Menü

Milyen gyakran mosson hajat a gyermekem?

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:Gyakran feltesszük a bőrgyógyász szakorvosnak ezt a kérdést, amikor gyermekünk körülbelül 8 és 12 éves kor között van. Ha szülőként próbálsz választ találni, most a legjobb helyen jársz.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia három egyszerű lépést javasol, melyek alapján eldöntheted, milyen gyakran van szüksége hajmosásra gyermekednek.

1. lépés: Gondoljuk át gyermekünk tulajdonságait!

- Milyen a hajtípusa (egyenes, göndör, zsíros, száraz)?
- Mennyi idős?
- Mennyire aktív fizikailag?

2. lépés: Keressük meg gyermekünk tulajdonságait a következő leírásban!
Ajánlások 8 és 12 év közötti gyermekek hajmosási szokásaira vonatkozóan:

  • Javasolt hajmosás kétnaponta vagy naponta:
    - 12 éves korban vagy a pubertás kezdetén
    - Zsíros, egyenes haj
    - Aktív gyermekkor: sokat játszik a szabadban, sportol, úszik
    Kivétel: száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás hetente egyszer vagy kétszer:
    - 8-11 éves korban
    Kivétel: száraz, göndör vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás 7-10 naponta:
    - Száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek
    -
    Izzadás vagy úszás után, öblítsük ki és kondicionáljuk is a hajat

3. lépés: Találjuk meg az összhangot!

Ha a gyermekünk a fenti táblázat alapján mossa a haját, még mindig fontos, hogy finomítsunk egy kicsit a gyakoriságon. Egyrészt, minden gyermek különböző, másrészt például az időjárási körülmények és változások is befolyásolják, hogy milyen rendszerességgel van szükség a hajmosásra.

Ahhoz, hogy az összhangot megtaláljuk, a hajmosások között nézzük meg gyermekünk haját és fejbőrét! A következő leírás ebben lesz segítségünkre. Túl gyakori vagy túl ritka hajmosás? Nézzük meg!

Mossuk gyermekünk haját gyakrabban, ha a következőket észleljük:
- A haja zsíros
-
A fejbőre zsíros
Emeljük eggyel a heti hajmosások számát a zsírosodási tünetek megszűnéséig!

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:
-
A haja fakó és hullik
-
A haja száraz
Csökkentsük eggyel a heti hajmosások számát a tünetek megszűnéséig!

Mikor menjünk bőrgyógyászhoz?

A legtöbb gyermek esetében ezek az ajánlások jól működnek. Ha a gyermekünk haja vagy fejbőre túl zsírosnak vagy túl száraznak tűnik az útmutatások követése ellenére is, forduljunk bőrgyógyászhoz! A szakorvos segít az ok felderítésében, és megoldást is javasol.

Forrás: www.aad.org

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.