Menü

Vacsorázz kenyér nélkül

Közismert tény, hogy az elhízások komoly mértékéért a finomlisztes és cukros ételek felelősek. Ezek közül is a kenyér az, ami jelen van a legtöbb esti étkezésben. Máris sokat teszünk az egészségünkért, ha mindössze a fő ételünket, a kenyeret kiiktatjuk a vacsorai menüből. Ez a tény azonban a legtöbbek komfortzónáján kívül esik - hogyan valósítsuk meg?

A probléma ott kezdődik, hogy az emberek legnagyobb része fehér kenyeret eszik, amely jelentősen megemeli a vércukorszintet, és az elhízás egyik fő felelőse (mármint rajtunk kívül ugye...). A boltokban kapható rozsos, teljes őrlésű kenyerek többsége szintén tartalmaz finomlisztet, szóval lehetőség szerint olvassuk el a címkét - már ha van. A valóban jó összetevőket tartalmazó pékárukat egyébként ellátják valamilyen formában az összetevők listájával, hiszen tudják, a komolyan egészségtudatos emberek nem elégszenek meg annyival, hogy például valamennyi tönkölyliszt van a kenyérben.

Az egészséges kenyerek szénhidráttartalma is jelentős azonban, ami még akkor is sok lehet vacsorára, ha komoly rosttartalommal rendelkezik a termék. Az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében érdemes leszokni róla az esti étkezéseken. Sokan ezt elképzelhetetlennek tartják, pedig fehérjéből és zöldségből is igen jól lehet lakni.

A fotón látható ínycsiklandozó tál például igen laktató, a sonka, tojás, befőttes uborka és zöldségek kombinációja kenyér nélkül is fogyasztható, sőt! Így valamivel többet ehetünk belőle, és egész más ízeket fogunk érezni. Tény, hogy meg kell szokni a kenyér nélküli vacsorát, de az is tény, hogy igencsak meg lehet szeretni!

Aki nehezen mond le arról, hogy "valamihez" egye ezeket az ételeket puffasztott búzával, vagy rizzsel, vagy pászkával. Ezt fogyaszthatja akár olaj nélkül elkészített tojásrántottához (szükség esetén olajspray-vel elkészíthető), vagy sajtkrémekhez is. Csakis ötletesség kérdése, hogy kiiktassuk a kenyeret, kis kreativitással pedig az étkezésünket is feldobja ez a fajta változatosság, hiszen sokan ugyanazt eszik reggelire, mint vacsorára.

No de miért pont a vacsoránál mondjunk le a kenyérről? Mert ahogy haladunk előre a napban, az anyagcserénk egyre lassul. Tehát a reggeliből tudja felvenni a legtöbb energiát, a vacsorából pedig a legkevesebbet, hiszen akkor már alváshoz, pihenéshez készülődik a szervezet. Éppen ezért egyes diéták arra épülnek, hogy a magasabb kalória- és szénhidráttartalmú ételeket minél korábban együk a nap folyamán.

Így ehetsz kevesebbet

Mindannyian tudjuk, hogy a diéta, valamint alakunk megőrzésének titka, hogy nem esszük túl magunkat, és normális mennyiségű ételt fogyasztunk. Igen ám, de a társadalom többsége "túlfogyasztó", azaz többet eszik, mint amennyire valójában szüksége lenne. Hogyan érhetjük el, hogy kevesebbet tudjunk enni?

A diétázás pszichológiája

Miért nehéz a fogyókúra? Mert jelentős mentális odafigyelést és önuralmat igényel. Viszont több feltétel együttállása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő akaraterőt felhasználva sikeresen végigvigyük kitűzött diétás céljainkat. Éppen ezért érdemes lelki felkészüléssel megelőzni a fogyókúra kezdetét!

Kardiót vagy súlyzókat válasszunk, ha fogyni szeretnénk?

Évtizedek óta ismert az a hagyományos felfogás, miszerint a kardió edzés a legjobb, ha fogyni szeretnénk. Közben megismerkedhettünk a súlyzós edzésformával is. De vajon melyik a hatékonyabb?

Tavaszi alakstart

Itt a tavasz, végre szekrénybe tehetjük a nagykabátot és bedobozolhatjuk a vastag harisnyákat! Igen ám, de a kevesebb ruha árulkodik, hogy mit tett a tél az alakunkkal. Ha elkényelmesedtél az otthon töltött hónapokban, akkor íme egy kis segítség a diéta elkezdéséhez!

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Az a fontos, hogy az egyes emberek szervezete egyénileg hogyan reagál a különböző ételekre.