Menü

Örök vitatéma: fogyókúrázhat-e a gyerek?

Úgy látszik, nem csitul a vita abban a témakörben, hogy mi a károsabb a gyerekeknek: az elhízás, vagy a gyermekkori fogyókúra? Az egyik tábor úgy véli, a gyerek majd kinövi a túlsúlyt, és fiatalkorban még tilos az ezirányú diéta, a másik csoport véleménye viszont az, hogy örökre problémát okoznak a gyerekkori pluszkilók. Kinek van igaza? Megvizsgáljuk.

Az ellenzők érve az, hogy a gyereket "éheztetni, túlmozogtatni" káros, de leginkább felesleges. A fő érvük, hogy a fejlődésben lévő szervezet számára ez veszélyt jelent, valamint túlzott és korai megterhelést, hiszen a túlsúly nagy részét a gyerekek elnövik. Persze nem arról szól egy normális, gyerekek számára tervezett diéta, hogy a felnőttekkel azonos módon kell változtatniuk. Legtöbbször magán a szokásokon, valamint az ételek minőségén kell változtatniuk. Éhezésről szó sincs, egyszerűen csak le kell cserélni az ételeket.

Ha okosan csinálják, a gyerekek számára nem jelent veszélyt a változás, ugyanis az nem is diéta, hanem életmódváltás. Ez azt jelenti, hogy a gyermek fejlődés alatt álló szervezete igenis megkapja azt, amire szüksége van, csak sokkal egészségesebb formában, és nem túlzó mértékben. Hisz a gyermekkori elhízás leggyakoribb oka is ugyanaz, mint a felnőtteké, hogy a szükségesnél jóval több kalóriát, szénhidrátot, zsírt eszik, és kevesebbet mozo, mint ami az egészséges lenne. Sajnos az a tévhit sem igaz, hogy a gyerekek csak úgy kinövik a pluszkilókat.

Valóban van egy időszak valamikor a kamaszkorban, amikor a gyerekek sokat nyúlnak, és a testük minden energiát erre a látványos növekedésre használ el. Ilyenkor aztán lehetséges, hogy eltűnik az addigi gyermeki súlyfelesleg. Igen ám, de mennyi időre? Ha a gyermek (és családja...) továbbra is egészségtelen életmódot folytat, akkor ez a változás nem lesz tartós. Lehetőségnek viszont kiváló lehet, hiszen ha ezen a ponton változik az életvitel, akkor a súlyból már nem kell lejjebb adni, hanem elég a változásra koncentrálni.

S mi a helyzet azzal a véleménnyel, hogy a gyermekkori elhízás hosszú távú problémákat okozhat? Sajnos ez igaz. Ugyanis a gyerekkori elhízás miatt kialakult zsírsejtek száma és mérete is gyarapodik, míg felnőtteknél már csupán a sejtek mérete nő meg. Figyeljünk oda tehát felelősséggel a gyerekekre, és tegyünk a súlyproblémáik ellen! A magyarországi felmérések szerint minden 4-5. gyermek elhízott, tehát jelentős problémával állunk szemben. Aki aggódik amiatt, hogy miként segítsen gyermekén, az kérje dietetikus segítségét!

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.