Menü

Testünk ismereténél kezdődik: a nőiesség

A nőként való lét, a nőiesség megélése fizikai és lelki állapotunkat, az egész életminőségünket meghatározó tényező. A legtöbb nő a mai világot jellemző információdömping ellenére sem ismeri saját testét.

Nem tudjuk, nem tanuljuk nőiességünkkel szorosan összefüggő, szervezetünkben lezajló folyamatokat. Nem beszélünk róla, nem követjük nyomon, nem tartjuk számon testünkben és ezzel párhuzamosan lelkünkben is lejátszódó változásokat. Amikor baj van, csak akkor kapjuk fel a fejünket, hogy mi is történik velünk, ez a pont pedig legtöbbször már csak akkor éleződik ki, amikor elmarad a várt gyermekáldás. Pedig e közben a különböző menstruációs és ezzel szorosan összefüggő hormonális problémák egyre több nőt érintenek.

De mi is az, hogy menstruációs probléma? Nem tudjuk, mert gyakran még azzal sem vagyunk tisztában, hogy a fájdalmas menstruációs görcsök például egyáltalán nem természetes kísérő tünetei a havi vérzésnek. Ahogy a túlzott vérbőség, és a menstruációt megelőző kellemetlen panaszok sem tekinthetőek normálisnak. Ezek inkább figyelmezető jelei annak, hogy a szervezet egyensúlya valamilyen szempontból nem teljes.

A menstruációhoz legtöbbször csak a peteérés és a havi vérzés fogalma kapcsolódik, pedig ennél jóval összetettebb folyamatról van szó, melyet leginkább hormonális rendszerünk működése határoz meg. A normálisnak tekinthető női ciklus első felében a petefészekben lezajlik a tüszőérés, illetve a méhnyálkahártyának a felépülése. A ciklus közepén a tüsző megreped, az érett petesejt kilökődik, a megrepedt tüsző sárgatestté alakul, ami beindítja a progeszteron termelést. Ha nem jön létre a megtermékenyülés illetve a beágyazódás, a sárgatest elsorvad, a méhnyálkahártya pedig leválik. A női ciklust alapvetően a női hormonok (az ösztrogén és a progeszteron) és az agyalapi mirigy bizonyos hormonjai (pl.proaktin) határozzák meg. A hormonegyensúly megbomlása rendkívül szerteágazó problémához vezethet.

Egyre több nőt érint az endometriózis, a mióma, petefészekciszta, az anovuláció problémája, és sokan szenvednek a különböző menstruációs zavaroktól is. Ezen problémáknak kétségtelenül egyik legsúlyosabb következménye a meddőség, de számos kellemetlen az életminőséget rontó tünetekért is felelősek.

A hormonális folyamatokat sok tényező befolyásolja, a tünetek lehetnek következményei, de lehetnek okai is az egyensúly felborulásának, a kóros elváltozások kialakulásának. A hormonális rendszer nem megfelelő működésével számos panasz hozható összefüggésbe: bőrgyulladás, hajhullás, elhízás, inzulinrezisztencia, fájdalmas menstruáció, meddőség, vetélés, androgén tünetek.

A testünkben zajló folyamatok ismerete, nyomon követése elengedhetetlen feltételek annak, hogy tudatosan őrizzük, illetve javítsuk életminőségünket. E nélkül nem lehetséges testünk jelzéseinek felismerése, és a súlyosabb szövődmények elkerülése. Emellett nem árt tudatosítani a káros környezeti hatások szerepét (például xenohormonok) sem. Nem árt tudni, hogy a hagyományos kezelések mellett, van lehetőség természetes úton is segíteni az egyensúly helyreállítását.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.