Menü

Előzzük meg az atlétaláb kialakulását!

Javában tombol a nyár, meleg, fülledt az idő, ilyenkor bizonyos fertőzések is könnyebben elérhetnek minket. Az elnevezés ellenére a kórkép bárkinél kialakulhat. Hátterében egy gombás fertőzés áll, amit könnyen elkaphatunk, ha nyilvános, nedves helyeken, például uszodákban mezítláb járunk. Az atlétaláb bőre megvastagodott, barázdás, mintha hasadékok képződnének rajta, viszketős a talprészen és a lábujjak között.

A következőkben a bőrgyógyászok által ajánlott egyszerű módszerekről olvashatunk, melyekkel csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

  • Viseljünk papucsot az edzőtermekben, uszodákban, hotel szobákban! A betegséget kiváltó gomba a padlón is jelen lehet, ezért fontos, hogy lábunkat ilyen módon védjük.
  • Tartsuk szárazon a lábainkat! A gombának nyirkos, nedves területre van szüksége a terjedéshez, így előnyhöz jut egy befülledt, izzadt cipőben. Inkább viseljünk papucsot vagy szandált, ha forró az idő! Ugyanígy a műanyagból vagy gumiból készült lábbelik is táptalajt biztosítanak a gomba terjedésének és szaporodásának.
  • Lábainkat minden nap mossuk meg szappannal, és töröljük teljesen szárazra!
  • Olyan zoknit viseljünk, amely természetes anyagból készült vagy gyorsan szárad! Ha a szükség úgy kívánja, napi többször cseréljünk zoknit!
  • Váltogassuk a cipőinket naponta, ha lehetséges, így biztosítva elég időt, hogy teljesen kiszáradjanak!
  • Ha valaki olyannal élünk együtt, akinek atlétalába van, ne osztozzunk a törülközőkön, ágyneműkön vagy cipőkön! Viseljünk minden helyiségben cipőt vagy papucsot, ahol a fertőzött láb megfordulhatott.

Ha arra gyanakszunk, hogy atlétalábunk van, és a helyzet nem javul vagy esetleg még romlik is, jelentkezzünk be egy kvalifikált bőrgyógyászhoz!

Forrás: www.aad.org

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.