Menü

Spartathlon idén is - "emberfelett" futnak

Most zajlik a Spartathlon, a világ egyik méltán leghíresebb futóversenye. A 245 kilométeres távot nehéz terepen, nagy szintkülönbségekkel, ráadásul melegben, óriási páratartalom közepette kell teljesíteni, sőt szintidőkön belül, különben véget ér a verseny. Mégis, a versenyzők számára ez maga az álom.

Noha már a versenyre való bekerülés is nehézkes a szigorú szűrők miatt, mégis csak az indulók kétötöde fut be a célba a világ egyik legnehezebb ultramaratonján. Az Athéntól Spártáig tartó útvonal tehát emberfeletti teljesítményt igényel. Mint azt az egyik korábbi versenyző megfogalmazta: "Józan ésszel felfoghatatlan ennyi ideig és ilyen távolságot futni. Sok ember 100 m-t sem tud futni, ha jön a busz."

Az idei mezőnyben 15 magyar versenyző indult, 11 férfi és 4 nő, és a jelenlegi hírek szerint egy fő kivételével még versenyben vannak, sőt Nagy Katalin a vezetést is átvette. Mindez nem meglepő tőle, hiszen tavaly elsőként ért célba a női mezőnyben. A hazai hölgyek remekelését mutatja, hogy tavalyelőtt szintén egy magyar nő, Lubics Szilvia vitte a pálmát. Meglátjuk, mit hoz még a jövő jelen, az mindenesetre biztos, hogy megéri szurkolni a különösen kitartó sportolóinknak, akik megküzdve az elemekkel és elsősorban önmagukkal tartanak a kijelölt céljuk felé.

Nincs abban viszont semmi meglepő, hogy ezen a versenyen nem a nyerés a lényeg, hanem a célbaérés. Ahogy Lőw András nyilatkozta néhány éve a HVG-nek, az eredményhirdetésen minden célba érő nevét felolvassák, s mindenki kimegy a színpadra, már aki nincs infúzión. A 48 éves Lőw egyébként ismert név az ultrafutók körében, mert lehetetlen versenyeket teljesített már, a Sparthatlont eddig 18 alkalommal futotta le, ha idén is sikerül, akkor a nevét felírja Karl Huber mellé - eddig (de reméljük, már nem sokáig) ő az egyetlen, aki 19-szer futotta le ezt a versenyt.

További hírek hamarosan!

Kép forrása: Spartathlon magyar csapat facebook oldala.

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.