Menü

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A hallást mérő szűrővizsgálatok nagyon fontosak csecsemőknél. Ha bármilyen probléma van ezen a területen kardinális, hogy a diagnózis a csecsemő 3 hónapos koráig megszülessen, mivel a megfelelő pszichés-, és beszédfejlődés életkorhoz kötött. A hallás pedig alapvetően meghatározza a beszédtanulást és ezzel párhuzamosan a pszichés, és értelmi fejlődést is.

Egészen sokáig kevésbé objektív módon szűrték a csecsemőket ezen a területen. Például úgy, hogy megnézték, hogyan reagál a csecsemő a különböző erősségű hangokra (pl.: tapsolás, zörgetés). Ugyanis ha megfelelően hall a csecsemő, akkor a hangok különböző védekező reflexeket váltanak ki. De ezek a módszerek nem elégítik az objektivitás kritériumát.

Január óta elvileg minden kórházban kötelező a csecsemők hallásával kapcsolatos professzionális szűrővizsgálat elvégzése. Ha bármilyen problémát kimutat ez a vizsgálat, azt az orvosok rögzítik a zárójelentésben, és megfelelő szakemberekhez irányítják a szülőket. Ez az új típusú hallásvizsgálat nagyon megbízható szűrést jelent, így ha ez nem mutat problémát, akkor a szülők megnyugodhatnak.

A korai életszakaszban történő szűrés azonban csak a belső fül eredetű problémák felismerésére alkalmas. 2-3 éves kor után jelentkezhetnek közép- és külső fül eredetű problémák (pl.: fülzsír dugó), melyek szintén akadályozhatják például a beszédtanulást. A gyakori felső légúti betegségek és a megnagyobbodott orrmandula miatt kialakulhat ún. savas középfülgyulladás, mely szintén gondot jelenthet.

A központi idegrendszer kb. 4 éves korig a legrugalmasabb, ha ez idő alatt a megfelelő ingerek bejutnak, akkor a gyerek megtanul beszélni. Kulcsfontosságú tehát a korai szűrővizsgálatok elvégzése, mivel a későbbiek folyamán ezek a folyamatok már kevésbé visszafordítható, káros következménnyel járnak a fejlődésre nézve. Ha időben felismerésre kerül a halláscsökkenés, akkor a probléma súlyosságától függően korai fejlesztéssel, hallókészülékkel, vagy beültethető eszközök segítségével elkerülhetjük a súlyosabb következményeket.

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, amely jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ám komoly veszélyt jelent mind a mama, mind a baba egészségére nézve. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. Az élet csodájáról, a várandósságról és a magzatgyermekről 1993 óta emlékezünk meg, ez alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire és a szűrővizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Mitől lesz boldog egy család?

Ha belépünk egy boldog család otthonába, azt vesszük észre, hogy jól érezzük magunkat. Mindenki ilyen családra vágyik, de ne csak vágyjunk, tegyünk is érte!

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.

Amit a nagyitól tanultam

Vannak dolgok, melyeket csak felnőtt fejjel értékelünk, ez nagyanyáink intelmeivel sincs másképp, szokásaikat felnőttként jobban megérthetjük, s utólag beismerhetjük, mennyi mindenben volt bizony igazuk!