Menü

Ha november, akkor éljen a bajusz style!

Miért is? Nem, ez nem egy újabb divat őrület. A fókuszban most nem a kinézet, hanem az egészségmegőrzés áll.

A Movember 2011 mozgalom egy ausztráliai kezdeményezésből kinőtt, ma már hazánkban is működő kampány, mely az egyik legelterjedtebb férfi betegségre, a prosztatarákra hívja fel a figyelmet. A kampányhoz csatlakozó férfiak novemberben egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik a bajszukat.

A figyelemfelkeltés azért nagyon fontos, mert a tendenciák azt jelzik, hogy a férfiak még mindig nem kellőképpen egészségtudatosak, nem veszik komolyan a szűrővizsgálatok fontosságát és szükségességét. A statisztikák is igazolják ezt, hiszen Magyarországon évente kb. 4000 új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal. Ebből sajnos hozzávetőlegesen 1400 eset halállal végződik, holott ha időben felismerik, a prosztatarák jól gyógyítható.

Az 50 és 70 év közötti korosztály számára mondhatnák, hogy kötelező a prosztata szűrővizsgálat. De akkor is érdemes orvosi vizsgálatra menni, ha megjelenik valamilyen általános panasz (pl.: gyakori vizelési inger, nehezített vizelés), illetve ha a családban már előfordult a betegség. Amennyiben időben, korai szakaszban felismerésre kerül a betegség, orvosi kezeléssel, nagy eséllyel végleges gyógyulás érhető el.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.