Menü

Mi az, amit megennél, ha az élelmiszergyárban dolgoznál?

Az embereknek gyakran fogalma sincs arról, hogyan készülnek azok az ételek, amik minden nap az asztalukra, na és persze a gyomrukba kerülnek. Jó kérdés, hogy mi az, amit nyugodt szívvel fogyasztanál ezek közül, ha látnád, hogyan készül? Talán érdemes utánajárni, ha tudatosan szeretnél táplálkozni, hogy mi is az, amit megeszel...

Mindehhez sajnos nem elég elolvasni az élelmiszereken található összetevő-listát, noha a legtöbben még ezt sem teszik meg. S miért nem elég ennyi tájékozódás? Azért, mert ez a felsorolás vajmi keveset mond a legtöbbeknek. Annyit már belénk nevelt a média, hogy az E-betűs összetevőket érdemes (lenne) kerülni. De ez sem olyan egyszerű, mert ezek közül is van, ami ártalmatlan, és van, aminek a fogyasztását nem ajánlanánk az egészséges táplálkozáshoz (noha az élelmiszergyártási szabályozások nem korlátozzák a használatát).

Viszont még az egyszerűbb összetevőknél sem ismerik a legtöbben, hogy azok pontosan micsodák, no és az végképp nem derül ki, hogy honnan származik az a bizonyos összetevő, vagy mondjuk milyen körülmények között termelték, állították elő. Hiszen még az étteremben sem tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra, és mennyire tiszta, higiénikus (és etikus!) konyha rejlik a lengőajtók túloldalán!

Legalább a gyakran fogyasztott élelmiszereket nézzük meg annyira, hogy az összetevőinek utánajárunk a neten! Sőt mi több, ajánlott megtekinteni néhány videót arról, hogy miként készülnek ezek az ételek. Nem éppen étvágygerjesztő látni, hogy miből készül az átlagos virsli és a parizer, vagy éppen a gumicukor. De vannak olyan étkek is, amik nem is oly borzasztóak, mint elsőre gondolnánk. A sós chips például semmi elrettentőt nem tartalmaz - hibája "mindössze" annyi, hogy egy zacskó kalóriatartalma lefedi a napi ajánlott kalóriafogyasztás egyharmadát. Tehát nem véletlen, hogy sok élelmiszeripari dolgozó kerüli azokat a termékeket, amik a keze alól kerülnek ki...

Kiváló alternatíva lehet, ha házi élelmiszereket, helyi termelők ennivalóit fogyasztjuk. Tőlük akár közvetlenül kérdezhetünk is a termesztés, vagy az állattartás, a készítés módjáról. Sőt, egyes kistermelők betekintést engednek a házi kis üzemeikbe, ami szintén érdekes és tanulságos lehet. No de miért is lehet más a házi, mint a gyári? Például mert csak az ipari előállítás számára éri meg, és opció a mesterséges adalékanyagok használata.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?