Menü

Védjük meg a telet!

Keveseknek ez a kedvenc évszaka, és a nagy hidegek közepette sopánkodva várják, hogy melegebbre forduljon az idő. Ha mást nem, képzeletben valamilyen meleg éghajlatra képzelik magukat, de a pálmafák gondolatából hamar kizökkent, ha ki kell dugniuk az orrukat a szabadba.

Pedig a télnek igenis megvannak a maga szépségei és előnyei! Érdemes meglátni ezeket, hogy élvezni tudjuk a jelen pillanatot! Összeszedtünk 15 érvet, ami a tél mellett szól.

1. Elvégezhetjük a régóta halogatott házon belüli tevékenységeket, amikkel semmi kedvünk nincs foglalkozni, amikor odakint ragyogó napsütés van. A tél tökéletes időszak az otthoni kézműveskedésre, nyelvtanulásra, könyvírásra, olvasásra, rajzolásra, társasjátékozásra, a számítógépen tárolt fotók és dokumentumok rendszerezésére. Burkolózzunk be egy meleg takaróba közben, így máris kellemesebb a szobában ülve tevékenykedni!

2. Ha már meleg takaró... varázsoljunk magunk köré hamisítatlan téli hangulatot, és melegítsük fel magunkat! Vegyünk egy forró fürdőt, majd vastag zokniba, és puha plédbe bújva iszogassunk forró teát vagy kakaót.

3. Ilyenkor ajánlott elvégezni olyan feladatokat otthon, mint például a szekrények rendszerezése, vagy a hűtő kitakarítása, melyekhez alapvetően nem szükséges természetes fény. Lehet, hogy a gardrób pakolása közben fantasztikus, de már rég elfelejtett ruhadarabokat találhatunk.

4. Süssünk-főzzünk! A nyári kánikulában senki sem szívesen kapcsolja be a sütőt, és kevesebben állnak örömmel a tűzhely mellett. Most viszont jól esik a meleg étel, az pedig plusz ráadás, hogy mindeközben a lakás hőmérséklete is növekszik. Egyébként a porszívózástól is feljebb kúszik kicsit a hőmérő higanyszála a lakásban.

5. Sokan bosszankodnak amiatt, hogy az autók szélvédőjéről kaparni kell a jeget, pedig fantasztikus üzengetési lehetőség! Mindannyian voltunk gyerekek, és talán mindegyőnk szeretett rajzolni a párás ablaküvegre, vagy a hóba. Ezt megtehetjük a kocsik szélvédőin is, hagyjunk ott kedves üzeneteket családtagjainknak, vagy ismeretleneknek! Mondjuk azért ajánlott nem a legdrágább BMW-n gyakorolni, aminek minden érintésre megszólal a riasztója...

6. Itt a téli sportok ideje! Aki akar, biztosan talál köztük kedvére valót. Az utazni vágyóknak síelés, snowboardozás, vagy éppen szánkózás, az itt maradóknak jégkorcsolyázás és csúszkálás... Az biztos, hogy mindegyik jó buli! Ha még nem tudjuk gyakorolni ezeket a sportokat, akkor éppen ideje lerombolni a kifogásokat - akár egy oktató segítségével is. Egyébként még a jégkorizáshoz is találhatunk magunknak tanítót, hogy magabiztosan és bátran sajátíthassuk el a megfelelő technikát. Nem életkorfüggő!

7. A fagynak bizony vannak előnyei is... Képzeljük el, ahogy megfagy rengeteg kullancs és szúnyog a nagy hidegben, és ha jön a jó idő, már sokkal kevesebb bosszúságunk lesz miattuk! Hát nem örömteli?

8. A madarak sokkal bátrabbak a hideg időben, merthogy éhesek. Még városon belül is közelebb merészkednek a szokásosnál. Tegyünk ki madáretetőt, vagy elérhető helyre madáreleséget, és máris aranyos kis tollasokkal barátkozhatunk!

9. A ruha ápol és eltakar... Ha nem vagyunk éppen a legjobb formában. Azért ne áltassuk magunkat, hamarosan itt a tavasz! De most van rá lehetőség, hogy elgondolkodjunk az életmódváltáson. Lehet, hogy a futáshoz nem vagyunk elég fanatikusak a -15 fokban, de az otthoni sportokhoz kiváló időszak a tél. Nem is beszélve a 4. pontban említettekről - most bátran megfőzhetjük magunknak a diétás, fittness menüket.

10. Fellélegezhet a bőrünk, mert ilyenkor jóval kevesebb kencét használunk a felmérések szerint - nincs naptej és barnítókrém, kevesebb parfümöt, izzadtsággátló dezodort és tusfürdőt vagy szappant használunk. Igaz, bőrünk szárazabb lehet, figyeljünk oda arra, hogy ilyenkor ritkábban szükséges tusolni (no persze az alapvető higiénia megőrzése mellett).

11. Korlátlan hűtőszekrény áll rendelkezésre! Régi szokás volt, hogy ilyenkor bátrabban készítették az ételtömegeket, mert egyszerűbb volt a tárolásuk. Kitették az erkélyre, teraszra, vagy ablakpárkányra a tárolásra szánt étkeket. Ha túlmelegítettük az ételt, vagy a forró italt, akkor nyugodtan tegyük ki egy kis időre hűlni, és hamarabb fogyasztható lesz.

12. Lehet jégbuborékot készíteni! Buborékfújóval kiváló játéklehetőség, és ehhez pont a legnagyobb hideg szükséges!

13. Sokkal jobban fogjunk értékelni a jó időt, ha majd eljön. "Keserű nélkül az édes sem olyan édes" ugyebár... Egyúttal pedig hálát adhatunk érte, hogy meleg, fűtött lakásban élhetünk, és van lehetőségünk meleg ételt enni. Látjuk, hogy nagyon sokak számára nem adatik meg ez a lehetőség.

14. Ha már itt tartunk, jótékonykodni és jónak lenni jó - segítsünk a hideg miatt nehéz helyzetben lévő embereknek és állatoknak! Öröm látni az országos összefogást, melynek során kijelölt pontokon lehet otthagyni meleg ruhákat. Az állatmenhelyeknek szintén nagy szüksége van ilyenkor minden holmira - a szekrény selejtezése (3. pont) már csak emiatt is jó ötlet!

15. Remek fotózási és kirándulási lehetőséget nyújt egy-egy deres hajnal! Érdemes abban a rettenetesnek gondolt időben is kimozdulni a természetbe (vegyünk magunkra minden lehetséges ruharéteget), hiszen csodáknak lehetünk szemtanúi! Aztán majd megveregethetjük a saját vállunkat, hogy hősiesen kiléptünk a komfortzónánkból - és örömmel térhetünk vissza a meleg lakásba - amit ekkor a szokásosnál is melegebbnek fogunk érezni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.