Menü

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapja, hogy a természet aktuális színpompájához illeszkedő ételek megadják az adott időszakokban a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Ősszel tehát javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban (narancssárgás és lilás) is termesztenek. Ezek íze némileg eltér egymástól, de mindegyikük nagyon finom és omlós. Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy még kevésbé elterjedt, és könnyebben kaphatunk belőle bio, vagy házilag termesztett változatot. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Sült krumpli és sült batáta vegyesen

A sült burgonya rajongói minden bizonnyal az édesburgonyás változatot is szeretni fogják! Fontos információ, hogy noha pucoláskor a batáta keményebbnek tűnik a krumplinál, hamarabb megsül és megfő, és a végeredmény is a krumplinál puhább állagú. Ezért nem érdemes együtt sütni a burgonyával, hanem külön, majd utána együtt fogyasztani. Markáns fűszersót ajánlunk mellé. A sütéshez a kókuszolajat javasoljuk, mert a napraforgóolaj kevésbé egészséges, és némileg az ízén is módosít.

Főzés után serpenyőbe vele!

Az egyik legfinomabb elkészítési módja, ha megfőzzük, majd serpenyős zöldséget készítünk belőle. Figyelem: főzés előtt pucoljuk meg, és vágjuk kockára, így sokkal gyorsabban megfő, mint a krumpli! Főzéskor a répát is adjuk mellé. Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet, és egy teflon- vagy kerámiaserpenyőben olivaolajon, vagy kókuszolajon süssük össze brokkolival, cukkinivel, kukoricával, hagymával és bármilyen más zöldséggel, amit szeretünk. Chili és más csípős fűszerek, valamint karib curry passzolnak hozzá leginkább.

Batátapüré? Jöhet!

A krumplipüré testvéreként elkészíthetjük a batátapürét is. Ahogy említettük, az édesburgonya gyorsabban megfő, majd ha ez megtörtént, törjük össze vajjal, valamint bio vegetával, vagy akár reszelt sajttal. A tej és tejföl ehhez a változathoz talán kevésbé illeszkedik. Grillezett fűszeres húsok, sütőben sült fasírozottak finom körete.

Rakott krumpli, rakott batátával

Ha legközelebb rakott burgonyát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a batátát sem! Vegyük figyelembe a fent említetteket, miszerint a batáta könnyebben megfő, és főzés után omlsósabb, törékenyebb és puhább állagot vesz fel. Ehhez a változathoz használhatunk cukkinit, vagy fűszeres kolbászt, hagymát, míg a tojás kevésbé vág össze az édesburgonyával.

Tények és tévhitek a cukorról

A legtöbben ördögtől valónak tartják a cukrot, főleg, ha diétáról van szó. Nézzünk meg pár tévhitet, amit gyakran hallhatunk.Vajon van mögöttük igazság? Kiderül a cikkből!

Alma és az egészség viszonya

Igaznak bizonyul az a mondásunk, miszerint:„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Hiszen, számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Őseink gyógyszerként használták, több nép mitológiájában is megjelenik, illetve a Bibliában is kulcsszerepet kapott. De, most nézzük meg, mit is kell tudnunk erről a gyümölcsről.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!

Retek körkép

A retek nagyon egészséges zöldség, ráadásul manapság több fajta is elérhető a hazai piacokon, egész évben, nemcsak tavasszal. Milyen fajtái vannak? Milyen finomságokat lehet készíteni belőle? Valóban vannak gyógyhatásai is? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a mai cikkünkből!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!