Menü

Hintázni jó!

A hintázás nemcsak egy örömteli játék. Valójában egy nagyon fejlesztő tevékenység, mely többek között nyugtató hatású, fejleszti az egyensúlyérzéket és kedvezően befolyásolja az idegrendszer fejlődését is.

A szabad mozgás, a ringatás, illetve a hintázás is fontos stimulációs ingert jelent az idegrendszer számára. Már az anyaméhben, az anya mozgásából fakadó ritmikus ringás is jelentős a kisbaba fejlődése szempontjából. A születést követően is érdemes ringatni a kisbabákat, mivel a méhen belüli állapotra emlékezteti őket, amely megnyugtató számukra, közben pedig elősegíti az idegrendszerük fejlődését is. A ringatás tehát nem az elkényeztetés egyik eszköze, hanem fontos szerepe lehet az anyával való kapcsolat, kötődés kialakulásában, és egyben olyan stimulációs inger is, amely hozzájárul az agyfejlődéshez.

A ringatás, és a hintázás elősegíti az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását, illetve megalapozza a mozgással kapcsolatos készségek fejlődését: a mozgáskoordinációt, a finommotorikus képességeket, a térben való tájékozódást, és az izmok fejlődését is.

A mozgás és a szabad játék a legfontosabb terepei az egészséges fejlődésnek. Az életmód megváltozása szükségessé teszi, hogy a korábban természetesen adott változatos mozgásformákban, tapasztalati ingerekben gazdag környezet helyett megfelelő alternatívát tudjunk biztosítani a gyerekek számára. Ezért fontosak a játszóterek, melyek változatos mozgásra biztosítanak lehetőséget a gyerekeknek.

Apák és gyerekeik sportolhatnak együtt az UNICEF Apák napján

Hazánkban idén először ünnepeli nagyszabású rendezvénnyel az UNICEF Magyarország az apák napját. Június 17-én 10 órától a Marczibányi téri Sportcentrumban apaságról szóló kerekasztal-beszélgetések és dedikálás mellett sportprogramok is várják az érdeklődő családokat..

Anyu esze, apu szeme?

Na de kire ütött ez a gyerek? Anyu esze, apu szeme, a nagyi keze - génjeinknek köszönhetően gyermekeinkben nem csak az édesanya és az édesapa vonásait, de akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük. A tudomány fejlődésével az előző generációk fizikai és mentális tulajdonságai alapján egyre többet tudhatunk meg születendő babánkról.

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

A várva várt nyári szünet hirtelen nagy változás a gyerekek életében, melyet sokszor nem tudnak jól kezelni. Az első napokban sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke unatkozik, nem tudja lekötni szokatlanul nagy szabadidejét. A nyári szünidő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, nézzük milyen lehetőségek vannak lefoglalni unatkozó csemetéinket!

Mit játsszak a gyerekkel?

Ha gyerekre kell vigyáznunk, hajlamosak vagyunk az egyszerű utat választani és leültetni őt a tévé elé, vagy odaadni a telefonunkat, és intézni a saját dolgunkat ahelyett, hogy vele foglalkoznánk. Pedig, sok olyan tevékenység van, amit együtt is végezhetünk a gyerekekkel, a játékokról már nem is beszélve. Mutatok néhány tippet, hogy legközelebb ne kelljen a digitális eszközökhöz nyúlni.