Menü

Ha bérelt kocsival nyaralsz...

Igen kényelmes megoldás bérelt autóval nyaralni. Ha repülővel utaztok, akkor ez lehet a kulcsa annak, hogy felfedezz egy szuper nyaralóhelyet, és keresztül-kasul bejárd a környéket az ott töltött idő alatt. A kocsibérlés viszont jelentős befektetéssel jár, és nem árt felkészültnek lenni. Íme néhány dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

Milyen cégtől bérelj autót?

Ajánlott inkább az ismertebb vállalatoknál, valamint nagyobb városokban próbálkozni. Itt ugyanis gördülékenyebben megy az ügyintézés, felkészültebbek minden adódó kérdésre. Előfordul, hogy ugyanazon cég nagyvárosi telephelyén, vagy a reptéren olcsóbb a kocsibérlés, mint a kisebb, vidéki településen, ennek sem árt utánajárni.

A megfelelő szabályok és okmányok

Nézz utána a helyi szabályozásnak, hogy az adott országban vezethetsz-e a meglévő jogosítvánnyal, mi az erre vonatkozó helyi szabályozás. Sok autóbérléssel foglalkozó cég ad meg korhatárt, ami alatt nem ad bérlésre autót, valamint általuk a kocsi vezetése hivatalosan nem engedélyezett. Fiatalok esetén ezt is érdemes tisztázni. Ha olyan országban készülsz kocsikázni, ahol bal oldali közlekedés van, és ebben még nincs tapasztalatod, akkor légy nagyon óvatos, inkább gyakorolj pár órát itthon egy rutinpályán szakember segítségével, még mindig olcsóbb, mint az, ha kár keletkezik a bérelt gépjárműben.

Ez nem lesz olcsó...

Az autóbérlés jelentős ideiglenes befektetéssel jár, ugyanis minden költséget összeszámolva 300-500 ezer forint kauciót kér a legtöbb cég. A buktató, hogy a hirdetésekben csak az autóbérlés összegét tüntetik fel, valamint jó esetben a költségek egy részét. Ez a fontos adat már apróbetűs tartalom, amit akkor is nehéz kibogozni, ha tüzetesen átolvassuk a szerződést. Ajánlott a társaságokkal telefonon egyeztetni, hogy mennyi az a pontos végösszeg, amit a kártyáról zárolni fognak.

Tisztázd, hogy mit kapsz a pénzedért!

Az autókat általában teli tankkal adják át, és azt várják, hogy nagyjából üres tankkal add vissza az autót. Az üzemanyagra pedig külön díjat számolnak fel az általuk meghatározott árak szerint - mindenképp egyeztesd, hogy a megegyezett díjban ez benne van-e, vagy sem! Szintén érdeklődj arról, hogy milyen biztosítást tartalmaz az autóbérlés, valamint hogy autópályamatricákat adnak-e a kocsihoz (sok társaság éves autópályamatricákat vált a kocsikra, így ezzel már nem kell külön foglalkoznod).

Amikor átveszed a kocsit...

Járd körbe a gépjárművet, szánj rá tíz percet, hogy megvizsgálod kívül-belül, hogy milyen már meglévő sérülései vannak az autónak. Érdemes ezeket lefotózni (plusz lehetőség szerint a bérléssel foglalkozó cég kollégájának is megmutatni). Miért fontos ez...? Ugye te sem szeretnéd, hogy esetleg a más által korábban okozott károkat, sérüléseket az autón neked kelljen kifizetned? Ez még egy vétlen hiba miatt is megtörténhet, ha a cég korábban nem vette észre az adott sérülést a kocsin. Pár perc ráfordítással megvétheted magad egy ilyen stresszes - és költséges - helyzettől.

Készülj GPS-szel!

Ha olyan autót bérelsz, amelynek nincs beépített navigációs rendszere, vagy a cég nem ad a kocsihoz, akkor érdemes lehet vinned olyan készüléket, amely segít az ismeretlen helyen való tájékozódásban. Persze készülhetsz térképekkel is, de a legkedvesebb "Isten háta mögötti" nyaralóhelyeken ezek nem biztos, hogy megbízható segítséget nyújtanak, arról nem is beszélve, hogy frissességük kérdéses, és egy idegen országban nehezebb a tájékozódás. Indulás előtt frissítsd a navigációs szoftvered, ha pedig online kapcsolatot igénybe vevő alkalmazást használsz, akkor időben készülj fel, hogy legyen megfizethető, de használható mobilinterneted a külföldi tartózkodás alatt.

Átadás előtt...

Mielőtt visszaviszed az autót, ellenőrizd le újra, hogy találsz-e bármilyen külsérelmi nyomot, valamint hogy belülről megfelelő állapotban van a kocsi. Egyes cégek plusz díjat számolhatnak fel akkor, ha az autó nagyon koszos és extra takarítást igényel. A ceruzájuk pedig igencsak vastagon fog, tehát érdemesebb lehet házilag megoldani, hogy kellemes állapotban adjuk vissza a kocsit. Ha bármit is kivettünk az autóból, ami eredetileg benne volt, azt ne felejtsük el visszatenni.

Konyhakert készítés, mint egészséges hobbi

Szeretnél igazán bio, egészséges alapanyagokat? A legjobb megoldás erre a saját kis konyhakert.

Helyesírás, nyelvhelyesség – miért és mennyire fontos?

„Le style est l’homme – A stílus maga az ember”, hangzik a közhelyesnek tűnő, szállóigévé vált mondat. De, vajon igaz ez? Valóban a beszéde, írása, megjelenése alapján ítéljük meg az embereket? Mit szólunk ahhoz, ha minket ítélnek meg?

Luxembourg, a bankok oázisa

Európa leggazdagabb országa lubickol a bankrendszerek adta lehetőségekben. A franciák és németek között hánykolódó kis ország, joggal érzi remekül magát. A központi fekvése megkerülhetetlenné teszi fővárosát, Luxembourgot a nyugati világban.

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.