Menü

Gombafogyasztás okosan

A gomba nagyon egészséges, de sokakban felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában fogyasszuk, hogy biztonságos, de mégis annyira friss legyen, hogy élvezhessük a vele járó előnyöket? No de elsősorban, miért is olyan egészséges a gomba?

A legnagyobb előnye, hogy energiaszegény tápláléknak számít, mégis laktat, és sok-sok fehérjét tartalmaz. Ezen túl a fajtától függ, hogy melyik típusnak mik a pozitív előnyei. Sok közülük kiváló hatással van a magas vérnyomásra, valamint a daganatos beteségekre. Van továbbá, amelyik csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, javítja az érrendszert, és meggátolja a vérrögök kialakulását, vagy csökkenti a vércukorszintet és pusztítja a vírusokat.

Mint minden zöldség esetében (noha a gomba nem tartozik a zöldségek közé a legáltalánosabb nézettel ellentétben!), a gombára is igaz, hogy minél frissebb, annál egészségesebb és finomabb. A legtöbben azonban félnek gombát szedni az erdőben, vagy vásárolni a piacon, mert nem tudják, hogy biztosan fogyasztható, és nem mérgező gombáról van-e szó.

Kiránduláskor azonban kár lenne elszalasztani a fellelhető friss és finom gombákat. Első körben érdemes beszerezni egy kisméretű gombahatározót, amit bármikor magunkkal vihetünk terepre. Ha itt nagyjából megtaláljuk, mely fajtáról lehet szó (ne aggódjunk, idővel ez is gyorsabban fog menni), és elsőre begyűjtésre érdemesnek találjuk, akkor szedjük fel, majd hazaérve mutassuk meg a termést egy gombaszakértőnek.

Bár azt hihetjük, hogy egyre kevesebb ilyen szakember van, ez tévhit - manapság újra indítanak gombaismereti tanfolyamokat még vidéki városokban is. A különösen érdeklődők egy ilyen képzésre is benevezhetnek. A piaci áruval valóban érdemes a kellő óvatossággal bánni - győződjünk meg róla, hogy bevizsgált termékről van-e szó, vagy hozzáértő-e a forrás, akitől vásárolni kívánunk.

Természetesen a konzerves, vagy fagyasztott változatát sem kell elvetni a gombának - hisz még így is sok más ételnél jóval egészségesebbnek számít. Ha szezonon kívül is szívesen fogyasztunk gombát, akkor érdemes ezt választani, továbbá ha sietünk, és így kell főtt-sült ételt összeállítanunk.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?

Egészséges édességek

Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás egyet jelent azzal, hogy kizárjuk a finom ételeket, különösen az édességeket. De ennek nem kell így történnie. Ha pár dolgot megváltoztatunk az étkezési szokásainkkal kapcsolatban, akkor továbbra is fogyaszthatjuk a kedvenc édességeinket.