Menü

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák csak a mi kultúránkban hangzanak valamiféle hókuszpókusznak, míg a keleti tanok számára természetes, hogy léteznek a testünkben különböző energiaközpontok. A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, amely úgy a hindutantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, az ezeken átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A hét pontot a szivárvány különböző színeivel jelölik. Érdekesség, hogy attól függően, hogy testünk mely részének van szüksége erősítésre, hol tapasztalunk diszfunkciót, aszerint érdemes a meghatározott színű ételeket fogyasztani. Ezzel ugyanis javítjuk az adott terület működését és energiaáramlását.Ezen túl még a meghatározott színű ruhák viselésével is segíthetjük a hatást. (A sokak által már ismert Bioptron lámpás színes fényterápia is erre épül.)

Gyökércsakra

A legalsó energiaközponthoz tartoznak az alaprendszerek és a szilárd testrészek, alul elhelyezkedő szervek: gerinc, fogak, köröm, végbél, prosztata, ide kapcsolódik a keringési rendszer, a vérképzés, a sejtműködés, valamint a mellékvesék. Ha ezt a területet szeretnénk jobb működésre bírni, akkor együnk sok piros gyümölcsöt és paradicsomot, retket.

Szakrális csakra

A második csakra a küldökünk és a nemi szerveink között helyezkedik el az alhasban, tehát az itt található szervek tartoznak hozzá: vesék, prosztata, petefészkek, valamint ide kapcsolódnak a különböző testfolyadékok is, mint a spermium, a vér, a vizelet. Sok narancs és mandarin fogyasztásával, sárgarépával, sütőtökkel, valamint a folyadékbevitel növélésével egészségesebbé tehetjük ezen szerveinket.

Köldökcsakra

A has középpontja, a szegycsont alatt a köldökig bezárólag elhelyezkedő szervek tartoznak hozzá. Felelős a gyomor, az emésztés, az epe, a máj, lép, hasnyálmirigy működéséért, továbbá az izmokért. A citrom, a citromos limonádé, a banán, paprika, a kukorica segítségünkre lehet, hogy jobb működésre sarkalljuk.

Szívcsakra

A mellkasban található szervek működését befolyásolja, mint szív, tüdő, és idetartozik a bőr, valamint a kezek. Zöld színű ételek lehetnek jó hatással az erősítésére: paraj, borsó, uborka, lime, sóska, medvehagyma, búzafűlé, cukkini, brokkoli ajánlott az ide tartozó szervek és területek energetizálásához.

Torokcsakra

A nyak és a váll területein elhelyezkedő területek kapcsolódnak hozzá, mint fülek, légcső, hörgők, nyelőcső, tarkó, nyelv, száj. Ajánlott ételei a kékszőlő (most éppen aktuális!), feketeribizli, szilva, olajbogyó, bab, cékla és padlizsán.

Homlokcsakra

Ide tartozik a fej, a kisagy, a szemek, valamint az orr. Ahhoz, hogy ezen szerveinket, valamint a mozgáskoordinációnkat javítsuk, érdemes kék és lila színű ételeket fogyasztani, de ezen túl sok napfényt, valamint elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, az őszi-téli estéken pedig gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról.

Koronacsakra

A fejtetőn található csakrához tartozik az idegrendszer és a nagyagy, a koponyalemezek és a kutacs. Kapcsolódik hozzá a gondolkodásunk, gondolkodásmódunk, valamint a memóriánk. Hangulatingadozások, lehangoltság esetén különösen érdemes fokozni a működését különféle lila színű ételekkel, mint például a lilahagyma.

Nagyon fontos, hogy az ősi tudás szerint nem elegendő táplálkozással és színekkel fokozni a különböző csakrák működését. Ezek hozzásegíthetnek a változáshoz, a gyógyuláshoz, ahogy a különböző csakrákat máködésbe hozó jóga is például - viszont elsődleges az adott területekhez kapcsolódó érzelmek, gondolkodásmódok, lelki nehézségek és attitűdök felismerése és megváltoztatása. Noha a legtöbb nyugati orvos döbbenetes módon máig csak kuruzslásnak tartja, hogy a betegségek lelki eredetét kutassuk, a keleti doktorok többségének ez a földhözragadt szemlélet lenne elképzelhetetlen. Főleg annak fényében, hogy rengetek kutatás igazolta már: a betegségek legalább 70%-ának lelki eredetű oka van.

Tízórais doboz: van élet a szendvicsen túl!

Sokszor okoz fejtörést, hogy mit csomagoljunk iskolás gyermekünk tízórais dobozába. Nézzünk körül, mi mindent tehetünk egy picike uzsonnás dobozba, ami egészséges, finom és garantáltan megeszi a gyerekünk!

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.