Menü

Mozgás időskorban: jobban kell, mint egy falat kenyér

Az idősekkel foglalkozó cikksorozatunk keretében az e heti témánk a testmozgás fontossága. Hogyan és miként mozogjon a bölcs generáció? Mozogjon-e egyáltalán, vagy tud-e mozogni? Nos, érthető, ha érettebb korban úgy gondoljuk, a sport a fiataloknak való, és a mi testünk már fáradékonyabb. Nem is kell ugyanúgy sportolni, mint az előző korosztálynak, de a mozgás kulcsfontosságú a jó életminőséghez.

A felmérések szerint a 60 év felettiek nagyon kis százaléka végez valamilyen rendszeres testmozgást. Leginkább azokra jellemző, hogy mégis aktívak, akik fiatalbb korukban, és egész életükön át sportoltak, vagy akik kertészkedni szeretnek, esetleg jellemzően fiatalosak külső és belső jellemvonásaikat tekintve is. Az adatok azért elszomorítóak, mert nagyon nagy szükség lenne valamilyen aktív tevékenységre ebben az életkorban is. Felsoroljuk, hogy miért:

- Nem csak hogy jótékony hatással van az egészségre, de sok orvosi kezelést és gyógyszert is helyettesíteni tud a rendszer testmozgás.
- Fiatalon tart - ez nem csak egy bolondos és divatos szlogen. Természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy 20 évesek leszünk tőle, hanem hogy a testfelépítésünk és az egészségünk változik tőle oly módon, hogy sokat letagadhatunk a korunkból általa.
- Pozitív hatással van a lélekre: számos kutatás igazolta a testmozgás és a lelki egészség, valamint hangulat kapcsolatát. Nem csak a szignifikált sportolás, hanem bármilyen testmozgás alkalmas a hangulat javítására. Ráadásul a friss gondolatok, ötletek, a memória frissen tartása is mind-mind alátámasztják a fontosságát.
- Az időskori szomorúság, esetleg depresszió fontos okai közé tartozik, hogy sokan vagyunk gondolatban a múltban, de a jelen nem foglalkoztat, vagy nem tölt el örömmel, jövőbeli terveket pedig már nem szövögetünk. A mozgás segít abban, hogy jelen legyünk a pillanatban, és ne csak a múlton merengjünk. Arról nem is beszélve, hogy sok mozgásforma a szociális kapcsolatainkra is jó hatással lehet.

S vajon mit is jelent az a "nem szignifikált sportolás"? Sok idősebb korú embert megijeszt, hogy valamilyen konkrét sporttevékenységet űzzön. "Nekem ebben az életkorban már nincs kedvem ugra-bugrálni, és az egészségi állapotom sem teszi ezt lehetővé. Az ilyesmit meghagyom a fiataloknak." - hangzik a leggyakoribb válasz. Ezzel nincs is probléma, hiszen rengeteg olyan típusú testmozgás létezik, amely nem "ugrabugra", és kímélő mozgásnak minősül. Már az is sokat jelent, ha valaki rendszeresen sétál, kertészkedik, takarít, nordic walking-ozik (síbotokhoz hasonlítható eszközzel végzett aktív séta), túrázik (ez nem jelent teljesítménytúrát).

De rengeteg olyan mozgási ág is létezik, amely ajánlott az érett korosztály számára. Például kímélő gerinctornák, callanetics, vagy a jóga bizonyos ágai a számukra is alkalmasak. Az Anamé nevével fémjelzett Kundalini Program egy olyan mozgásforma, amelyet Balázs Valéria Anamé olyan betegen fejlesztett ki, amikor gyakorlatilag csak a légzéssel tudott gyógyulni. Ebből a súlyosan beteg kiindulópontból tehát olyan mozgásformát alakított ki, amely nehéz egészségügyi állapotban is segít, sőt gyógyít. Érdemes keresgélni a lehetőségeket a testi és lelki egészségünk érdekében!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.