Menü

Spartathlon idén is - "emberfelett" futnak

Most zajlik a Spartathlon, a világ egyik méltán leghíresebb futóversenye. A 245 kilométeres távot nehéz terepen, nagy szintkülönbségekkel, ráadásul melegben, óriási páratartalom közepette kell teljesíteni, sőt szintidőkön belül, különben véget ér a verseny. Mégis, a versenyzők számára ez maga az álom.

Noha már a versenyre való bekerülés is nehézkes a szigorú szűrők miatt, mégis csak az indulók kétötöde fut be a célba a világ egyik legnehezebb ultramaratonján. Az Athéntól Spártáig tartó útvonal tehát emberfeletti teljesítményt igényel. Mint azt az egyik korábbi versenyző megfogalmazta: "Józan ésszel felfoghatatlan ennyi ideig és ilyen távolságot futni. Sok ember 100 m-t sem tud futni, ha jön a busz."

Az idei mezőnyben 15 magyar versenyző indult, 11 férfi és 4 nő, és a jelenlegi hírek szerint egy fő kivételével még versenyben vannak, sőt Nagy Katalin a vezetést is átvette. Mindez nem meglepő tőle, hiszen tavaly elsőként ért célba a női mezőnyben. A hazai hölgyek remekelését mutatja, hogy tavalyelőtt szintén egy magyar nő, Lubics Szilvia vitte a pálmát. Meglátjuk, mit hoz még a jövő jelen, az mindenesetre biztos, hogy megéri szurkolni a különösen kitartó sportolóinknak, akik megküzdve az elemekkel és elsősorban önmagukkal tartanak a kijelölt céljuk felé.

Nincs abban viszont semmi meglepő, hogy ezen a versenyen nem a nyerés a lényeg, hanem a célbaérés. Ahogy Lőw András nyilatkozta néhány éve a HVG-nek, az eredményhirdetésen minden célba érő nevét felolvassák, s mindenki kimegy a színpadra, már aki nincs infúzión. A 48 éves Lőw egyébként ismert név az ultrafutók körében, mert lehetetlen versenyeket teljesített már, a Sparthatlont eddig 18 alkalommal futotta le, ha idén is sikerül, akkor a nevét felírja Karl Huber mellé - eddig (de reméljük, már nem sokáig) ő az egyetlen, aki 19-szer futotta le ezt a versenyt.

További hírek hamarosan!

Kép forrása: Spartathlon magyar csapat facebook oldala.

Pattanj biciklire nyáron (is)!

Ahogy egyre javul az idő, úgy sűrűsödnek be a kerékpárutak és találkozunk egyre több bringással. De, valójában, miért is éri meg nyeregre ülni?

Futni jó

A futás talán az egyik a testet legintenzívebben megmozgató sport, emellett pedig természetes mozgásforma.

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.