Menü

Előzzük meg az atlétaláb kialakulását!

Javában tombol a nyár, meleg, fülledt az idő, ilyenkor bizonyos fertőzések is könnyebben elérhetnek minket. Az elnevezés ellenére a kórkép bárkinél kialakulhat. Hátterében egy gombás fertőzés áll, amit könnyen elkaphatunk, ha nyilvános, nedves helyeken, például uszodákban mezítláb járunk. Az atlétaláb bőre megvastagodott, barázdás, mintha hasadékok képződnének rajta, viszketős a talprészen és a lábujjak között.

A következőkben a bőrgyógyászok által ajánlott egyszerű módszerekről olvashatunk, melyekkel csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

  • Viseljünk papucsot az edzőtermekben, uszodákban, hotel szobákban! A betegséget kiváltó gomba a padlón is jelen lehet, ezért fontos, hogy lábunkat ilyen módon védjük.
  • Tartsuk szárazon a lábainkat! A gombának nyirkos, nedves területre van szüksége a terjedéshez, így előnyhöz jut egy befülledt, izzadt cipőben. Inkább viseljünk papucsot vagy szandált, ha forró az idő! Ugyanígy a műanyagból vagy gumiból készült lábbelik is táptalajt biztosítanak a gomba terjedésének és szaporodásának.
  • Lábainkat minden nap mossuk meg szappannal, és töröljük teljesen szárazra!
  • Olyan zoknit viseljünk, amely természetes anyagból készült vagy gyorsan szárad! Ha a szükség úgy kívánja, napi többször cseréljünk zoknit!
  • Váltogassuk a cipőinket naponta, ha lehetséges, így biztosítva elég időt, hogy teljesen kiszáradjanak!
  • Ha valaki olyannal élünk együtt, akinek atlétalába van, ne osztozzunk a törülközőkön, ágyneműkön vagy cipőkön! Viseljünk minden helyiségben cipőt vagy papucsot, ahol a fertőzött láb megfordulhatott.

Ha arra gyanakszunk, hogy atlétalábunk van, és a helyzet nem javul vagy esetleg még romlik is, jelentkezzünk be egy kvalifikált bőrgyógyászhoz!

Forrás: www.aad.org

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.