Menü

Mindent, amit a rozmaringról tudni érdemes

Mindannyian használjuk a rozmaringot, tudjuk milyen alakot ölt a természetben, és hogy hol vegyük le a polcról az üzletben. De vajon ismerjük-e minden jótékony hatását?

Ugyanis nemcsak a rozmaringos csirke vagy báránysült lehet finom, de a rozmaring értékes vas, kalcium és B6-vitamin forrás is. Ősidők óta használják gyógyhatásai miatt. Eredetileg izomfájdalmak enyhítésére, memóriajavításra, az immun- és keringési rendszer erősítésére, valamint a hajnövekedés elősegítésére alkalmazták. A rozmaring potenciális jótékony hatásairól azonban mára tudományos bizonyítékkal is rendelkezünk.

Tudjuk róla, hogy gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, illetve gazdag forrása az antioxidánsoknak. Ezáltal fontos szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében, az immunrendszer hatékonyságának fokozásában, illetve a vérkeringés javításában is. Ezentúl emésztésjavító szereppel is bír, illetve javítja az emlékező- és koncentrálóképességet, s védi az idegrendszert. Tudományos kutatások szerint ez utóbbi tulajdonsága a karnozinsav nevű összetevőjének tulajdonítható. Ez a vegyület véd az agy bizonyos területeinek károsodása következtében esetlegesen kialakuló betegségektől. Többek között például az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepet játszhat, de jótékony hatással bír az időskori makula degeneráció kialakulása ellen is azáltal, hogy védi a retinát.

Japánban végzett kutatások során vizsgálták a szerepét mellráksejteken, illetve leukémia esetében is, és mindkét esetben pozitív eredményeket kaptak. A rozmaring bizonyítottan rákellenes hatású, illetve egy tudományos cikk szerint, ha rozmaringot adnak a darált marhahúshoz, az csökkenti a főzés során esetlegesen kialakuló rákot okozó vegyületek mennyiségét. Az élelmiszer kutatások során kiderült, hogy a rozmaring, az oregánó és a majoranna is tartalmaz olyan összetevőket, amelyeknek ugyanolyan szerepe lehet a II-es típusú cukorbetegség kezelése során, mint egyes ma is forgalomban lévő gyógyszereknek.

Esetleges mellékhatások

Természetesen a rozmaring semmilyen mellékhatást nem okoz, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Probléma csak akkor jelentkezhet, ha extrém nagy mennyiségben juttatjuk a szervezetbe. Ilyenkor jelentkezhet hányás, görcsök, tüdő ödéma (víz van jelen a tüdőben), esetleg kóma. Nagy mennyiségben a rozmaring vetélést is okozhat, ezért a kismamáknak a terhesség alatt nem ajánlatos olyan étrend-kiegészítőt szedni, amely rozmaringot tartalmaz.

Más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatások

A rozmaring kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így például a véralvadásgátlókkal, az ACE-gátló csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, vizelethajtó gyógyszerekkel és a lítiummal, melyet a mániákus depresszió kezelésére alkalmaznak.

Tegyük hozzá, hogy ez utóbb felsorolt hatások mind tényleg csak nagyon nagy mennyiségben elfogyasztott rozmaringos étel vagy étrend-kiegészítő esetén jelentkezhetnek, és akkor sem biztos, hogy fellépnek. Nekünk a jótékony hatásokat kell szem előtt tartanunk, és eszerint alkalmaznunk a növényt.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani