Menü

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapja, hogy a természet aktuális színpompájához illeszkedő ételek megadják az adott időszakokban a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Ősszel tehát javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban (narancssárgás és lilás) is termesztenek. Ezek íze némileg eltér egymástól, de mindegyikük nagyon finom és omlós. Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy még kevésbé elterjedt, és könnyebben kaphatunk belőle bio, vagy házilag termesztett változatot. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Sült krumpli és sült batáta vegyesen

A sült burgonya rajongói minden bizonnyal az édesburgonyás változatot is szeretni fogják! Fontos információ, hogy noha pucoláskor a batáta keményebbnek tűnik a krumplinál, hamarabb megsül és megfő, és a végeredmény is a krumplinál puhább állagú. Ezért nem érdemes együtt sütni a burgonyával, hanem külön, majd utána együtt fogyasztani. Markáns fűszersót ajánlunk mellé. A sütéshez a kókuszolajat javasoljuk, mert a napraforgóolaj kevésbé egészséges, és némileg az ízén is módosít.

Főzés után serpenyőbe vele!

Az egyik legfinomabb elkészítési módja, ha megfőzzük, majd serpenyős zöldséget készítünk belőle. Figyelem: főzés előtt pucoljuk meg, és vágjuk kockára, így sokkal gyorsabban megfő, mint a krumpli! Főzéskor a répát is adjuk mellé. Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet, és egy teflon- vagy kerámiaserpenyőben olivaolajon, vagy kókuszolajon süssük össze brokkolival, cukkinivel, kukoricával, hagymával és bármilyen más zöldséggel, amit szeretünk. Chili és más csípős fűszerek, valamint karib curry passzolnak hozzá leginkább.

Batátapüré? Jöhet!

A krumplipüré testvéreként elkészíthetjük a batátapürét is. Ahogy említettük, az édesburgonya gyorsabban megfő, majd ha ez megtörtént, törjük össze vajjal, valamint bio vegetával, vagy akár reszelt sajttal. A tej és tejföl ehhez a változathoz talán kevésbé illeszkedik. Grillezett fűszeres húsok, sütőben sült fasírozottak finom körete.

Rakott krumpli, rakott batátával

Ha legközelebb rakott burgonyát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a batátát sem! Vegyük figyelembe a fent említetteket, miszerint a batáta könnyebben megfő, és főzés után omlsósabb, törékenyebb és puhább állagot vesz fel. Ehhez a változathoz használhatunk cukkinit, vagy fűszeres kolbászt, hagymát, míg a tojás kevésbé vág össze az édesburgonyával.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!