Menü

Nem luxus ősszel és télen nyaralni

Ki ne vágyott volna arra, hogy egy jéghideg téli napon felszálljon a repülőgépre, ami egyenesen a nyárban landol? Azokat leszámítva, akik félnek a repüléstől és az utazástól, sokan álmodoztak már ilyesmiről az életükben. Viszont azt gondolják, hogy a télből utazni a nyárba, vagy legalábbis valamivel kellemesebb hőmérsékletű helyekre óriási luxus és rettenetesen drága. Érdemes jobban utánanézni: bizony olcsóbb lehet ezekben az időszakokban üdülni, mint nyáron a Balatonon kikapcsolódni! Miként lehetséges ez?

Azt, hogy mikor van szezon, nem csak a célállomás időjárása, hanem a hazai szokások is befolyásolják. A magyar emberek jellemzően nyáron nyaralnak, akkor vesznek ki hosszabb szabadságot, és ilyenkor utaznak el külföldre. Ilyen szempontból lényegtelen, hogy az úticél helyszínén is szezon van-e, avagy sem, a hazai repjegy árakat ez az igény határozza meg. Ebből kifolyólag szeptember végétől - októbertől jóval kedvezményesebb áru repülőjegyeket találhatunk.

Olyan helyszíneket is érdemes megnézni, amelyek akár télen, akár nyáron kellemesek, pl. délebbre elhelyezkedő nagyvárosok, ahol bár nincs tavaszi, vagy nyárias időjárás, a hazainál mégis sokkal kellemesebb. Itt is jelentősen olcsó áron üdülhetünk, ha szemfülesek vagyunk, főleg a "holtidőszakokban". Mik ezek? Azok az időpontok, amik általánosan kevésbé kihasználtak az utazások tekintetében. Az ünnepnapok, a szünidők idején mindig sokkal drágábbak a replülőjegyek (sőt, sokszor a szállás árak is!), mint mondjuk január első heteiben.

Érthető, hogy nem könnyű így utazást szerveznie azoknak, akiknek okosan kell gazdálkodnia a munkahelyi szabadnapokkal, viszont lehet, hogy csak a beállítódásunkat kell átállítani: a hosszabb szabadságokat nem nyárra, hanem alternatív időpontokra igazítani. Lehetséges, hogy még a kollégáink is hálásak lesznek érte.

Bizony érdemes "kitanulni" a különböző utazási praktikákat, mert ha már körbenyaraltuk a Balatont, akkor lehet, hogy szívesen elmennénk mondjuk Rómába, vagy Brüsszelbe, esetleg a kellemes tavaszt ígérő tengerpartokra - ugyanabból a pénzügyi keretből, és nem drágábban.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?