Menü

Hogyan értsünk szót egymással? - Pál Feri segít

A párkapcsolati kommunikáció fontosságát úton- útfélen hangsúlyozzák, ahogyan a nő és férfiak gondolkodásának különbözőségeit is. Pál Ferenc is ezeket a témákat boncolgatja legújabb előadásában, de úgy, hogy közben az általános problémák megelevenednek, kiéleződnek, és a várt, kézzel fogható megoldókulcs sem marad el.

Pál Ferenc, vagy közismertebb nevén Pálferi amellett, hogy katolikus pap, egy kiváló mentálhigiéniás szakember, aki rendszeresen tart előadásokat, pszichológiai, spirituális és mentálhigiéniás témákban. „Végre megint értjük egymást!” című legújabb előadásában hús-vér párkapcsolati problémákat tár elénk a mindennapokból, olyan élethelyzeteket, melyek fokozatosan a „kölcsönös neurotikus allergia” állapotába sodorják a párokat, vagyis egy kommunikációs zsákutcába.


kép forrása: Pál Feri facebook oldala

Az evoluciós örökségektől kezdve a fiziólogiai szempontokon át sokféle módon támasztja alá, és szemlélteti a párkapcsolati kommunikáció zsákutcáit, odáig kiélezve a témát, hogy kijelenti: a kommunikáció egy idő után már nemhogy nem segít, de csak tovább ront a helyzeten. Drámai, de igen, létezik az a pont, amikor jobb, ha nem beszélünk. Nyilván a legtöbb ember pont ezt szeretné elkerülni, és szerencsére ehhez kellő támpontokat is kapunk Pál Feri előadásából.

Onnan indít, hogy az este a legtöbb párkapcsolatban egy „ellenérdekeltségi” övezet. A férfiak evoluciós örökségükből adódóan teljesen levezető funkcióra kapcsolnak, melyben csak éppen, hogy pislákol a működésjelző, ez a kutatások szerint pusztán 10 százaléknyi aktivitási szintet jelent. Ezzel szemben a nők, akiknek egyébként általában kétszer annyi beszélgetésre van erdendően szükségük, előszeretettel kezdeményeznek este problémamegoldó beszélgetést párjukkal. A vizsgálatok szerint az aktivitási szint a nőknél ilyenkor még 70 százalék, a nemek közötti jelentős arányeltérés eleve sokszor gátolja a kommunikáció sikerességét.

Fontos, hogy a nők a párkapcsolat őrei, vagyis időről-időre felhozzák a különböző problémákat, ezáltal igyekeznek életben tartani a párkapcsolatot, de a kommunikáció sikerességét tekintve nem mindegy, mikor és miyen formában kezdeményeznek ilyen jellegű beszélgetést párjukkal. A férfiak az előzőekben röviden leírt állapotuknál fogva, durván, hirtelen felvetett párkapcsolati problémahalmaztól lebénulnak, idegesek lesznek, vagy egyszerűen elmenekülnek. Röviden összegezve tehát a nők részéről fontos az előkészítés, a másik lelki és fizikai állapotának figyelembevétele, a férfiak részéről pedig egy értő, hallgató, együttérző hozzáállás szükséges, hogy a kommunikáció előremutató legyen a párkapcsolati problémák megoldását tekintve.

Összességében pedig a tisztelet, és a másik megbecsülése határozza meg a kommunikáció minőségét a párok között, ami az évek múltával a legtöbb párkapcsolatban negatív irányba tolódik el, ezért idővel nemhogy jobban értjük egymást, hanem rosszabbul.

Evészavarok III. - Bulimia

Az anorexia nervosa után elkülönített kórkép. Közismertté Lady Diana /walesi hercegné/ érintettsége miatt vált. Az anorexiához hasonlóan a pszichiátriai elnevezésben szerepel a nervosa (ideges) szó, utalva arra, hogy elsősorban lelki eredetű kórképről van szó. Lássuk, mit is tudunk manapság erről a betegségről!

Babonák az életünkben

Sokan azt állítják, hogy nem hisznek a babonákban és a hiedelmekben, pedig a mindennapjaink része. Akaratlanul is eszünkbe jut egy-egy dolog, ha szembetaláljuk magunkat az adott helyzettel. Most nézzünk meg olyan babonákat, amit mindenki ismer, illetve olyanokat is, amelyek kicsit már háttérbe szorultak.

Amikor nem én vagyok az egyetlen- Szeretőnek lenni

Mindannyian ismerjük a közmegegyezéses erkölcsöt. Mikor van egy pár és megjelenik egy harmadik, akkor rendszerint azt gondoljuk, hogy minek is rondított be a szerelmesek életébe!? De bele tud rondítani bárki is két szerelmes életébe? Vagy a szeretők csak akkor jelennek meg, amikor a kapcsolat már bomlásnak indult? Ma ez a témánk…

Csak pozitívan!

A pozitív gondolkodás a boldogság mágnese. Ha valamire gondolsz, azt vonzani kezded. Számtalan idézet, könyv, tanulmány igazolja ezt, hiszen te is hallottál már ezekről, miért ne próbálnád ki? Mit veszíthetsz? Csak egy csomó kudarcot és negatívumot.
A pozitív gondolkodásnak hatalmas ereje van. Beszélgessünk erről egy kicsit!

Evészavarok I. – Anorexia

Meglepően sok embert érint, az általános vélekedéssel ellentétben több mint kóros soványság,és az esetek 8%-ban halállal végződő betegség, ezért mindenképp érdemes megismernünk a jellemző tüneteit.