Menü

Nem elég megfogadni, tenni is kell érte!

Eljött az újévi fogadalmak ideje. Gyakoriak ilyenkor az egészséggel kapcsolatos célkitűzések is, főleg a nagy karácsonyi lakomák után. A tapasztalatok szerint azonban nehezen tudjuk hosszú távon is betartani azt, amit megfogadtunk. Vajon mi ennek az oka, és mit tehetünk érte, hogy tartósan is a céljaink mentén tudjunk haladni?

A leggyakoribb újévi fogadalmak között szerepel a fogyás, az életmódváltás, vagy a testmozgás elkezdése. Ezt igazolja, hogy év elején tele vannak az edzőtermek, és ilyenkor váltanak legtöbben bérletet is. "Sebaj, tavaszra elfogynak" - mondják ironikusan az edzők és a törzsvendégek egyaránt, persze tapasztalataik alátámasztják ezeket a tényeket. A személyi edzők szerint viszonylag ritka az, aki ilyenkor kezd el életmódot váltani, vagy sportolni, és hosszú távon is megtartja ezt a jó szokását. Noha ezen az időszakon túl van még egy fellendülési szezon tavasz végén (amikoris az emberek rádöbbennek: hamarosan strandszezon, nyaralás - tenni kéne valamit a jobb alak érdekében).

Ha valóban komolyan gondoljuk fogadalmainkat, akkor nyilvánvalóan nem szeretnénk azok táborát erősíteni, akik hamar kihullanak a szitán, és mindössze pár hónapig tart a lelkes fellendülés. Ennek érdekében tegyünk lépéseket!

Praktikus leírni egy füzetbe, vagy célnaplóba a fogadalmainkat, és azonnal átnevezni őket "megvalósítandó céloknak". Az újévi fogadalom már elhasználtabb, és kevésbé hangsúlyos megfogalmazás - ezzel máris jelezhetjük önmagunk számára, hogy igenis komolyan gondoljuk! Egyenként vegyük végig, hogy mik a céljaink az újévre, ne csak általánosan jegyezzük fel azokat. Legyünk minél konkrétabbak!

Célszerű nem csak azt leírni, hogy mi a célunk, hanem azt is minél részletesebben tüntessük fel, hogy miként valósítjuk meg azt! Ha például az a célunk 2017-re, hogy elkezdünk konditerembe járni, akkor keressük ki a neten, hogy melyik edzőtermet választjuk, milyen bérletet vásárolunk, gondoljuk át, hogy a hét mely napjain és milyen időpontokban fogunk eljárni edzeni, valamint hogy igénybe vesszük-e személyi edző segítségét. Ugyanis ha csak általános terveink vannak, de nem csatoljuk mellé a szükséges információkat, akkor könnyedén elvesznek ezek az ötletek a dolgos hétköznapok rutinjában.

Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk, és megvalósítható terveket tűzzünk ki magunk elé, legalábbis ami a konkrét évet illeti. Természetesen lehet általános cél a kockahas, de ha jelenleg 50 kiló súlyfelesleggel rendelkezünk, akkor erre az évre elsősorban a teljes körű életmódváltást tervezzük be. Készíthetünk egy év-számegyenest, amelyen bejelöljük, hogy melyik évre mi a tervünk a cél eléréséig, ez alapján könnyebben kitűzhetjük azt a reális időpontot, amikor az álmunk megvalósítható.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.