Menü

Hintázni jó!

A hintázás nemcsak egy örömteli játék. Valójában egy nagyon fejlesztő tevékenység, mely többek között nyugtató hatású, fejleszti az egyensúlyérzéket és kedvezően befolyásolja az idegrendszer fejlődését is.

A szabad mozgás, a ringatás, illetve a hintázás is fontos stimulációs ingert jelent az idegrendszer számára. Már az anyaméhben, az anya mozgásából fakadó ritmikus ringás is jelentős a kisbaba fejlődése szempontjából. A születést követően is érdemes ringatni a kisbabákat, mivel a méhen belüli állapotra emlékezteti őket, amely megnyugtató számukra, közben pedig elősegíti az idegrendszerük fejlődését is. A ringatás tehát nem az elkényeztetés egyik eszköze, hanem fontos szerepe lehet az anyával való kapcsolat, kötődés kialakulásában, és egyben olyan stimulációs inger is, amely hozzájárul az agyfejlődéshez.

A ringatás, és a hintázás elősegíti az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását, illetve megalapozza a mozgással kapcsolatos készségek fejlődését: a mozgáskoordinációt, a finommotorikus képességeket, a térben való tájékozódást, és az izmok fejlődését is.

A mozgás és a szabad játék a legfontosabb terepei az egészséges fejlődésnek. Az életmód megváltozása szükségessé teszi, hogy a korábban természetesen adott változatos mozgásformákban, tapasztalati ingerekben gazdag környezet helyett megfelelő alternatívát tudjunk biztosítani a gyerekek számára. Ezért fontosak a játszóterek, melyek változatos mozgásra biztosítanak lehetőséget a gyerekeknek.

Télen otthon gyerekekkel

Amikor a téli hóesést a latyakos, esős, szürke és borult utálatos időjárás váltja fel, egész napos esővel, sötéttel, szeles hideggel, akkor bizony bent rekedünk eleven gyermekeinkkel egy lakásban. Vajon mi mindennel köthetjük le figyelmüket a négy fal között?

Nem, nem és nem! avagy a hiszti pozitív hatásai

A hisztizés a gyermekek érzelmi fejlődésének egyik nagyon fontos állomása, sok jótékony hatása van. Gondoltad volna?

5 párkapcsolati tévhit kritikája - egy kismama szemszögéből

Minden friss anyukára komoly feladat vár: új életritmust kell kialakítania a pici babája mellett. Ilyenkor bármely pici problémából nagy lufit tudunk fújni, de az esetek többségében nem olyan megoldhatatlan és végzetes ez a pár probléma, mint amilyennek érezhetjük. Ideális esetben, ebben a kezdeti időszakban kezdődik meg az események folyamatának láncolatából összeálló átalakulás, mikor is újfent közös hangot alakíthatunk ki párunkkal.

Öt hasznos baba-mama applikáció a fittség jegyében – vajon segítenek?

A telefonok ma már szinte hozzánőttek a kezünkhöz. Ha nincs is folyamatosan a markunkban a kis eszköz, de biztosan ott van a közelünkben. Telefonunkat szomorú vagy sem, a világért se hagynánk otthon – főleg nem egy sűrű, programokkal teli napon. Ezen gondolkodtunk éppen, mikor összegyűjtöttünk öt applikációt, ami nagyban segítheti egy friss kismama, vagy egy elfoglalt nagycsaládos édesanya életét, ha épp ideje sincs elmenni bármerre otthonról, de mégis szeretne odafigyelni magára.

Súlyfelesleg várandósság alatt és után

A nők körében a súlyfelesleg témája nem csupán várandósság idején kérdés, hiszen a mindennapjainkban, ha nem is vágunk bele a gyermekvállalásba, akkor is komoly gondot okoz, hogy miként egyensúlyozzuk ki étrendünket, és nem pusztán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is – mit és honnan szerezzünk be? Mihez tartsuk magunkat? Ebben az útvesztőben jól jön néha egy kis segítség.