Menü

Limfóma: civilizációs betegség

A limfóma egy olyan betegség, melyről csak kevesen tudnak, pedig a betegek száma folyamatosan nő, Magyarországon évente kb. 3000 új esetet diagnosztizálnak. A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedését jelenti, mely korai stádiumban még jól kezelhető, de előrehaladott állapotban gyógyíthatatlan betegség.

Szakmai tanulmányok szerint a betegek 90%-a előzőleg nem hallott a limfómáról, pedig a korai tünetek észlelése nagyon fontos lenne a gyógyulás szempontjából. A nyirokcsomók megnagyobbodása sokszor már csak késői tünet, a következő panaszok azonban még időben figyelmeztethetnek minket a problémára: kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás, a lép megnagyobbodása.

A limfómának számos altípusa létezik, vannak agresszívebb fajták (gyorsan növekvő), de ezek általában érzékenyek a kemoterápiás kezelésre, vagyis ha a betegség időben felismerésre kerül, nagy valószínűséggel elérhető a teljes és végleges gyógyulás. Ám más altípusok esetében, melyek talán kevésbé agresszívak és gyors lefolyásúak, sokszor csak átmeneti javulás, tünetmentes időszak érhető el kezeléssel, a végeleges gyógyulás nem.

A figyelemfelkeltés tehát nagyon fontos, ha tudunk a betegségről, és az esetleges tünetekről, nagy valószínűséggel még időben fordulunk orvoshoz, ami a kezelés sikerességét nagyban meghatározza. Időben észlelt betegség esetén ugyanis, immunterápiával és kemoterápiával jelentős javulás érhető el.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?