Menü

Okostelefon okozta nyakfájdalom

A pozíció, amiben éppen olvasod ezt a cikket most, valószínűleg valamiféle fájdalmat okoz neked. Lehet, hogy éppen egy székbe süppedve olvasod a monitoron lévő betűket, a fejed előre van hajlítva, a vállaid pedig görbén állnak. Ha mobilról olvasol, a hátad még görbébben áll. A fájdalomra, amit ezek a pozíciók okoznak, már diagnózist is alkottak, mely magyarra fordítva szó szerint úgy hangzik: „Szövegnyak” (Text Neck) – persze nem kell így fordítanunk. Mondhatjuk, hogy ez egy játékprobléma vagy egy e-mailező probléma.

Az elnevezést még 2008-ban alkották egy 17 éves páciens vizsgálata során, aki nyakfájdalomról és fejfájásról panaszkodott. Dr. Fishman-nek – a vizsgáló orvosnak – elég volt csak rápillantania a fiatal lányra, ahogy a telefonját nyomkodta, és egyből tudta, mi a probléma forrása.

Egy új tanulmányban azt is leírták, hogy ha folyamatosan előre hajlított nyakkal olvassuk a kezünkben tartott okostelefon képernyőjét, az nagyjából annyit jelent, mintha a nyakunkba vennénk több mint 27 kg-nyi terhet. Nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy figyeljünk oda, és javasolják, hogy legyünk tudatában annak, hogy óvnunk kell testünk egészségét. Természetesen továbbra is élvezhetjük az okostelefonok nyújtotta élvezeteket, csak különös tekintettel legyünk arra, hogy eközben milyen pózban tartjuk a fejünket. Az a jó, ha a fejünk és a nyakunk egy egyenes vonalat alkot. Az emberi fej körülbelül 4,5 kg-nyit nyom normális helyzetben – amikor a füleink a vállaink fölött helyezkednek el. A fejünk előredöntésekor minden 2,5 centiméterrel duplájára nő a gerincünkre nehezedő nyomás.

Ha sokáig nyújtjuk a szöveteket, fájni kezdenek, és begyulladnak. A valódi kérdés az, hogy vajon mik ennek a szokásnak a hosszú távú hatásai? Ha hosszabb időre maradunk abban a pozícióban, amikor a fejünk az említett előrehajlott pozícióban helyezkedik el, megerőltethetjük az izmainkat, sérvet kaphatunk, vagy becsípődhetnek az idegeink. Idővel sajnos még a nyakunk természetes görbülete is megváltozhat. Ahogy gyerekkorunkban hallottunk: Vigyázz, mert úgy maradsz!

A legújabb nyilatkozatok szerint az elmúlt időszakban drámaian megnőtt ennek a betegségnek az előfordulási gyakorisága, főleg a fiatalok között. Egy kimutatás szerint a 8 és 18 év közötti fiatalok átlagosan napi hét és fél órát töltenek a média világban nap mint nap. Természetesen nemcsak a gyerekeket érinti ez a probléma. Az okostelefonnal töltött átlagos időtartam 2010 és 2011 között megtriplázódott.

Metabolikus problémáink is adódhatnak, ha sokszor nyomkodjuk a telefonunkat például egy székre roskadva. Ez az összerogyott pozíció a tüdőkapacitást akár 30%-kal is csökkentheti, míg a nem megfelelő testhelyzet által az egyes szervekre nehezedő nyomás eredményeként anyagcsere problémáink is kialakulhatnak.

De mi legyen így a célunk? Mit tegyünk, ha szeretünk pötyögni, kapcsolatot tartani?

Dr. Collie szerint legyünk tudatosak! Tartsuk a lábainkat a földön, húzzuk hátra a vállainkat, és figyeljünk a nyakunk helyzetére! Vegyünk egy dokkolót, hogy oda tegyük a telefonunkat, ne a kezünkben fogjuk, és vásároljunk egy headsetet! Dr. Fishman intézete már egy mobilalkalmazást is gyártott, ami emlékeztet minket a helyes testtartás felvételére. Ha helyes szögben tartjuk a fejünket, akkor a telefon bal felső sarkában kigyullad egy zöld lámpa. Ha úgy tűnik, hogy kezdjük felvenni a helytelen pozíciót, egy piros lámpa fog kigyulladni. Opcionálisan rezgő- vagy csipogó figyelmeztetést is be lehet állítani. Az alkalmazás egyelőre csak Android-os telefonokra elérhető.

A legfontosabb azonban, hogy gyakori szüneteket tartsunk, miközben a számítógépet használjuk vagy az okostelefont nyomkodjuk. Húsz percenként álljunk fel, mozgassuk át a vállainkat és a nyakunkat, és tegyünk egy rövid sétát, hogy serkentsük a véráramlásunkat!

Forrás: edition.cnn.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?