Menü

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapja, hogy a természet aktuális színpompájához illeszkedő ételek megadják az adott időszakokban a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Ősszel tehát javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban (narancssárgás és lilás) is termesztenek. Ezek íze némileg eltér egymástól, de mindegyikük nagyon finom és omlós. Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy még kevésbé elterjedt, és könnyebben kaphatunk belőle bio, vagy házilag termesztett változatot. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Sült krumpli és sült batáta vegyesen

A sült burgonya rajongói minden bizonnyal az édesburgonyás változatot is szeretni fogják! Fontos információ, hogy noha pucoláskor a batáta keményebbnek tűnik a krumplinál, hamarabb megsül és megfő, és a végeredmény is a krumplinál puhább állagú. Ezért nem érdemes együtt sütni a burgonyával, hanem külön, majd utána együtt fogyasztani. Markáns fűszersót ajánlunk mellé. A sütéshez a kókuszolajat javasoljuk, mert a napraforgóolaj kevésbé egészséges, és némileg az ízén is módosít.

Főzés után serpenyőbe vele!

Az egyik legfinomabb elkészítési módja, ha megfőzzük, majd serpenyős zöldséget készítünk belőle. Figyelem: főzés előtt pucoljuk meg, és vágjuk kockára, így sokkal gyorsabban megfő, mint a krumpli! Főzéskor a répát is adjuk mellé. Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet, és egy teflon- vagy kerámiaserpenyőben olivaolajon, vagy kókuszolajon süssük össze brokkolival, cukkinivel, kukoricával, hagymával és bármilyen más zöldséggel, amit szeretünk. Chili és más csípős fűszerek, valamint karib curry passzolnak hozzá leginkább.

Batátapüré? Jöhet!

A krumplipüré testvéreként elkészíthetjük a batátapürét is. Ahogy említettük, az édesburgonya gyorsabban megfő, majd ha ez megtörtént, törjük össze vajjal, valamint bio vegetával, vagy akár reszelt sajttal. A tej és tejföl ehhez a változathoz talán kevésbé illeszkedik. Grillezett fűszeres húsok, sütőben sült fasírozottak finom körete.

Rakott krumpli, rakott batátával

Ha legközelebb rakott burgonyát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a batátát sem! Vegyük figyelembe a fent említetteket, miszerint a batáta könnyebben megfő, és főzés után omlsósabb, törékenyebb és puhább állagot vesz fel. Ehhez a változathoz használhatunk cukkinit, vagy fűszeres kolbászt, hagymát, míg a tojás kevésbé vág össze az édesburgonyával.

Hagyd abba a kényszerevést!

A kényszer okozta étkezést egyfajta pótcselekvésnek nevezhetjük, hiszen ez a tevékenység mindig kompenzálni próbál valamit, általában lelki problémát. A kényszerevés gátat szab a diétának, fogyókúrának, nem is kérdés: mielőbb le kell szokni róla. De hogyan?

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.