Menü

Képernyőbe zárt világ

Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest és még sorolhatnánk azokat az érdekes alkalmazásokat, amik a képernyőkön tartják a figyelmünket. Olyan könnyed, de mégis érdekes információkat nyújt az Internet ma már könnyen elérhető világa az okostelefonokon és tableteken, valamint laptopokon keresztül, amely még a személyiségünket is átformálja. Szabjunk ennek keretet tudatosan!

Tévedés azt hinni, hogy csak a zsenge korosztály van kitéve ennek a veszélynek. Ugyanennyire rabul ejthet bárkit a webvilág a felnőttek között is. Hisz a telefont előkapva csak pár érintés, és máris kapcsolódhatunk a barátainkkal, vagy vicces videókat, érdekes cikkeket, megosztásokat találhatunk a neten. Munka, vagy az otthoni feladatok után fáradtan nagyonis kényelmes megoldás ez a kikapcsolódásra és pihenésre.

Ne tagadjuk, vannak ennek előnyei is: például sokkal egyszerűbb a kapcsolattartás a szeretteinkkel, és tartalmasabb lehet az élmények megosztása. Könnyebb a munkakeresés, sőt eligazodva a szociális média területén jelentős előnyökhöz juthatunk a karrierünkben. Sok dolgot lehetne még sorolni, amiből kitűnik: a megoldás semmiképp sem az, ha elzárkózunk az elektronikus világtól, hanem az, ha megpróbáljuk kordában tartani - magunkat. No de miért van erre szükség?

Észre sem vesszük, úgy repül az idő a neten tallózgatva. Aki szeret például a facebook-on lógni, az elámulna, ha összeszámolnák egy héten, hogy hány órát töltött a közösségi felületen. Mondani sem kell, hogy ez mind értékes idő az életünkből. Kimutatható, hogy kevesebbet olvas, valamint az életben is könnyebb megoldásokat választ az, akit könnyen beszippant a képernyő által mutatott világ. Az érdeklődési kör beszűkül, s könnyebben unatkozik az ilyen ember különböző élethelyzetekben kütyük és internet nélkül.

A most felnőtt korosztálynak annyiban van könnyebb dolga, hogy tapasztalt az életében más alternatívát is, például fára mászás, postai levelezés és képeslapküldés, könyvolvasás, rejtvényfejtés - míg ugyanez a mai tinédzserekről már kevésbé mondható el. Így talán könnyebb rajtakapnia magát a képernyőfüggőségen a felnőtteknek. Bármely csoportba tartozunk is, érdemes bevezetni pár trükköt, hogy tudatosan féken tartsuk magunkat, ami az internetes közösségi életet érinti, és nyissuk meg magunknak a képernyőn túli világot is. Hogyan?

Szabad reggelek és esték: Legtöbben azzal indítják a napot, hogy csekkolják az üzeneteiket - akár azonnal ébredés után a mosdóban, vagy az első kávé mellett ülve. S ugyanígy alszanak el, telefonnal a kézben, hisz elalvás előtt már ez a legkényelmesebb tevékenység. Ne engedjünk a csábításnak, ez a szokás sajnos nem tesz jót. A reggelt érdemes inkább olvasással kezdeni, a szemnek sem kedvező, ha ébredés után azonnal a világító képernyőre kapcsolódik. Este pedig csak meghatározott időpontig engedjük magunkat képernyő elé. Ne legyen kifogás, hogy a telefonunkon van az ébresztőóra, hisz igen olcsón be lehet szerezni egy klasszikus ébresztőórát. Egyébként sem sem egészséges a telefonnal, tablettel aludni. Alvászavarokat, zavaros álmokat és alvási szakaszokat eredményezhet, ha alvás előtt még az interneten lógunk. Amennyiben nyugodtan szeretnénk pihenni, akkor inkább valamilyen jobb agyféltekés tevékenység ajánlott az elalvás előtti órákra, mondjuk kreatívkodás, rajzolás. A képernyő nélküli időket felhasználhatjuk a saját sikereink és jól szervezettségünk érdekében: este írjuk össze a másnapi teendőket, reggel pedig az általános céljainkat.

Tallózáskorlát: A legtöbb idő azzal megy el a közösségi médiában, hogy szabadon tallózgatunk, görgetünk, és próbáljuk kiszűrni a minket érdeklő tartalmakat a kevésbé érdektelenek tengerében. Mivel mind a figyelmet fenntartó információ, ez kevésbé tűnhet fel a számunkra. Jó módszer, ha a telefonunkon nem használjuk a facebook, csak az üzenetküldésre alkalamas Messenger alkalmazást. Ha pedig görgetünk pihenésképp, akkor állítsuk be a stoppert, hogy mennyi időkeretet szánunk a nézelődésre. Így nem mennek hosszú órák a semmibe.

Adminisztráció: Egyszerűen rajtakaphatjuk magunkat, ha egy héten át összeírjuk, mikor és mennyi időt töltöttünk a közösségi médiával. Egyrészt a kissé vagy nagyon függőket már maga a tényadat is felébresztheti, másrészt így könnyebb átalakítani a szokásrendszerünket, ha látjuk, hol és mennyire érdemes átszabni a tevékenységünket.

Tudatos korlátozások: Segíthet, ha döntésszerűen építünk be korlátozásokat, például egy hétig egyáltalán nem facebookozunk, vagy péntekenként mindig "mentes" napot tartunk. Az elején ez még nehezebb lehet, ha már rászoktunk a képernyőzésre, ez esetben írjunk össze olyan tevékenységeket, amiket már régóta halogatunk, vagy szívesen csinálunk, és ezek közül válogassunk akkor, amikor szívünk szerint kattintgatnánk a telefonunkon, vagy számítógépünkön. Ha tudjuk, hogy valahol várakoznunk kell például ügyintézéskor, akkor vigyünk magunkkal egy jó könyvet, és ne csak a netet bújjuk. Amikor pedig a szeretteinkkel, barátainkkal vagyunk, vagy a természetben ücsörgünk, lehetőség szerint hagyjuk otthon a kütyüket!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.