Menü

Csicseriborsót az étrendünkbe!

Kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, és széleskörűen felhasználható hüvelyes zöldséget, a csicseriborsót. Pedig érdemes, úgyhogy bemutatjuk, milyen módokon készíthetjük el, és hogyan, miért kössünk vele életre szóló barátságot.

Jól megfér a borsó, a bab, a zöldbab és a sárgaborsó mellett, még akkor is, ha keletről származik. Mivel kifejezetten ajánlott hüvelyes zöldségeket fogyasztani, hiszen sok rostot és fehérjét, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezért érdemes tudatosan is alkalmazni őket a konyhánkban. Nem meglepő, hogy minél változatosabban esszük őket, annál egészségesebbek - no és persze minél több fajtájukat vesszük magunkhoz, annál jobb! Érdemes hát a csicseriborsóval szélesíteni a repertoárunkat, amelynek jellegzetessége, hogy felsorolt előnyei mellett sok vasat és kalciumot tartalmaz, pozitív hatást gyakorol az érrendszerre, valamint csökkenti a vércukorszint ingadozását.


A csicseriborsó (középen fent) a többi hüvelyessel együtt

Általános tévhit, hogy a hüvelyesek puffasztanak, pedig ez nem ennyire egyszerű. Igen jól segítik a hüvelyesek az emésztést, és kitakarítják a bélrendszerből, ami nem oda való, ez pedig esetleg gázok formájában (is) távozik. Érdekesség, hogy a vegetáriánusok esetében ez a puffasztó hatás ritkábban jelentkezik - mindez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állati eredetű ételek sokkal tovább maradnak a bélrendszerben, mint a növényi táplálékok.

A csicseriborsóhoz többféle változatában is hozzájuthatunk: száraz csomagolásban is megvásárolhatjuk, ebben az esetben fontos, hogy elkészítés előtt sok más hüvelyessel egyetemben előző nap be kell áztatni. Ha erre nincs időnk, akkor tegyünk a főzővízhez egy szódabikarbónát, úgy gyorsabban elkészíthető. A konzerves változat természetesen egyszerűbb és gyorsabb, noha ismeretes, hogy a konzerves ételek azért kevésbé egészségesek, ráadásul a csomagolás sem éppen környezetbarát. Mindenesetre ha egy-egy alkalommal sietünk a főzéssel, és gyors étekre van szükség, akkor praktikus lehet. A biopiacokon kimérve is megvásárolhatjuk a csicseriborsót - noha nem túl gyakori, de nyilván ez a friss és zsenge változat a legajánlottabb.

No de térjünk a lényegre, milyen módokon készíthető el a csicseriborsó? Óriási előnye, hogy nagyon sokféle változatú receptje ismert.

1. Készíthetünk belőle levest - s közben ne spóroljunk a fűszerekkel, úgy finom! A keleti ízvilág fűszerei is illeszkednek hozzá.

2. Főételként fogyaszthatjuk akár hús helyett is, ragunak elkészítve és más zöldségekkel, mellé például kölest, kuszkuszt, vagy barnarizst tálalhatunk.

3. Összeállíthatunk belőle húsmentes kis szeleteket, amit akár zöldséggel, akár hamburgerpogácsaként is ajánlunk.


Zöldséggel natúran...


... vagy hamburgerpogácsaként

4. Készíthetünk csicseriborsóból zöldségfasírtot - egyébként belőle készül a sokak által keleti gyorsétkezdékből már ismert falafel is.

5. A humuszt szintén sokan ismerik a különböző keleti éttermekből, azt viszont kevesen tudják, hogy csicseriborsóból készül, és otthon is könnyen elkészíthető. Ha már a krémes étkeknél tartunk - a csicseriborsó kiváló szendvicskrém alap, ami megfelelő fűszerezéssel isteni kence a reggelikhez és vacsorákhoz egyaránt. A szendvicskrémet még csicseriborsólisztből is elkészíthetjük - merthogy igen, ilyen is van, és a reformkonyha kedvelőinek az egyik kedvence.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.