Menü

Szeder körtével, avagy gyümölcsfogyasztás okosan

Itt a gyümölcsszezon, most terem a szeder, a körte és még sok más finomság. Ez azért is öröm, mert frissen és könnyedén juthatunk egészséges, vitamindús táplálékokhoz. A gyümölcsfogyasztással azonban jobb óvatosan, vagy legalábbis bölcsen bánni, ha valóban vigyázni szeretnénk az egészségünkre. Hogy miért?

Sokan azt hiszik, hogy gyümölcsből bármikor és bármennyit ehetnek, hiszen az nem hízlal, csupán a szervezetünk számára kedvező tápanyagokkal van tele. A két állításból csak az utóbbi igaz, az előbbi nem: a gyümölcsökben megtalálható, édeskés ízt adó gyümölcscukor miatt azok igenis akár hízlalóak is lehetnek, a cukorbetegeknek pedig külön odafigyelést igényelnek.

Ezekre a dolgokra érdemes tekintettel lenni:

  • Egyes gyümölcsök, mint például a banán vagy a szőlő, ellenjavalltak a cukorbetegek számára. Ha mégis fogyasztják ezeket, akkor különösen oda kell figyelniük a vércukorszintjükre, valamint a napi további szénhidrátfogyasztásra. Számukra jó trükk lehet, ha nem tudnak lemondani ezekről a gyümölcsökről, hogy azokat kevésbé magas kalória- és szénhidráttartalmú gyümölcsökkel keverve gyümölcssalátában fogyasztják, vagy ha a banánt pl. karikára vágva eszik - így ugyanis többnek érződik, tovább tart.
  • Fogyókúra, diéta esetén érdemes megnézni a fogyasztott gyümölcs kalória- és szénhidráttartalmát. Az eper értékei például jóval barátságosabbak a fent említetteknél.
  • Friss formában inkább javasolt a gyümölcsök fogyasztása, mint aszalt módon, hiszen az aszalt gyümölcsben sűrűsödik a kalória és gyümölcscukor, ebben a formában pedig többet is eszünk belőle. Természetesen dúsíthatjuk vele a müzlit, vagy az egészséges süteményeket, de önmagában nassolnivalóként ennek tudatában, inkább kisebb mennyiségben együk.
  • Tudjunk róla, hogy a cukrot kevés esetben érdemes gyümölcscukorral helyettesíteni. Válasszunk inkább más természetes, de alacsonyabb szénhidráttartalmú édesítőszert, mint például az eritrit, vagy annak steviával kevert változata.
  • Leginkább a friss, házi és permetezés nélküli gyümölcsöket javasoljuk, ha valaki valóban szeretné élvezni azok olyan fantasztikus előnyeit, mint például a vitamintartalom. A lekvárként való fogyasztásnál például szembesülnünk kell vele, hogy a cukor nélküli tartósítás hosszú főzést igényel, amely során a vitamintartalom jelentősen károsodik, a rövidebb főzéshez viszont szükséges az édesítés. Igaz, ezt is megoldhatjuk diétás édesítőszerekkel.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.