Menü

Reggel vagy este fertőznek a vírusok?

A BBC News egy riportja szerint a vírusok a reggeli órákban veszélyesebbek. A Telegraph szerint az éjszakai ingázás károsabb az egészségre. Kinek van igaza?

Attól függ, hogy egerekről vagy emberekről beszélünk. Amit biztosan tudunk, hogy a váltott műszakban dolgozók jobban ki vannak téve a virális fertőzéseknek. Egy angliai tanulmányban arra próbáltak választ keresni, hogy a vírusfertőzések terjedésének gyorsasága és gyakorisága, valamint a napszak között van-e összefüggés. Egerek esetében, ha a pihenési időszakuk kezdetén fertőződtek a vírussal, tízszer gyakrabban lettek betegek, mintha az aktív fázisukban kapták el a betegséget.

Mivel a biológiai óránk hatással van a sejtjeink működésére, és a vírusok a sejteket használják a terjedésre, a kutatók szerint a vírusok ezt használják ki előnyként. Az igazság az, hogy az egerek fordított ciklussal rendelkeznek, tehát reggel kezdődik számukra a pihenőidőszak. Mivel a humán sejtek nem azonosak az egerek sejtjeivel, az előbbi megállapítás nem alkalmazható egyértelműen emberek esetében is.

Abban az esetben, ha az egereket a pihenőidőszakuk elején fertőzték a vírussal, a vírus szaporodása tízszer gyorsabb volt, mintha az aktív fázisukban fertőződtek. Ha olyan egereken vizsgálták a hatást, ahol a biológiai óra génje ki volt ütve – tehát nem volt működőképes – akkor a vírus a fertőzési időszaktól függően nagyon gyorsan tudott szaporodni. Ez bizonyítja, hogy a vírusok ezt a gént használják ki a saját győzelmükhöz.

A cirkadián ritmus egy biológiai ciklus a szervezetben. Néha biológiai óraként emlegetik. A testi sejteknek megvan a saját órájuk, ezek egymással kommunikálnak, és az agyban lévő 24 órás óra tartja őket kontroll alatt. A kutatók szerint ez a vírusterjedés felelőse. Sajnos ezek a felfedezések aggodalmat kelthetnek a váltott műszakban dolgozók között. Ha rendszerint éjszaka dolgozunk, szerencsére a biológiai óránk is rövidesen át fog állni, tehát a testünk ellenállóbb lesz. Emellett rengeteg könnyű lépést tehetünk, hogy csökkentsük a vírusok terjedését, szaporodását:

- Rendszeresen mossunk kezet!
- A telefonokat és a különböző felületeket tartsunk tisztán!
- Ha éppen betegek vagyunk, vigyázzunk, hogy az orrunk és a szánk el legyen takarva!

Nem is olyan nehéz, ugye...?

Forrás: www.nhs.uk

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.