Menü

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb időszakokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk. Jó, ha tonhalat, lazacot vagy tojást eszünk, mert ezek gazdagok D-vitaminban, de a megfelelő mennyiség beviteléhez szükséges a mesterséges kiegészítés. Napjainkban ötből egy ember rendelkezik alacsony D-vitamin szinttel, ez azonban nem egyenlő a D-vitamin deficienciával.

Mi is a D-vitamin?

A D-vitamint segít a testünkben lévő kalcium és foszfát mennyiségét szabályozni. Az ételekben rendszerint csak kis mennyiségben van jelen, például az olajos halakban, a vörös húsokban, a májban és a tojássárgájában. Megtalálható továbbá a vitaminnal dúsított étkekben, többek között a reggeli gabonapelyhekben. A fő forrás azonban a bőrünket érő napfény.

Az új angliai ajánlásról:

Az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitele ajánlott, különösen ősszel és télen. Ha valaki a D-vitamin deficiencia valamelyik kockázati csoportjába tartozik, érdemes egész évben D-vitamint szednie. Rizikókategóriák: azok az emberek tartoznak ide, akiket csak kevés vagy egyáltalán nem ér napfény, például az idősotthonok lakói, vagy akik letakart, fedett bőrrel mennek ki az utcára. A sötétebb bőrű egyéneknek, például az afrikaiaknak vagy a dél-ázsiaiaknak is meg kell fontolniuk az egész éven át tartó plusz vitaminbevitelt, hiszen előfordulhat, hogy a napból nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Új ajánlás gyermekek számára

Az 1 és 4 év közötti gyermekeknek is napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitel javasolt egész évben. Elővigyázatosságként az egy év alatti gyermekek számára is ajánlott a napi 8,5-10 mikrogramm D-vitamin. Azoknak a babáknak, akik napi 500 ml-nél több folyékony tápszert kapnak, nincs szükségük D-vitamin kiegészítésre, mivel ezek az ételek eleve vitaminnal dúsítottak.

Legtöbben a tavaszi és nyári időszakban elég D-vitaminhoz jutunk a napsugárzás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend által. Ennek ellenére nem tudjuk mit jelent a megfelelő mennyiségű napfény, mivel a folyamatot számos faktor befolyásolja. A téli időszakban viszont nem elég erős a napsugárzás, hogy a szervezetünk elég D-vitamint tudjon termelni, és csak magával az ételeinkkel sem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, ezért van szükség a táplálék-kiegészítőkre legalább a hidegebb hónapokban.

Forrás: www.nhs.uk

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.