Menü

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák csak a mi kultúránkban hangzanak valamiféle hókuszpókusznak, míg a keleti tanok számára természetes, hogy léteznek a testünkben különböző energiaközpontok. A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, amely úgy a hindutantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, az ezeken átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A hét pontot a szivárvány különböző színeivel jelölik. Érdekesség, hogy attól függően, hogy testünk mely részének van szüksége erősítésre, hol tapasztalunk diszfunkciót, aszerint érdemes a meghatározott színű ételeket fogyasztani. Ezzel ugyanis javítjuk az adott terület működését és energiaáramlását.Ezen túl még a meghatározott színű ruhák viselésével is segíthetjük a hatást. (A sokak által már ismert Bioptron lámpás színes fényterápia is erre épül.)

Gyökércsakra

A legalsó energiaközponthoz tartoznak az alaprendszerek és a szilárd testrészek, alul elhelyezkedő szervek: gerinc, fogak, köröm, végbél, prosztata, ide kapcsolódik a keringési rendszer, a vérképzés, a sejtműködés, valamint a mellékvesék. Ha ezt a területet szeretnénk jobb működésre bírni, akkor együnk sok piros gyümölcsöt és paradicsomot, retket.

Szakrális csakra

A második csakra a küldökünk és a nemi szerveink között helyezkedik el az alhasban, tehát az itt található szervek tartoznak hozzá: vesék, prosztata, petefészkek, valamint ide kapcsolódnak a különböző testfolyadékok is, mint a spermium, a vér, a vizelet. Sok narancs és mandarin fogyasztásával, sárgarépával, sütőtökkel, valamint a folyadékbevitel növélésével egészségesebbé tehetjük ezen szerveinket.

Köldökcsakra

A has középpontja, a szegycsont alatt a köldökig bezárólag elhelyezkedő szervek tartoznak hozzá. Felelős a gyomor, az emésztés, az epe, a máj, lép, hasnyálmirigy működéséért, továbbá az izmokért. A citrom, a citromos limonádé, a banán, paprika, a kukorica segítségünkre lehet, hogy jobb működésre sarkalljuk.

Szívcsakra

A mellkasban található szervek működését befolyásolja, mint szív, tüdő, és idetartozik a bőr, valamint a kezek. Zöld színű ételek lehetnek jó hatással az erősítésére: paraj, borsó, uborka, lime, sóska, medvehagyma, búzafűlé, cukkini, brokkoli ajánlott az ide tartozó szervek és területek energetizálásához.

Torokcsakra

A nyak és a váll területein elhelyezkedő területek kapcsolódnak hozzá, mint fülek, légcső, hörgők, nyelőcső, tarkó, nyelv, száj. Ajánlott ételei a kékszőlő (most éppen aktuális!), feketeribizli, szilva, olajbogyó, bab, cékla és padlizsán.

Homlokcsakra

Ide tartozik a fej, a kisagy, a szemek, valamint az orr. Ahhoz, hogy ezen szerveinket, valamint a mozgáskoordinációnkat javítsuk, érdemes kék és lila színű ételeket fogyasztani, de ezen túl sok napfényt, valamint elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, az őszi-téli estéken pedig gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról.

Koronacsakra

A fejtetőn található csakrához tartozik az idegrendszer és a nagyagy, a koponyalemezek és a kutacs. Kapcsolódik hozzá a gondolkodásunk, gondolkodásmódunk, valamint a memóriánk. Hangulatingadozások, lehangoltság esetén különösen érdemes fokozni a működését különféle lila színű ételekkel, mint például a lilahagyma.

Nagyon fontos, hogy az ősi tudás szerint nem elegendő táplálkozással és színekkel fokozni a különböző csakrák működését. Ezek hozzásegíthetnek a változáshoz, a gyógyuláshoz, ahogy a különböző csakrákat máködésbe hozó jóga is például - viszont elsődleges az adott területekhez kapcsolódó érzelmek, gondolkodásmódok, lelki nehézségek és attitűdök felismerése és megváltoztatása. Noha a legtöbb nyugati orvos döbbenetes módon máig csak kuruzslásnak tartja, hogy a betegségek lelki eredetét kutassuk, a keleti doktorok többségének ez a földhözragadt szemlélet lenne elképzelhetetlen. Főleg annak fényében, hogy rengetek kutatás igazolta már: a betegségek legalább 70%-ának lelki eredetű oka van.

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje megtudni, hogy még is mit eszünk valójában.

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.

Tudnivalók a vegán életmódról

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

Tudnivalók a 16: 8-as időszakos böjtölésről

Több fajtája is létezik a böjtnek, én most a 16/8-as módszert fogom bemutatni. Lényege, hogy az első és az utolsó étkezésünk között maximum 8 óra teljen el. Ezután egy 16 órás koplalási ciklus következik. Hosszúnak tűnik, de hamar hozzászokik a szervezet.