Menü

Olvass könyvet, tovább fogsz élni!

Ha nincs ötletünk mit mondjunk gyermekeinknek, miért érdemes minél több könyvet elolvasniuk, itt van egy ötlet! Egy új jelentés szerint a könyvolvasás összeköthető a hosszabb élettel.

Nemrégiben végeztek egy kutatást, melyben több mint 3600 fő 50 év feletti ember vett részt, akik egy nagyobb egészségügyi tanulmány részeként olvasással kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A kutatók az adatokat három csoportra osztották:

- akik nem olvasnak könyveket
- akik heti maximum három és fél óráig olvasnak könyvet
- akik több, mint három és fél óráig olvasnak könyvet hetente.

A Social Science & Medicine nevű folyóiratban megjelent cikk szerint azok, akik könyvet olvasnak, inkább nők, egyetemi végzettségük van, és magasabb jövedelemmel rendelkeznek. A kutatók figyelembe vették ezeket a tényezőket, illetve ezeken kívül vizsgálták a kort, az egészségi állapotot, a depresszió jelenlétét vagy hiányát, a munkahelyet és a családi állapotot.

Összehasonlítva a csoportokat, az eredményeik alapján elmondható, hogy azok, akik heti három és fél óráig olvasnak könyveket, 17%-kal kevesebb eséllyel halnak meg az azt követő 12 évben, azoknál viszont, akik több mint három és fél óráig olvasnak könyvet egy héten, ez az esély már 23%-ra nő. Azok, akik könyvet olvasnak, átlagosan majdnem két évvel tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem olvasnak. Hasonló összefüggést találtak azok között is, akik újságot és folyóiratokat olvasnak, de a kimutatott kapcsolat gyengébb.

„Azoknak az emberek, akik napi fél óráig olvasnak könyvet, jelentős túlélési előnyük van azokkal szemben, akik nem olvasnak” – nyilatkozta Becca R. Levy, a Yale egyetem epidemiológiai professzora, a cikk elsőszerzője. „Ez a túlélési előny akkor is megmaradt, ha a vagyonossági helyzetet, az iskolai végzettséget, a kognitív képességeket és sok más változót is figyelembe vettek.”

Forrás: well.blogs.nytimes.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.