Menü

Vezetési tippek kezdőknek

Friss jogosítványod van, vagy hamarosan megszerzed a vezetési engedélyt? Szívesen vezetnél autót, de félsz tőle? Akkor olvasd el cikkünket, amiben rengeteg hasznos tanácsot adunk kezdőknek, újrakezdőknek és jogsi előtt állóknak.

Ha még csak gondolkodsz rajta

Tudtad, hogy nagyobb arányban vannak azok, akik a vezetés miatti félelemből nem szereznek jogosítványt, mint azok, akiknek nincs rá pénze, vagy szüksége? Sokan - egyébként érthető módon - félnek a vezetéstől. A leggyakoribb félelmekre adunk néhány választ.

Mi van, ha balesetet okozok? A kezdő vezetők viszonylag ritkán okoznak balesetet, vagy ha mégis, azok általában kisebb koccanások, karcolások. Ennek oka, hogy a gyakorló időszakban sokkal óvatosabbak az emberek, míg a rutinnal rendelkezők úgy érzik, "mindent tudnak", és sokkal bátrabbak, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy vakmerőbbek.
Hogy tudnám ezt megtanulni? Érthetően bonyolultnak tűnhet a vezetés azok számára, akik még nem sajátították el ezt a tudást. De gondolj csak bele, más dologgal nem ugyanígy van? Ha tudsz gitározni vagy zongorázni, akkor mások nem értik, hogy tudsz ilyen gyorsan hangokat lefogni, vagy miként találod meg a megfelelő billentyűket. Ha beszélsz franciául, mások értetlenül figyelik, hogyan vagy képes megjegyezni a kiejtés és az írásmód különbségeit. Ha programozó vagy, mások nem fogják fel, hogy tudsz eligazodni az informatikai nyelvezetekben. Rengeteg példát tudnánk még sorolni, de egy a lényeg: annak könnyű csak, aki már megtanulta... Az oktató pedig azért van, hogy megtanítson vezetni. Ezért fizeted...
Nem vagyok hozzá elég ügyes - Igen sokan így éreznek. Azért tudj róla, hogy csak a gyakorlás teszi a mestert. Senki sem váltóval a kezében, és gázpedállal a talpán születik. Olyan ez, mint a nyelvtudás - kicsit könnyebb annak elsajátítania, akinek van érzéke hozzá, de a többieknek sem lehetetlen, csupán kicsivel több gyakorlás szükséges hozzá. Hidd el, a gépjárművezető oktató sokkal több olyannal találkozik, akinek nincs kifejezett érzéke a vezetéshez, hanem el kell sajátítania a szükséges ismereteket. Nem vagy ezzel egyedül!

Kezdő vagy, de nem örökre!

Amennyiben nemrég szereztél jogosítványt, lehet, hogy Neked is vannak aggodalmaid, amiért már megvan a szükséges engedélyed, de még nem rendelkezel kellő rutinnal. A te fejedben is megfordultak már ezek a kérdések, félelmek?
Nem vagyok elég ügyes. Még nem... Viszont ha nem vezetsz, akkor nem is leszel. Ha viszont igen, akkor meglátod, idővel belejössz, főleg ha a félelmeidet is sikerül legyőznöd. A szükséges vezetési rutin abban is segít, hogy már ne parázz a forgalomban.
Tegyek ki T betűt az autómra? Hasznos lehet, ha a kezdeti időszakban jelzed a többi közlekedő felé: még kezdő vagy. Ehhez viszont egy vicces, egyedi táblácska praktikusabb, mint a klasszikus T betű. Így toleránsabbak lesznek veled autóstársaid, és számodra is pozitívabb üzenetet hordoz. Az sem árt, ha előre meghatározod magadnak, hogy meddig van kint az autón ez a bizonyos jelzés. Ennek pszichológiai oka van: minél tovább bélyegzed magad kezdőnek, annál tovább az maradsz. Inkább tűzz ki célokat magad elé, például 5-10-el megpróbálsz gyorsabban haladni, vagy nagyobb távolságot teszel meg egyedül. Aztán ha ezek megvannak, már lekerülhet a kezdő státusz jelzése.
Kivel vezessek? Nagy kérdés a friss jogsisoknak és környezetüknek, hogy merjenek-e egyedül vezetni, vagy szabad-e önállóan elengedni egy kezdő sofőrt. Nos, az nagyban függ az autóvezető és a mellette ülő habitusától. Van, akinek ugyanis jól esik a segítség, a megerősítés, de van, aki önállóan ügyesebb, ugyanis szégyenlősségből bizonytalanabbul vezet, mint egyébként. Ha olyan ember ül az anyósülésen, aki építő jellegű tanácsokkal tud szolgálni a megfelelő időpontban, de nem okoskodja túl a szerepét, és nem szól bele túl sok mindenbe, az nagyon hasznos lehet. Amennyiben viszont egy indulatos, aggódós jellem próbál "segíteni", az bizonyosan többet árt, mint használ, mert elveszi a kezdő vezető önbizalmát, ami márpedig szükséges és hasznos az autóvezetéshez.

Újrakezdőknek

Ha egy ideig nem vezettél kocsit, de most újra a volán mögé pattansz, és vannak aggodalmaid, akkor ez a fejezet neked szól. Azt mondják, az autóvezetés olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Vajon ez mennyire igaz? Részben. Bizonyos, hogy aki egyszer már megtanult vezetni, és szerzett valamennyi rutint, annak ezek az ismeretek hamarabb felfrissülnek, mintha nulláról kellene indulni. Mindehhez viszont adj egy kis időt magadnak! Meglátod, ha többet ülsz a volán mögött, hamar visszatér a korábban megszerzett gyakorlatod. Érdemes azért néhány friss ismerettel bővíteni a tudásodat, a KRESZ ugyanis gyakran változik. S ha kell, nem szégyen plusz órákat venni egy oktatótól. Egyébként gyakoribb, mint gondolnád, hogy olyanok is tanulnak egy gépjárművezető oktatóval, akinek már van jogosítványuk.

Hasznos ötletek kezdőknek

Van jópár olyan praktika, amit nem biztos, hogy elsajátítottál a jogsi megszerzése során, mégis nagyon hasznosnak bizonyulnak a forgalomban. Ezek közül válogattunk párat, hogy neked is segítsenek.
GPS-szel könnyebb - Tölts le a mobilodra valamilyen szuper navigációs applikációt, pl. a Waze-t, ez segíteni fog a tájékozódásban és a vezetésben még abban a környezetben is, amit jól ismersz. Így ugyanis jobban odafigyelhetsz a forgalomra, a vezetéstechnikára, ha nem kell még arra is külön fókuszálnod, hogy merre is kell menned. Arról nem is beszélve, hogy ez az alkalmazás szól, ha dugó, baleset, veszélyhelyzet várható az útvonaladon. Például jelezni lehet egy úton álló autót, vagy nagy kátyút, útépítést is, így könnyebb dolgod lesz.
Ne a kanyarban fékezz, hanem a kanyar előtt vegyél vissza a sebességből, majd a kanyarodáskor adj egy pici gázt, így a centrifugális erő segíteni fog. A legjobb egyébként, ha nem állandóan féket és gázt nyomsz, hanem inkább idő előtt csökkented az autó sebességét. Kevésbé kopik a fék, és nem változik olyan hirtelen a sebesség, a hirtelen fékezés egyébként is veszélyesebb.
Eső esetén kezdőként mindenképp óvatosan vezess! Az út ilyenkor csúszik, a látási viszonyok jelentősen romlanak, tehát ha gyakorlatlan vagy, inkább csak nappal indulj útnak ilyenkor, este, vagy szürkületben ugyanus jelentősen nehezedik a helyzet. Az ablaktörlők állapotát és az ablakmosó folyadék szintjét mindenképp ellenőrizd indulás előtt!
Vakító fények - Óvatosan a napsütéssel, sokszor akadályozhat a vezetésben a tűző napfény. Érdemes elérhető közelségben az autóban tartanod egy polárszűrös napszemüveget, ami jelentősen megkönnyíti a dolgodat. Az esti, szürkületi órákban pedig a szembejövő kocsik fénye lehet zavaró. Ilyenkor figyeld az út jobb szélét, már ez is sokat segít - az ember ugyanis ösztönösen a fény felé tekint. Létezik olyan sárgás lencséjű szemüveg, ami direkt az esti vezetéshez használatos a vakító reflektorok ellen.

Autópálya, vagy sem? Sok kezdő sofőrben felmerül a kérdés, hogy merjen-e a pályán vezetni, hiszen ott nagy a forgalom és a sebesség. Emiatt nem érdemes aggódni, itt "elférnek" a kezdők és a gyakorlatlanabbak is. Autópályán vezetni általában könnyebb, mint az egyéb közutakon! Itt próbálgathatod a sebességet, és a külső sávban nyugodtan mehetsz a saját tempódban. Az autópálya alapvetően biztonságos, csak néhányan teszik veszélyessé, akik nem tudják használni. Ha azonban a KRESZ szerint közlekedsz, részedről nem lehet gond.
Biztonságos a lassú közlekedés? Az a helyzet, hogy a bizonytalankodó, lassú közlekedő sokszor akadályozza a forgalmat. Nem kell őrült módjára közlekedni, mint sok gyakorlott autóvezető, de azért a megengedett sebességet érdemes megcélozni. A városban 30-40-el görcsösen lassan közlekedők jelentős fennakadásokat és balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha úgy érzed, még nem mersz olyan gyorsan menni, mint a megengedett sebesség (akár városban, akár azon kívül), akkor talán érdemes venned pár pluszórát egy oktatótól, vagy megkérned egy olyan családtagot, barátot, aki segít a jelenlétével és javaslataival, hogy magabiztosabb lehess a közlekedésben. Sok esetben megmenthet ugyanis, ha rálépsz a gázra, ahelyett, hogy óvatoskodnál. Néha az is elég, ha csak tudatában vagy ennek, mert esetleg már nem fékezel okkal-ok nélkül folyamatosan, hanem mersz lendületet venni.
Önbizalom kérdése - Bizony a személyiség, a habitus, az önbizalom és az autóvezetés oda-vissza jelentősen összefügg. Ha nagyon bátortalan vagy a közlekedésben, és a helyzet mit sem javul, ahogy egyre több óra vezetési rutinod van, akkor érdemes lehet életvezetési tanácsadó, mentálhigiénés szakember, vagy pszichológus segítségét kérni. Viszont ha már magabiztosabb tudsz lenni az autóvezetésben, az az életed más területeire is pozitív hatással lehet!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.