Menü

A srácok harmada pornóból tudja meg, hogy mi a szex!

A magyarok több mint fele soha nem kapott a szüleitől szexuális felvilágosítást, ráadásul a 18-29 év közötti férfiak esetében a pornó az elsődleges információforrás – derül ki az NLCafé Nagy Szextesztjéből, amely kapcsán Bibók Bea párterápiás és szextanácsadó elmondta: nagy szükség van az edukációra, ugyanis a felvilágosítás formája és a szexuális élettel való elégedettség közt egyértelmű az összefüggés. A mintegy 30 ezer válaszadó segítségével készült reprezentatív felmérés számos további érdekes adattal szolgál. Például megtudhatjuk, hogy a férfiak 56 százaléka aggódik a saját teljesítőképessége vagy a partnere orgazmusa miatt az aktus közben, a nők negyede semmi újat nem próbálna ki az ágyban, a maszturbálás pedig még mindig tabunak számít.

Mikor vesztettük el a szüzességünket, és hogyan tudtuk meg, hogy mi az a szex? Mennyit szeretkezünk, mit próbáltunk ki és hogyan védekezünk? Hány alkalmi partnerünk volt, tartunk-e a nemi úton terjedő betegségektől? Befolyásolja-e a nemi életünket, ha már vannak gyerekeink, és hiszünk-e a sírig tartó hűségben? Az NLCafé országos online felmérése, amit 30 219 válaszadó – közel ugyanannyi férfi és nő – véleménye alapján összesítettek, többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ. A résztvevők mintegy fele a 30-49 éves korosztályba tartozik, a többiek azonos arányban 18-29 évesek, illetve 50 felettiek.


A fiatal férfiak számára sajnos a pornó az elsődleges szexuális információforrás

A szülők helyett máshonnan kapunk szexuális felvilágosítást

A tesztet kitöltők több mint fele soha nem kapott a szüleitől szexuális felvilágosítást. De akkor honnan informálódtak? A többség a szexualitással kapcsolatos első ismereteket a barátaitól szerezte meg, ugyanakkor a 18-29 év közötti férfiak esetében vezet a pornó. A felmérés rámutatott, hogy leggyakrabban ezek a férfiak küzdenek szex közben zavaró gondolatokkal, és ők aggódnak leginkább a párjuk orgazmusa, illetve a saját szexuális teljesítőképességük miatt. „Az NLCafé felméréséből azt is megtudtuk, hogy a felvilágosítást pornóból nyerő férfiak azok, akik legkevésbé a partnerükkel beszélik meg az esetleges szexuális problémáikat. Pedig a minőségi nemi élethez elengedhetetlen a párkapcsolaton belüli őszinte kommunikáció” – egészítette ki az eredményeket Bibók Bea, párterápiás és szextanácsadó.

A felmérés alapján a szüzesség elvesztésekor 17,7 év volt az átlagéletkor, és a sokszor hiányos felvilágosítás ellenére a többség úgy érezte, hogy ekkor már mindent tudott a szexről. Tízes skálán a férfiak 7,1-re, míg a nők csupán 5,2-re értékelték az első szexuális élményüket.


A nők nem igazán elégedettek az első szexuális élményükkel,
pedig ez akár hosszú távon is meghatározható lehet

A párkapcsolatban élő férfiak közel fele végez önkielégítést

A lakosság nagy részének átlagosan 2-10 szexuális kapcsolata volt, nagy számokat csak az 50 feletti férfiak mondtak: 14 %-uk 50-nél több partnerről számolt be. Párkapcsolaton belül az elsődleges védekezési mód az óvszerhasználat (54%), amit a megszakított közösülés (33%) és a gyógyszeres védekezés (27%) követ. A szeretkezések átlagos száma havi 2-4 között mozog, ugyanakkor a válaszadók hetente 2-3-szor vágynának rá. Míg a férfiak szinte minden esetben átélnek orgazmust, a nők átlagosan tízből hétszer jutnak a csúcsra, és 50%-uk színlelt már orgazmust. A többség számára egy-egy szeretkezés 15-30 percig tart, minden tizedik embernek viszont kevesebb, mint 15 percig. Az utóbbi csoportba tartozók elégedetlenebbek szexuális életükkel, és esetükben kisebb az átélt orgazmusok aránya is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a túlnyomó többség szokott önkielégítést végezni, közel 40% akkor is, ha van állandó partnere. Ugyanakkor csak minden második ember vallja ezt be a másik félnek. Új szexuális élményekre a férfiak jóval nyitottabbak, minden második férfi benne lenne az egy férfi két nő felállásban, ezzel szemben a nők negyede semmi újat nem próbálna ki. A férfiak kétharmada a partnere orgazmusa vagy a saját szexuális teljesítőképessége, míg a nők közel ötöde saját alakja miatt aggódik szeretkezés közben. Azok a férfiak, akik fiatalkorukban pornóból szerezték a szexszel kapcsolatos első információikat nagyobb arányban aggódnak saját teljesítményük miatt.


Nem meglepő, hogy a férfiak nyitottabbak az új dolgok kipróbálására

Mennyire vagyunk hűségesek, és megbízunk-e egymásban?

Csupán a nők fele bízik teljesen a párja hűségében, 40% néha elbizonytalanodik, 3% nyomoz utánuk, 4% pedig biztos benne, hogy a másik rendszeresen hazudik. Ezzel szemben a férfiak 65%-a feltétel nélkül megbízik a társában. A felmérésből az is kiderült, hogy a hivatalos párkapcsolatban élők, és a családosok harmada sem tudja elképzelni a sírig tartó hűséget. Akik így nyilatkoztak, jóval elégedetlenebbek jelenlegi kapcsolatukkal, mint az átlag.

A kutatás emellett bebizonyította, hogy a párkapcsolattal és szexuális élettel való elégedettség és az otthoni felvilágosítás között egyértelmű a kapcsolat. Ugyanis azok, akiknek nem beszéltek nyíltan a szexről átlagosan 6,8-ra értékelték a párkapcsolatukat, szemben az őszinte otthoni felvilágosítást megélők 7,8-as átlagával.

„Akár van partnerünk, akár nincs, a szexualitás az életünk része. Az NLCafénál látjuk, hogy van igény ezekre a témákra, annak ellenére, hogy a szexualitás bizonyos értelemben még mindig tabunak számít. Ezért indítjuk el az NLCafé Szexiskolát, amelynek célja, hogy irányt mutasson, informáljon és segítséget nyújtson a témában eligazodni vágyóknak. Szerintünk ugyanis itt az ideje őszintén és nyíltan beszélni a szexről” – mondta Pácsonyi Daniella, az NLCafé főszerkesztője.

A Nagy Szexteszt számos további érdekes adatot tartalmaz. Ha kíváncsi rá, látogasson el a http://www.nlcafe.hu/szexteszt oldalra.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.