Menü

Ausztria második legnépesebb városa – a tündöklő Graz

Hangulatos udvarok és kávézók, magasztos épületek, otthonos és meghitt, de pezsgő város. Ez itt nem más, mint az Alpokaljának már nem is annyira az alján elhelyezkedő Graz – vagy sok helyen olvashatjuk magyarul is: Grác. Ne csodálkozzunk ezen a néven, hiszen valaha egy birodalomhoz tartoztunk, így természetes módon magyarosítottuk is a nevét. Talán ezért sokunknak ezek a területek még mindig többet jelentenek az „átlagos külföldnél”. Kukucskáljunk be a városba, és nézzük meg, mit érdemes itt megnézni!

Graz több mint 260 ezer lakosával Ausztria második legnépesebb városa, és egyben Stájerország tartományi székhelye is. Szépségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy kettészeli a Mura folyó, mely ezen a szakaszon elég keskeny, viszont ebből fakadóan nagyon sebes folyású, a kövek által megtört szakaszokon habzó képet ad, és olyan hangos, hogy sziklákkal kirakott partján sokáig ülhetünk elmélázva. Az elmélkedéseken túl esténként a fiatalok kedvenc találkozóhelye, a kutyások kedvenc sétahelye, a futók kedvenc terepe. Vize még nyáron is hűsítő, partján sétálva a 35 fokos hőségben is hűs levegőre lelünk.


A Mura kövekkel kirakott partja, háttérben az acélszerkezetes Szigettel

A folyó partján, egy bizonyos szakaszon egy elég hosszú szakaszon falmászásra is lehetőség van – ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakozási lehetőséget biztosít. A Murát számos híd szeli át, köztük van olyan is, mely csak gyalogosok és kerékpárosok részére épült. Egy pályázat keretében pedig megépítették rajta az úgynevezett Szigetet, mely acélszerkezetével stabilan áll a folyó közepén. A Sziget egy kávézónak ad otthont, de csak úgy hídnak is használhatjuk, ugyanis a gyalogosoknak fenntartott terület a kávézó mellett halad el, így csak kedvtelésből is átsétálhatunk rajta.


Falmászási lehetőség a Mura partján

A város jellegzetes képét a Schloßberg adja. Majdnem a tetején helyezkedik el az Óratorony (Uhrturm), melyet Graz jelképének tartanak. Hátterében szomorú történet húzódik. A Schloßberg tetején állt valaha az 1300-as években épült vár, mely olyan erős volt, hogy sem a törökök, sem Napóleon nem tudta meghódítani. Azonban később ennek kárát látta a város, hiszen az 1800-as évek elején a francia császár elrendelte – valószínűleg bosszúból -, hogy a várat földig kell rombolni. Az Óratorony ezért is jelent sokat a város lakóinak, hiszen ez volt a vár egyetlen része, amelyet a lakosok ki tudtak vásárolni. Nekik köszönhetjük, hogy ma is csodálhatjuk. A torony előtt virágos, növényfajokban gazdag park található, tele padokkal.


A Schloßberg tetején kiépített gyönyörű kert

A hegyre egyébként többféleképpen is fel lehet jutni, például lépcsőn, siklóval vagy üveglifttel is. A hegy tetején megtekinthetjük a Török-kutat is, mely 94 méter mély, és a legenda szerint török hadifoglyok ásták. Feladatuk az volt, hogy egészen a talajvíz szintjéig ássanak le. Ma a kút tetejét erős rács fedi, a turisták szerencsepénzeket dobálnak bele, és sokan a mélységét is tesztelik: kisebb köveket dobnak le, stopperrel mérik az időt, hogy a kő mennyi idő alatt éri el a kút alját, majd ebből számolják a mélységet. Azonban amikor a kő leér, már nem vizes csobbanást, hanem csak tompa zajt hallunk.


A Schloßbergre felvezető lépcsősor

A Fő téren áll a Városháza, mely monumentális látványával magához vonzza a látogatókat. Az előtte lévő szökőkút nyújtotta hűsítő levegőben meg is pihenhetünk.

A közlekedés jól szervezett, a város dúskál villamosvonalakban, melyek színes kocsijaikkal még inkább feldobják az egyébként is izgalmas, pezsgő életet. A vonalak a Jakominiplatz-on találkoznak, ahol számos vendéglátó-ipari egység található. Egy kebapot itt, a belvárosi részen 3,20-3,50 euróért ehetünk, míg kicsit kintebb, a Mura túlpartján (ez gyalog körülbelül 15 percet jelent) már 3 euróért is megkapjuk ugyanezt.


Városkép a Mura egyik hídjáról.
Graz kiváló villamoshálózattal büszkélkedik

Egész napos sétákra is nyugodtan rávehetjük magunkat, hiszen rengeteg a nyilvános, őrzött mellékhelyiség. Igaz, ezekért fizetni is kell attól függően, hogy hol helyezkednek el 20-50 centet (ami nem nagy összeg), cserébe viszont mindig rendben és tisztán vannak tartva.

A belvárosi részeken napközben és éjszaka is nagyon pezseg az élet, számos szórakozóhely és üzlet található erre a történelmi látványosságok mellett. Ha étkezés terén nem akarjuk nagy költségekbe verni magunkat, használjuk ki a város egyik előnyét a sok közül – Penny, Aldi (ott Hofernek hívják) találhatóak a városban is, a belvároshoz közel.


A pezsgő város látképe, előtérben a Schloßberg kertje

A városnak saját egyeteme is van, így nem kell csodálkoznunk azon, hogy a város nyüzsgését és hangulatát főleg a fiatalok biztosítják.

Ha tehát egy sétákkal, legendákkal és történelmi emlékekkel teli városba vágyunk, semmiképpen se szalasszuk el ezt a fiatalos, pezsgő, de mégis romantikus és meghitt várost az Alpok lábánál!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.