Menü

Mitől fáj a torkunk és mit kezdjünk vele?

A torokfájás sajnos a mindennapok velejárója az őszi és téli időszakban. Érdemes többet megtudni róla.

Minél többet vagyunk zsúfolt, zárt helyen, és minél több emberrel érintkezünk, annál nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőzést, amelynek terjedését a csapadékos, hűvös idő is fokozhatja. A gyermekintézmények, úgymint bölcsődék, óvodák, iskolák, de a játszóházak „remek” terepei ilyenkor (is) a különböző baktériumoknak és vírusoknak. A gyermek könnyen elkapja, majd pedig ugyanilyen könnyen végig is fertőzi a családot.

A torokfájást vírusok, vagy baktériumok okozzák és igen kellemetlen tünetekkel járhatnak, a viszkető érzéstől egészen az elviselhetetlenül égetőig. Az egész torokfájás lehet egy komplett felső légúti fertőzés része, ilyenkor láz, orrfolyás, köhögés is nehezíti szegény beteg dolgát.

Az ember torokfájás esetén teljesen természetesen első nekifutásra igyekszik csökkenteni valahogyan a fájdalmat. Ha gyógyszerhez nyúlunk, számos fájdalomcsillapító áll rendelkezésünkre, amely valóban hatékony lehet, de elképzelhető, hogy elég a megnövelt folyadékbevitel (pl.: meleg citromos teával), a torokfertőtlenítő cukorka, tabletta, vagy spray, esetleg a pihenés, borogatás. A közérzet javulása már fél eredmény, de figyelni kell rá, hogy maradjunk a gyógyulás útján, azaz folyamatosan csökkenjen a gyulladás, elmúljon az összes tünet.

Ha makacs a fertőzés, antibiotikumkúra jöhet, és van olyan, hogy az sem segít. Ilyenkor elképzelhető, hogy mintát vesznek azért, hogy megállapítsák, mivel lehetne elpusztítani a kórokozót.

Mint más esetben, itt is sokkal tisztább és fájdalommentesebb dolog a megelőzés. Mindenki tudja, a megfelelő táplálkozás és a gyakori kézmosás a kulcs, ugyanakkor bármennyire nem esik jól a hidegben kimenni a szabadba és az bármennyire veszélyes is, ajánlatos azt mindennap megtenni.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.