Menü

Ha bérelt kocsival nyaralsz...

Igen kényelmes megoldás bérelt autóval nyaralni. Ha repülővel utaztok, akkor ez lehet a kulcsa annak, hogy felfedezz egy szuper nyaralóhelyet, és keresztül-kasul bejárd a környéket az ott töltött idő alatt. A kocsibérlés viszont jelentős befektetéssel jár, és nem árt felkészültnek lenni. Íme néhány dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

Milyen cégtől bérelj autót?

Ajánlott inkább az ismertebb vállalatoknál, valamint nagyobb városokban próbálkozni. Itt ugyanis gördülékenyebben megy az ügyintézés, felkészültebbek minden adódó kérdésre. Előfordul, hogy ugyanazon cég nagyvárosi telephelyén, vagy a reptéren olcsóbb a kocsibérlés, mint a kisebb, vidéki településen, ennek sem árt utánajárni.

A megfelelő szabályok és okmányok

Nézz utána a helyi szabályozásnak, hogy az adott országban vezethetsz-e a meglévő jogosítvánnyal, mi az erre vonatkozó helyi szabályozás. Sok autóbérléssel foglalkozó cég ad meg korhatárt, ami alatt nem ad bérlésre autót, valamint általuk a kocsi vezetése hivatalosan nem engedélyezett. Fiatalok esetén ezt is érdemes tisztázni. Ha olyan országban készülsz kocsikázni, ahol bal oldali közlekedés van, és ebben még nincs tapasztalatod, akkor légy nagyon óvatos, inkább gyakorolj pár órát itthon egy rutinpályán szakember segítségével, még mindig olcsóbb, mint az, ha kár keletkezik a bérelt gépjárműben.

Ez nem lesz olcsó...

Az autóbérlés jelentős ideiglenes befektetéssel jár, ugyanis minden költséget összeszámolva 300-500 ezer forint kauciót kér a legtöbb cég. A buktató, hogy a hirdetésekben csak az autóbérlés összegét tüntetik fel, valamint jó esetben a költségek egy részét. Ez a fontos adat már apróbetűs tartalom, amit akkor is nehéz kibogozni, ha tüzetesen átolvassuk a szerződést. Ajánlott a társaságokkal telefonon egyeztetni, hogy mennyi az a pontos végösszeg, amit a kártyáról zárolni fognak.

Tisztázd, hogy mit kapsz a pénzedért!

Az autókat általában teli tankkal adják át, és azt várják, hogy nagyjából üres tankkal add vissza az autót. Az üzemanyagra pedig külön díjat számolnak fel az általuk meghatározott árak szerint - mindenképp egyeztesd, hogy a megegyezett díjban ez benne van-e, vagy sem! Szintén érdeklődj arról, hogy milyen biztosítást tartalmaz az autóbérlés, valamint hogy autópályamatricákat adnak-e a kocsihoz (sok társaság éves autópályamatricákat vált a kocsikra, így ezzel már nem kell külön foglalkoznod).

Amikor átveszed a kocsit...

Járd körbe a gépjárművet, szánj rá tíz percet, hogy megvizsgálod kívül-belül, hogy milyen már meglévő sérülései vannak az autónak. Érdemes ezeket lefotózni (plusz lehetőség szerint a bérléssel foglalkozó cég kollégájának is megmutatni). Miért fontos ez...? Ugye te sem szeretnéd, hogy esetleg a más által korábban okozott károkat, sérüléseket az autón neked kelljen kifizetned? Ez még egy vétlen hiba miatt is megtörténhet, ha a cég korábban nem vette észre az adott sérülést a kocsin. Pár perc ráfordítással megvétheted magad egy ilyen stresszes - és költséges - helyzettől.

Készülj GPS-szel!

Ha olyan autót bérelsz, amelynek nincs beépített navigációs rendszere, vagy a cég nem ad a kocsihoz, akkor érdemes lehet vinned olyan készüléket, amely segít az ismeretlen helyen való tájékozódásban. Persze készülhetsz térképekkel is, de a legkedvesebb "Isten háta mögötti" nyaralóhelyeken ezek nem biztos, hogy megbízható segítséget nyújtanak, arról nem is beszélve, hogy frissességük kérdéses, és egy idegen országban nehezebb a tájékozódás. Indulás előtt frissítsd a navigációs szoftvered, ha pedig online kapcsolatot igénybe vevő alkalmazást használsz, akkor időben készülj fel, hogy legyen megfizethető, de használható mobilinterneted a külföldi tartózkodás alatt.

Átadás előtt...

Mielőtt visszaviszed az autót, ellenőrizd le újra, hogy találsz-e bármilyen külsérelmi nyomot, valamint hogy belülről megfelelő állapotban van a kocsi. Egyes cégek plusz díjat számolhatnak fel akkor, ha az autó nagyon koszos és extra takarítást igényel. A ceruzájuk pedig igencsak vastagon fog, tehát érdemesebb lehet házilag megoldani, hogy kellemes állapotban adjuk vissza a kocsit. Ha bármit is kivettünk az autóból, ami eredetileg benne volt, azt ne felejtsük el visszatenni.

Az iskola az életre készít fel?

Sajnos köztudottan hatalmas mennyiségű olyan tananyagot sajátítunk el az iskolában életünk során, melyre a későbbiekben egyáltalán nincs szükség, miközben az élet alapvető hétköznapi dolgairól, teendőiről keveset tanulunk. Az iskola valóban az életre készít fel?

Egyetem helyett – mi lesz veled a középiskola után?

Többféle lehetőségünk is van, hogy mit kezdjünk magunkkal a középiskola után. Az egyetem és a főiskola kézenfekvő megoldások, hiszen annyi a reklám körülötte. Ad neked még egy kis időt szabadon, hogy a fiatalságod élvezd, és tanulj, nemcsak szakmát, hanem az életet is. De nem ez az egyetlen lehetőséged.

Egyetemen – mi lesz velünk a középiskola után?

Február 15-e minden évben jellegzetes nap. Az érettségire és a felsőoktatásba való jelentkezést eddig a napig kell beadni. És ezek a napok általában kétségbeesett, bizonytalan kérdezgetésekkel telnek el: jól döntöttem? Mi lesz, ha nem vesznek fel? Nos, ha te is így vagy, fontos tudnod, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat neked az egyetem, és az azon kívüli élet is.

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásai

Az utóbbi évtizedekben az egyik legdrasztikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből legalább harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért ragaszkodunk ennyire a palackozott vízhez?