbelül 20 másodpercig folytassuk a szappanozást! Kisebb gyermekeknek segíthetünk a számolásban úgy, hogy megkérjük őket, énekeljék el a "Boldog szülinapot!" című dalt kétszer!
4.
Öblítsük le a kezüket langyos, folyó vízzel!
5.
Töröljük meg a kezüket egy tiszta törülközővel!

Forrás: www.aad.org

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak

Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

2018. március 18-án velem is megtörtént. Habár nem spontán. Nem úgy, ahogy terveztem. A kisbabám megszületése előtt, vajúdtam 4 órán keresztül. A legnehezebb rész, a vajúdás alatt pedig a párom és a szülésznőm adta a támogatást, testileg és lelkileg. Élménybeszámolót olvashattok!

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?

Bevált népi gyógymódok

A régi "öregeket" ha ledöntötte lábáról a betegség vagy megfájdult valamijük, a természet gyógyító szereit hívták segítségül. Teák, kenőcsök, gyógyfüvek felhasználásával remek főzeteket és krémeket készítettek. Nagyszüleink nem véletlenül használták ezeket.