Menü

Az okos eszközeink elbutítanak minket?

A különböző digitális eszközök használata sok szempontból kényelmesebbé teszi életünket, de ez vajon azt is jelenti, hogy kevésbé kell használni az agyunkat?

A digitális eszközök az elmúlt években radikálisan betörtek életünkbe, egyre több életterületünket uralják. Mindent „megjegyeznek” helyettünk: időpontokat, dátumokat, telefonszámokat. De vajon „okos” eszközök mellett már nincs szükség „okos” agyra?

Ma már nem kell, hogy memorizáljuk, mikor hol és kivel találkozunk, kinek mikor van a szülinapja, mert digitális eszközeink ezt megteszik helyettünk. Sőt mi több, nemcsak rögzítik ezeket az információkat, hanem figyelmeztetnek is az aktuálisan fontos eseményekre. Ez egyértelműen tehermentesíti agyunkat, de inkább pozitív értelemben. Ugyanis ahogyan a jelenséget nevezni szokás, a „digitális amnézia” nem azt jelenti, hogy nem kell használni az agyunkat, hanem azt hogy kevésbé van leterhelve, ami a szakemberek szerint kedvez a kreativitásnak.

Mert miközben számos dolgot elvégeznek már helyettünk a „gépek”, a mai ember jóval több információval néz szembe, ezért elkényelmesedésről biztosan nem beszélhetünk. Az biztos, hogy ez a jelenség megváltoztat minket, de az korántsem egyértelmű, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.