Menü

Hogyan értsünk szót egymással? - Pál Feri segít

A párkapcsolati kommunikáció fontosságát úton- útfélen hangsúlyozzák, ahogyan a nő és férfiak gondolkodásának különbözőségeit is. Pál Ferenc is ezeket a témákat boncolgatja legújabb előadásában, de úgy, hogy közben az általános problémák megelevenednek, kiéleződnek, és a várt, kézzel fogható megoldókulcs sem marad el.

Pál Ferenc, vagy közismertebb nevén Pálferi amellett, hogy katolikus pap, egy kiváló mentálhigiéniás szakember, aki rendszeresen tart előadásokat, pszichológiai, spirituális és mentálhigiéniás témákban. „Végre megint értjük egymást!” című legújabb előadásában hús-vér párkapcsolati problémákat tár elénk a mindennapokból, olyan élethelyzeteket, melyek fokozatosan a „kölcsönös neurotikus allergia” állapotába sodorják a párokat, vagyis egy kommunikációs zsákutcába.


kép forrása: Pál Feri facebook oldala

Az evoluciós örökségektől kezdve a fiziólogiai szempontokon át sokféle módon támasztja alá, és szemlélteti a párkapcsolati kommunikáció zsákutcáit, odáig kiélezve a témát, hogy kijelenti: a kommunikáció egy idő után már nemhogy nem segít, de csak tovább ront a helyzeten. Drámai, de igen, létezik az a pont, amikor jobb, ha nem beszélünk. Nyilván a legtöbb ember pont ezt szeretné elkerülni, és szerencsére ehhez kellő támpontokat is kapunk Pál Feri előadásából.

Onnan indít, hogy az este a legtöbb párkapcsolatban egy „ellenérdekeltségi” övezet. A férfiak evoluciós örökségükből adódóan teljesen levezető funkcióra kapcsolnak, melyben csak éppen, hogy pislákol a működésjelző, ez a kutatások szerint pusztán 10 százaléknyi aktivitási szintet jelent. Ezzel szemben a nők, akiknek egyébként általában kétszer annyi beszélgetésre van erdendően szükségük, előszeretettel kezdeményeznek este problémamegoldó beszélgetést párjukkal. A vizsgálatok szerint az aktivitási szint a nőknél ilyenkor még 70 százalék, a nemek közötti jelentős arányeltérés eleve sokszor gátolja a kommunikáció sikerességét.

Fontos, hogy a nők a párkapcsolat őrei, vagyis időről-időre felhozzák a különböző problémákat, ezáltal igyekeznek életben tartani a párkapcsolatot, de a kommunikáció sikerességét tekintve nem mindegy, mikor és miyen formában kezdeményeznek ilyen jellegű beszélgetést párjukkal. A férfiak az előzőekben röviden leírt állapotuknál fogva, durván, hirtelen felvetett párkapcsolati problémahalmaztól lebénulnak, idegesek lesznek, vagy egyszerűen elmenekülnek. Röviden összegezve tehát a nők részéről fontos az előkészítés, a másik lelki és fizikai állapotának figyelembevétele, a férfiak részéről pedig egy értő, hallgató, együttérző hozzáállás szükséges, hogy a kommunikáció előremutató legyen a párkapcsolati problémák megoldását tekintve.

Összességében pedig a tisztelet, és a másik megbecsülése határozza meg a kommunikáció minőségét a párok között, ami az évek múltával a legtöbb párkapcsolatban negatív irányba tolódik el, ezért idővel nemhogy jobban értjük egymást, hanem rosszabbul.

A lélek is lehet beteg

Sokan nem is tudják, hogy depresszióban szenvednek, mert a tünetei megtévesztőek. Azonban ha fennáll a depresszióra jellemző tünetegyüttes, érdemes lehet elgondolkozni.

Ötletek téli depresszió ellen

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

Ismerjük meg a szeretetnyelveket!

Nem érti, miért nem veszed észre, hogy szeret, pedig (szerinte) mindent megtesz? Ilyenkor jön képbe a szeretetnyelv. Mint egy igazi nyelv esetében, a különböző nyelvet beszélők nem értik meg egymást. Bár a szeretetnyelv elsősorban pár- és pszichoterápiai fogalom, könnyű érthetősége és gyakorlati alkalmazása miatt érdemes olvasni róla.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?