Menü

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb időszakokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk. Jó, ha tonhalat, lazacot vagy tojást eszünk, mert ezek gazdagok D-vitaminban, de a megfelelő mennyiség beviteléhez szükséges a mesterséges kiegészítés. Napjainkban ötből egy ember rendelkezik alacsony D-vitamin szinttel, ez azonban nem egyenlő a D-vitamin deficienciával.

Mi is a D-vitamin?

A D-vitamint segít a testünkben lévő kalcium és foszfát mennyiségét szabályozni. Az ételekben rendszerint csak kis mennyiségben van jelen, például az olajos halakban, a vörös húsokban, a májban és a tojássárgájában. Megtalálható továbbá a vitaminnal dúsított étkekben, többek között a reggeli gabonapelyhekben. A fő forrás azonban a bőrünket érő napfény.

Az új angliai ajánlásról:

Az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitele ajánlott, különösen ősszel és télen. Ha valaki a D-vitamin deficiencia valamelyik kockázati csoportjába tartozik, érdemes egész évben D-vitamint szednie. Rizikókategóriák: azok az emberek tartoznak ide, akiket csak kevés vagy egyáltalán nem ér napfény, például az idősotthonok lakói, vagy akik letakart, fedett bőrrel mennek ki az utcára. A sötétebb bőrű egyéneknek, például az afrikaiaknak vagy a dél-ázsiaiaknak is meg kell fontolniuk az egész éven át tartó plusz vitaminbevitelt, hiszen előfordulhat, hogy a napból nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Új ajánlás gyermekek számára

Az 1 és 4 év közötti gyermekeknek is napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitel javasolt egész évben. Elővigyázatosságként az egy év alatti gyermekek számára is ajánlott a napi 8,5-10 mikrogramm D-vitamin. Azoknak a babáknak, akik napi 500 ml-nél több folyékony tápszert kapnak, nincs szükségük D-vitamin kiegészítésre, mivel ezek az ételek eleve vitaminnal dúsítottak.

Legtöbben a tavaszi és nyári időszakban elég D-vitaminhoz jutunk a napsugárzás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend által. Ennek ellenére nem tudjuk mit jelent a megfelelő mennyiségű napfény, mivel a folyamatot számos faktor befolyásolja. A téli időszakban viszont nem elég erős a napsugárzás, hogy a szervezetünk elég D-vitamint tudjon termelni, és csak magával az ételeinkkel sem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, ezért van szükség a táplálék-kiegészítőkre legalább a hidegebb hónapokban.

Forrás: www.nhs.uk

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.