Menü

Spartathlon idén is - "emberfelett" futnak

Most zajlik a Spartathlon, a világ egyik méltán leghíresebb futóversenye. A 245 kilométeres távot nehéz terepen, nagy szintkülönbségekkel, ráadásul melegben, óriási páratartalom közepette kell teljesíteni, sőt szintidőkön belül, különben véget ér a verseny. Mégis, a versenyzők számára ez maga az álom.

Noha már a versenyre való bekerülés is nehézkes a szigorú szűrők miatt, mégis csak az indulók kétötöde fut be a célba a világ egyik legnehezebb ultramaratonján. Az Athéntól Spártáig tartó útvonal tehát emberfeletti teljesítményt igényel. Mint azt az egyik korábbi versenyző megfogalmazta: "Józan ésszel felfoghatatlan ennyi ideig és ilyen távolságot futni. Sok ember 100 m-t sem tud futni, ha jön a busz."

Az idei mezőnyben 15 magyar versenyző indult, 11 férfi és 4 nő, és a jelenlegi hírek szerint egy fő kivételével még versenyben vannak, sőt Nagy Katalin a vezetést is átvette. Mindez nem meglepő tőle, hiszen tavaly elsőként ért célba a női mezőnyben. A hazai hölgyek remekelését mutatja, hogy tavalyelőtt szintén egy magyar nő, Lubics Szilvia vitte a pálmát. Meglátjuk, mit hoz még a jövő jelen, az mindenesetre biztos, hogy megéri szurkolni a különösen kitartó sportolóinknak, akik megküzdve az elemekkel és elsősorban önmagukkal tartanak a kijelölt céljuk felé.

Nincs abban viszont semmi meglepő, hogy ezen a versenyen nem a nyerés a lényeg, hanem a célbaérés. Ahogy Lőw András nyilatkozta néhány éve a HVG-nek, az eredményhirdetésen minden célba érő nevét felolvassák, s mindenki kimegy a színpadra, már aki nincs infúzión. A 48 éves Lőw egyébként ismert név az ultrafutók körében, mert lehetetlen versenyeket teljesített már, a Sparthatlont eddig 18 alkalommal futotta le, ha idén is sikerül, akkor a nevét felírja Karl Huber mellé - eddig (de reméljük, már nem sokáig) ő az egyetlen, aki 19-szer futotta le ezt a versenyt.

További hírek hamarosan!

Kép forrása: Spartathlon magyar csapat facebook oldala.

Az úszás jótékony hatásai

A sportok szerelmeseinek a tavasz még több lehetőséget szolgáltat szenvedélyük kibontakoztatására. Az úszás, azonban nemcsak a tavaszi időben tud jól esni. Jótékony hatását egész évben élvezhetjük, télen épp úgy, mint nyáron.

"Én aztán nem fogok futni!", avagy 10 ok, amiért mégis!

A futás szó hallatán sokan azonnal hárítanak, pedig állíthatom, hogy igenis megfertőződhet vele az ember. Sokat fejlődhetünk tőle, egyre komolyabb szintekre léphetünk, egyre jobban bírhatjuk az iramot és főleg: rengeteget kaphatunk a futástól. Néhány ok következik, hogy - amennyiben egészségi állapotunk engedi -, megpróbáljuk ezt a sportot.

Télen is fontos a sport

Mindenhonnan halljuk, hogy milyen fontos a sport és milyen jó hatással van a szervezetünkre. Azonban télen mégis kevesebbet mozgunk, pedig ilyenkor kéne igazán!

A boldogság egyik kulcsa: a futás

A futás nem csak az alakunkat formálja, hanem a kedvünket és a személyiségünket is. Hiszen megoldást jelent a stresszes hétköznapokon, gyógyír lehet a depresszióra, de javítja az állóképességet és erősíti a szívet.

Téli sportok veszélyei

A tartósan hideg időben a téli sportok szerelmesei mindennél jobban vágynak arra, hogy kedvenc téli sportjaikat űzhessék. Ahogy a nyári sportszezonnak is megvannak a maga feltételei, úgy a téli edzésnek is számtalan betartandó szabálya figyelmeztet arra, hogy kellő óvatossággal járjunk el.