Menü

Tanítsuk gyerekeinket a digitális eszközök tudatos használatára

A digitális eszközök használta egyre fiatalabb korban kezdődik. Vajon hogyan álljunk ehhez hozzá szülőként? Támogassuk vagy korlátozzuk ezen eszközök használatát gyerekünknél?

Az biztos, hogy nagyon nem lehet és érdemes ellene menni ennek a folyamatnak szülőként. Vagyis a teljes tiltás nemcsak, hogy nem igazán kivitelezhető, de valahol értelmetlen is. Mivel ebben a világban neveljük gyermekeinket, és ennek a világnak most nagyon is, sőt egyre jobban része a különböző digitális eszközök használata. A kulcsszó inkább a limit. Vagyis az első és legfontosabb, hogy ebben is, mint minden másban korlátokat állítsunk fel, szabályozzuk, hogy mikor, mennyit használhatja a gyerek ezeket az eszközöket. Például érdemes kitűzni azt a szabályt, hogy lefekvés előtt közvetlenül már ne számítógépezzenek, telefonozzanak a gyerekek.

Persze szülőként magunkra is oda kell figyelnünk, hogy milyen példát mutatunk. Ha állandóan a telefonnal a kezünkben létezünk csak, akkor nehéz lesz a gyereket más irányba terelni ezzel kapcsolatban. Ha rendszeres jelleggel ránézünk telefonunkra, ha folyamatosan csekkoljuk üzeneteinket, az komolyan sértheti a családi intimitást. A gyerekek pedig erre különösen érzékenyek, fontos számukra a szülő teljes és elmélyült figyelme.

A képek és videók készítése és megosztása szintén kardinális pont. Nyilván nem kell túl idősnek lenni ahhoz, hogy egy gyerek már tudjon képeket, videókat készíteni és megosztani a telefonjával. A következmények felmérése szempontjából azonban nagyon is nem mindegy az életkor és az érettség. Szülőként fontos látni ennek veszélyeit, és időben érdemes ezzel kapcsolatban felvilágosítani gyerekeinket. A képek, videók készítésének is vannak illemszabályai, a kompromittáló tartalmak megosztása pedig igen csak kellemetlen következményekkel járhat, akár jóval a megosztást követően is.

Vannak különböző applikációk is arra, hogy tartalmakat letiltsunk, illetve van lehetőség, hogy monitoring alatt tartsuk a gyerek teljes internet-használati szokását. De nyilván látni kell, hogy ezen lehetőségek kiaknázása igencsak bizalmatlan gyerek- szülő kapcsolatról árulkodik. A digitális eszközök hasznosak és veszélyesek is tudnak lenni. Fontos lenne, hogy a szülők ne elsősorban az ellenőrzésre koncentráljanak, hanem tudatosabb felhasználásra neveljék gyereküket.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.