Menü

Ha bérelt kocsival nyaralsz...

Igen kényelmes megoldás bérelt autóval nyaralni. Ha repülővel utaztok, akkor ez lehet a kulcsa annak, hogy felfedezz egy szuper nyaralóhelyet, és keresztül-kasul bejárd a környéket az ott töltött idő alatt. A kocsibérlés viszont jelentős befektetéssel jár, és nem árt felkészültnek lenni. Íme néhány dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

Milyen cégtől bérelj autót?

Ajánlott inkább az ismertebb vállalatoknál, valamint nagyobb városokban próbálkozni. Itt ugyanis gördülékenyebben megy az ügyintézés, felkészültebbek minden adódó kérdésre. Előfordul, hogy ugyanazon cég nagyvárosi telephelyén, vagy a reptéren olcsóbb a kocsibérlés, mint a kisebb, vidéki településen, ennek sem árt utánajárni.

A megfelelő szabályok és okmányok

Nézz utána a helyi szabályozásnak, hogy az adott országban vezethetsz-e a meglévő jogosítvánnyal, mi az erre vonatkozó helyi szabályozás. Sok autóbérléssel foglalkozó cég ad meg korhatárt, ami alatt nem ad bérlésre autót, valamint általuk a kocsi vezetése hivatalosan nem engedélyezett. Fiatalok esetén ezt is érdemes tisztázni. Ha olyan országban készülsz kocsikázni, ahol bal oldali közlekedés van, és ebben még nincs tapasztalatod, akkor légy nagyon óvatos, inkább gyakorolj pár órát itthon egy rutinpályán szakember segítségével, még mindig olcsóbb, mint az, ha kár keletkezik a bérelt gépjárműben.

Ez nem lesz olcsó...

Az autóbérlés jelentős ideiglenes befektetéssel jár, ugyanis minden költséget összeszámolva 300-500 ezer forint kauciót kér a legtöbb cég. A buktató, hogy a hirdetésekben csak az autóbérlés összegét tüntetik fel, valamint jó esetben a költségek egy részét. Ez a fontos adat már apróbetűs tartalom, amit akkor is nehéz kibogozni, ha tüzetesen átolvassuk a szerződést. Ajánlott a társaságokkal telefonon egyeztetni, hogy mennyi az a pontos végösszeg, amit a kártyáról zárolni fognak.

Tisztázd, hogy mit kapsz a pénzedért!

Az autókat általában teli tankkal adják át, és azt várják, hogy nagyjából üres tankkal add vissza az autót. Az üzemanyagra pedig külön díjat számolnak fel az általuk meghatározott árak szerint - mindenképp egyeztesd, hogy a megegyezett díjban ez benne van-e, vagy sem! Szintén érdeklődj arról, hogy milyen biztosítást tartalmaz az autóbérlés, valamint hogy autópályamatricákat adnak-e a kocsihoz (sok társaság éves autópályamatricákat vált a kocsikra, így ezzel már nem kell külön foglalkoznod).

Amikor átveszed a kocsit...

Járd körbe a gépjárművet, szánj rá tíz percet, hogy megvizsgálod kívül-belül, hogy milyen már meglévő sérülései vannak az autónak. Érdemes ezeket lefotózni (plusz lehetőség szerint a bérléssel foglalkozó cég kollégájának is megmutatni). Miért fontos ez...? Ugye te sem szeretnéd, hogy esetleg a más által korábban okozott károkat, sérüléseket az autón neked kelljen kifizetned? Ez még egy vétlen hiba miatt is megtörténhet, ha a cég korábban nem vette észre az adott sérülést a kocsin. Pár perc ráfordítással megvétheted magad egy ilyen stresszes - és költséges - helyzettől.

Készülj GPS-szel!

Ha olyan autót bérelsz, amelynek nincs beépített navigációs rendszere, vagy a cég nem ad a kocsihoz, akkor érdemes lehet vinned olyan készüléket, amely segít az ismeretlen helyen való tájékozódásban. Persze készülhetsz térképekkel is, de a legkedvesebb "Isten háta mögötti" nyaralóhelyeken ezek nem biztos, hogy megbízható segítséget nyújtanak, arról nem is beszélve, hogy frissességük kérdéses, és egy idegen országban nehezebb a tájékozódás. Indulás előtt frissítsd a navigációs szoftvered, ha pedig online kapcsolatot igénybe vevő alkalmazást használsz, akkor időben készülj fel, hogy legyen megfizethető, de használható mobilinterneted a külföldi tartózkodás alatt.

Átadás előtt...

Mielőtt visszaviszed az autót, ellenőrizd le újra, hogy találsz-e bármilyen külsérelmi nyomot, valamint hogy belülről megfelelő állapotban van a kocsi. Egyes cégek plusz díjat számolhatnak fel akkor, ha az autó nagyon koszos és extra takarítást igényel. A ceruzájuk pedig igencsak vastagon fog, tehát érdemesebb lehet házilag megoldani, hogy kellemes állapotban adjuk vissza a kocsit. Ha bármit is kivettünk az autóból, ami eredetileg benne volt, azt ne felejtsük el visszatenni.

Kezdődik a tél

Mit tegyek az egészségemért most, hogy téliesre fordult az időjárás? Szinte minden télen feltesszük ezt a kérdést, hiszen nyáron sokkal könnyebb dolgunk van: nem kell rétegesen öltözködni, nincs influenza-járvány, és nem merülünk ki olyan hamar. De télen sem kell szenvedéssé válnia az egészségi állapotunk karbantartásának.

Ünnepi veszélyek

Az ünnepek közeledtével, a téli hideg beköszöntével és a fűtési szezon kezdetével több veszély leselkedik ránk otthonunkban, melyre érdemes felhívni a figyelmet.

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

Magolás, éjszakázás és a véget nem érő tanulás. A vizsgaidőszak nehéz pillanati hamarosan elkezdődnek, ehhez hoztam néhány jól bevált, bizonyított és hasznos túlélő tippet.

Mikuláshúzás? Igen!

Közeledik a december, és vele együtt az advent, a mikulás és a karácsony is. Felső tagozatban és talán még középiskolában is ez az egymás közti ajándékozás időszaka. Ideje tehát kitalálni, mit készíts a másiknak. De ha nálatok még nem szokás az, hogy neveket húztok ki, és annak adtok ajándékot, akkor most néhány pozitívumát feltárom előttetek, hátha kedvet kaptok hozzá.

Egyszer volt hol nem volt: Vallónia

Belgium mindig is egy nagyhatalmak által elfoglalt terület volt egészen a nagy belga forradalomig (1831), amikor is végre kizavarták az éppen aktuális elnyomójukat, jelesül a hollandokat az országból. Habár az északi rész jóval szebb és gazdagabb, a déli vallon területről se feledkezzünk meg, hiszen ez a 3,5 milliós terület nem akármilyen érdekességeket rejt.