Menü

Együnk zöldségeket egyszerűen, könnyedén!

Sokunk számára még felnőttként is gondot okoz a zöldségek rendszeres és tudatos fogyasztása, hiszen mennyivel csábítóbb egy illatos péksütemény, vagy egy szelet csokoládé. Nem kell elkészíteni, csak kifizetjük, kibontjuk és már miénk is a tiszta élvezet. A gyerekekről pedig még nem is szóltunk! Cikkünkben azonban bemutatunk néhány egyszerű tippet, amivel könnyebbé tehetjük a tudatos zöldségfogyasztást!

Általános tippek:

- Vásároljunk az évszaknak megfelelő friss zöldségeket! Olcsóbbak és valószínűleg ízletesebbek is.
- Vegyünk fagyasztott zöldségeket, ezeket könnyű gyorsan és egyszerűen elkészíteni!
- Váltogassuk a zöldségféléket!
-Próbáljuk ki a ropogós, nyers vagy párolt zöldségeket!

A legjobb tápérték érdekében:

- Válasszunk foszforban gazdag zöldségeket, például édesburgonyát, fehérbabot, paradicsomos termékeket, szójababot, spenótot, lencsét!
- A legtöbb ételt próbáljuk meg friss összetevőkből készíteni, ezzel csökkenthetjük a nátrium bevitelt. A legtöbb nátriumot az előrecsomagolt vagy feldolgozott ételekkel visszük be a szervezetünkbe.
- Vásároljunk olyan termékeket, amelyeken meg van jelölve, hogy csökkentett vagy alacsony nátrium-tartalmúak, illetve nem tartalmaznak hozzáadott sót.

Az ételek esetében:

- Tervezzük meg úgy az ebédeket, hogy a fő fogás a zöldség legyen, és azután találjunk ki valamit, amivel kiegészítjük!
- Próbáljuk ki, milyen salátát enni ebédre! A legjobb, ha kevés öntettel esszük.
- A vacsorák mindig tartalmazzanak egy kis zöld salátát!
- Daraboljunk zöldségeket a tésztára öntött szószba és a lasagnébe!
- Rendeljünk vega pizzát gombával, paprikával, hagymával!

Tegyük vonzóvá a zöldségeket!

- Sok zöldség jól néz ki egy kis mártással, szósszal, öntettel. Próbáljunk alacsony zsírtartalmú öntetet választani, és együnk mellé brokkolit, paprikát, zellerszárat, karfiolt!
- Színezzük ki a salátáinkat! A bébirépa, lilakáposzta, spenótlevelek mind segítségünkre vannak ebben. A szezonális zöldségek pedig a változatossághoz tesznek hozzá sokat.
- Díszítsük a tányérokat, tálakat zöldségszeletekkel!
- Tartsunk a hűtőben egy tálat a felaprított zöldségeknek!

Zöldségtippek gyerekeknek:

- Mutassunk jó példát gyermekeinknek, így például együnk zöldségeket a főételek mellé, és a nasink is foglaljon magában zöldséget!
- Hagyjuk, hogy ők döntsék el, milyen zöldségek kerüljenek a salátába!
- Életkoruktól függően segíthetnek bevásárolni
- Engedjük meg nekik, hogy a vásárlás során kiválasszanak egy új zöldséget, amit meg szeretnének kóstolni
- A gyerekek sokszor nem kedvelik, ha összekeverve kapják az ételeket, ezért próbáljuk meg a zöldségek tálalásánál, hogy külön-külön felaprózva adjuk nekik!

Biztonsági tippek:

- Mossuk meg a zöldségeket, mielőtt megesszük vagy elkészítjük őket! Tiszta, folyó víz alatt dörzsöljük át őket jó alaposan. Majd tiszta, száraz konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük át.
- Tartsuk külön a zöldségeket a nyers húsoktól már a bevásárlás alatt is, de ugyanígy járjunk el az elkészítés és a tárolás során.

Forrás: choosemyplate.gov

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.