Menü

Hintázni jó!

A hintázás nemcsak egy örömteli játék. Valójában egy nagyon fejlesztő tevékenység, mely többek között nyugtató hatású, fejleszti az egyensúlyérzéket és kedvezően befolyásolja az idegrendszer fejlődését is.

A szabad mozgás, a ringatás, illetve a hintázás is fontos stimulációs ingert jelent az idegrendszer számára. Már az anyaméhben, az anya mozgásából fakadó ritmikus ringás is jelentős a kisbaba fejlődése szempontjából. A születést követően is érdemes ringatni a kisbabákat, mivel a méhen belüli állapotra emlékezteti őket, amely megnyugtató számukra, közben pedig elősegíti az idegrendszerük fejlődését is. A ringatás tehát nem az elkényeztetés egyik eszköze, hanem fontos szerepe lehet az anyával való kapcsolat, kötődés kialakulásában, és egyben olyan stimulációs inger is, amely hozzájárul az agyfejlődéshez.

A ringatás, és a hintázás elősegíti az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását, illetve megalapozza a mozgással kapcsolatos készségek fejlődését: a mozgáskoordinációt, a finommotorikus képességeket, a térben való tájékozódást, és az izmok fejlődését is.

A mozgás és a szabad játék a legfontosabb terepei az egészséges fejlődésnek. Az életmód megváltozása szükségessé teszi, hogy a korábban természetesen adott változatos mozgásformákban, tapasztalati ingerekben gazdag környezet helyett megfelelő alternatívát tudjunk biztosítani a gyerekek számára. Ezért fontosak a játszóterek, melyek változatos mozgásra biztosítanak lehetőséget a gyerekeknek.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Vigyázzunk rájuk!

Kitört a vakáció, a fáradhatatlan és energikus gyermekeink végre kiszabadultak az iskolából. Bicikliznek, gördeszkáznak, pancsolnak, ugrálnak, szaladgálnak, játszótereznek, hintáznak reggeltől estig. Rengeteg a veszélyforrás. Vigyázzunk rájuk!