Menü

A tojás, és ami benne van

A tojás az egyik olyan élelmiszer, amelyet rengeteg legenda és téveszme övez. Fogyasztását, hol tiltják, hol pedig ajánlják. Mi az igazság?

Nem is olyan régen óriási koleszterinbombának volt kikiáltva a tojás, amely emiatt aztán el is lett könyvelve – legalábbis hazánkban – egészségtelen tápláléknak. Ez persze nem jelentette azt, hogy az emberek véglegesen elfordultak a tojástól, de a visszaesés kimutatható volt.

De mi a helyzet mostanság? Sokan váltig állítják: a tojás nemhogy káros, egyenesen az egyik legegészségesebb táplálékok egyike. Hogy miért? Először is sokféle tápanyagot tartalmaz, másfelől a koleszterinnel sincs minden úgy, ahogyan gondoltuk, vagy többen ma is gondolják. A tojás összetétele igazán egészségbarát, például több benne a telítetlen zsírsav, mint a telített, előbbi pedig nemhogy emeli, épp csökkenti a vér koleszterinszintjét. A fehérjetartalma képes megfelelő energiát adni, amellett, hogy csökkenti az éhségérzetet.

Mivel sokféleképpen elkészíthető, ízletes táplálékról van szó, kevésbé esélyes, hogy ráununk, vagy olyan körítéssel fogyasztjuk, amelyek ártanak egészségünknek.

Túlzásba, mint ahogyan mást sem, a tojásfogyasztást sem szabad vinni. A legtöbb ajánlás szerint napi egy darabtól nem növeljük az érelmeszesedés, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Nem a tojást kell tehát elhagyni, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozásra szükséges odafigyelni.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.