Menü

Spartathlon idén is - "emberfelett" futnak

Most zajlik a Spartathlon, a világ egyik méltán leghíresebb futóversenye. A 245 kilométeres távot nehéz terepen, nagy szintkülönbségekkel, ráadásul melegben, óriási páratartalom közepette kell teljesíteni, sőt szintidőkön belül, különben véget ér a verseny. Mégis, a versenyzők számára ez maga az álom.

Noha már a versenyre való bekerülés is nehézkes a szigorú szűrők miatt, mégis csak az indulók kétötöde fut be a célba a világ egyik legnehezebb ultramaratonján. Az Athéntól Spártáig tartó útvonal tehát emberfeletti teljesítményt igényel. Mint azt az egyik korábbi versenyző megfogalmazta: "Józan ésszel felfoghatatlan ennyi ideig és ilyen távolságot futni. Sok ember 100 m-t sem tud futni, ha jön a busz."

Az idei mezőnyben 15 magyar versenyző indult, 11 férfi és 4 nő, és a jelenlegi hírek szerint egy fő kivételével még versenyben vannak, sőt Nagy Katalin a vezetést is átvette. Mindez nem meglepő tőle, hiszen tavaly elsőként ért célba a női mezőnyben. A hazai hölgyek remekelését mutatja, hogy tavalyelőtt szintén egy magyar nő, Lubics Szilvia vitte a pálmát. Meglátjuk, mit hoz még a jövő jelen, az mindenesetre biztos, hogy megéri szurkolni a különösen kitartó sportolóinknak, akik megküzdve az elemekkel és elsősorban önmagukkal tartanak a kijelölt céljuk felé.

Nincs abban viszont semmi meglepő, hogy ezen a versenyen nem a nyerés a lényeg, hanem a célbaérés. Ahogy Lőw András nyilatkozta néhány éve a HVG-nek, az eredményhirdetésen minden célba érő nevét felolvassák, s mindenki kimegy a színpadra, már aki nincs infúzión. A 48 éves Lőw egyébként ismert név az ultrafutók körében, mert lehetetlen versenyeket teljesített már, a Sparthatlont eddig 18 alkalommal futotta le, ha idén is sikerül, akkor a nevét felírja Karl Huber mellé - eddig (de reméljük, már nem sokáig) ő az egyetlen, aki 19-szer futotta le ezt a versenyt.

További hírek hamarosan!

Kép forrása: Spartathlon magyar csapat facebook oldala.

Téli sportok veszélyei

A tartósan hideg időben a téli sportok szerelmesei mindennél jobban vágynak arra, hogy kedvenc téli sportjaikat űzhessék. Ahogy a nyári sportszezonnak is megvannak a maga feltételei, úgy a téli edzésnek is számtalan betartandó szabálya figyelmeztet arra, hogy kellő óvatossággal járjunk el.

Így futok én

Mindig foglalkoztatott egy futóverseny gondolata, mígnem egy gyenge pillanatomban „hirtelen felindulásból” jelentkeztem egy őszi félmaratonra. Ott már sejtettem, hogy nem vagyok teljesen normális, de valahol mégis annyira vártam ezt az eseményt! Realista élménybeszámoló az első versenyemről. Ahogy én futok, és ahogy a férjem...

Sportos anyukák - sportos gyerekek

Számomra az egészséghez hozzátartozik a napi mozgás, testedzés, rendszeres sport, akkor is, ha történetesen épp kisgyermekes, várandós, újdonsült, elfoglalt vagy akármilyen anyukák vagyunk.

Intenzív testmozgás után csökken az étvágy?

Sokan egy kimerítő gyakorlatsor után nem vagyunk éhesek. Örülünk ilyenkor, hiszen adtunk is le a kalóriákból, és nem is kívánja a szervezetünk az azonnali pótlásukat. Érdekes azonban, hogy számos embernél viszont kimondottan éhségrohamok jelentkeznek az egyes edzések után. Akkor hogy is működik ez?

A túl izmos lányok legendája

Sok nőt az tart vissza az edzőteremtől, hogy nem akarnak túl izmosak lenni. Azt hiszik, az olyan egyszerű, csak mert Rubint Réka és még néhány edző kidolgozott izomzattal rendelkezik. Pedig ettől nem kellene tartani…