Menü

Fiatalkorban kell elkezdeni az érzékenyítést

A gyógypedagógus-szociológus szerző, Loványi Eszter születése óta hallássérült, mindennapi életét Kuku nevű kutyája segíti. Az ő szemszögéből ismerkedhetünk meg olyan hétköznapi hősökkel, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, jobbjukon egy négylábúval, amely tökéletes hidat képez gazdája és a társadalom között. A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv legfontosabb célkitűzése a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, autistasegítő- és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak bemutatása. A színes illusztrációkkal teli mesekönyv elsősorban 3-12 éves kisgyermekek részére készült, akik Kuku – a hallássérült-segítő kutyus – szemszögéből ismerhetik meg a való élet ihlette szereplőket. „Tapasztalataink szerint ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesnek kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről. Ezáltal fejlődik empátiájuk, számukra nem lesz tabu ez a téma, ellentétben azzal, ahogyan a társadalom ezt gyakran kezeli” – mondta el a könyv szerzője.


Meseolvasás az óvodában

A könyv karaktereit igaz történetek ihlették: a kutya-gazda párosokkal a hétköznapi rohanáson túl társadalmi szemléletformáló programokon vagy érzékenyítő tréningeken is találkozhatunk. „Reményeink szerint a mesekönyvön és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül nem csak a gyermekekhez tudunk eljutni, hanem a szülőkkel és óvodapedagógusokkal is hatékonyabban tudjuk megismertetni, miként valósítható meg az érzékenyítés egy olyan témában, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni” – számolt be a másodlagos célokról Loványi Eszter, aki saját maga is önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél.


Kuku a valóságban és a mesekönyvben

A Kuku és barátai mesekönyv az Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015 tavaszán a „Segítőkutyákkal az integrációért” címmel rendezett konferenciáján került bemutatásra. Mind a szerző, mind a könyv szereplői ihlető személyek bíztak a könyv sikerében, és reményeik azóta beigazolódtak. Az első, korlátozott példányszámú kiadást nagy figyelem kísérte, és számos pozitív visszajelzést kapott róla mind az Egyesület, mind a szerző. A második kiadásra a közelmúltban azért került sor, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a mesekönyvhöz, amely kapható az üzletekben, valamint megrendelhető a www.mesekonyv.segitokutya.net weblapon keresztül is.


A könyv szereplői

„Az Egyesület szemléletformáló programjai és a mesekönyv egymás hatását erősítik. A mesekönyv feldolgozásával a gyermekek előzetesen is fel tudnak készülni a foglalkozásokra és a személyes találkozás után még maradandóbbak lehetnek az élmények az előzetes lapozgatásának köszönhetően. Jártunk olyan intézményekben is, ahol már úgy fogadtak minket a gyerekek, hogy olvasták a történeteinket és a szereplőket is felismerték. Nagy örömünkre egyre több helyen – táborokban, gyereknapon, gyermekkórházban, rendezvényeken – használják a mesekönyvet, így a segítőkutyák és az elfogadás eszméje is terjedhet, ami fontos az Egyesületnek is” – árulta el Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke.


Mányik Richárd egy érzékenyítő tréningen

További információk:

Weboldal: http://segitokutya.net/ http://mesekonyv.segitokutya.net/

Facebook: http://facebook.com/segitokutya, http://facebook.com/kukuesbaratai

Email: lovanyieszter@segitokutya.net

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.