Menü

Csicseriborsót az étrendünkbe!

Kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, és széleskörűen felhasználható hüvelyes zöldséget, a csicseriborsót. Pedig érdemes, úgyhogy bemutatjuk, milyen módokon készíthetjük el, és hogyan, miért kössünk vele életre szóló barátságot.

Jól megfér a borsó, a bab, a zöldbab és a sárgaborsó mellett, még akkor is, ha keletről származik. Mivel kifejezetten ajánlott hüvelyes zöldségeket fogyasztani, hiszen sok rostot és fehérjét, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezért érdemes tudatosan is alkalmazni őket a konyhánkban. Nem meglepő, hogy minél változatosabban esszük őket, annál egészségesebbek - no és persze minél több fajtájukat vesszük magunkhoz, annál jobb! Érdemes hát a csicseriborsóval szélesíteni a repertoárunkat, amelynek jellegzetessége, hogy felsorolt előnyei mellett sok vasat és kalciumot tartalmaz, pozitív hatást gyakorol az érrendszerre, valamint csökkenti a vércukorszint ingadozását.


A csicseriborsó (középen fent) a többi hüvelyessel együtt

Általános tévhit, hogy a hüvelyesek puffasztanak, pedig ez nem ennyire egyszerű. Igen jól segítik a hüvelyesek az emésztést, és kitakarítják a bélrendszerből, ami nem oda való, ez pedig esetleg gázok formájában (is) távozik. Érdekesség, hogy a vegetáriánusok esetében ez a puffasztó hatás ritkábban jelentkezik - mindez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állati eredetű ételek sokkal tovább maradnak a bélrendszerben, mint a növényi táplálékok.

A csicseriborsóhoz többféle változatában is hozzájuthatunk: száraz csomagolásban is megvásárolhatjuk, ebben az esetben fontos, hogy elkészítés előtt sok más hüvelyessel egyetemben előző nap be kell áztatni. Ha erre nincs időnk, akkor tegyünk a főzővízhez egy szódabikarbónát, úgy gyorsabban elkészíthető. A konzerves változat természetesen egyszerűbb és gyorsabb, noha ismeretes, hogy a konzerves ételek azért kevésbé egészségesek, ráadásul a csomagolás sem éppen környezetbarát. Mindenesetre ha egy-egy alkalommal sietünk a főzéssel, és gyors étekre van szükség, akkor praktikus lehet. A biopiacokon kimérve is megvásárolhatjuk a csicseriborsót - noha nem túl gyakori, de nyilván ez a friss és zsenge változat a legajánlottabb.

No de térjünk a lényegre, milyen módokon készíthető el a csicseriborsó? Óriási előnye, hogy nagyon sokféle változatú receptje ismert.

1. Készíthetünk belőle levest - s közben ne spóroljunk a fűszerekkel, úgy finom! A keleti ízvilág fűszerei is illeszkednek hozzá.

2. Főételként fogyaszthatjuk akár hús helyett is, ragunak elkészítve és más zöldségekkel, mellé például kölest, kuszkuszt, vagy barnarizst tálalhatunk.

3. Összeállíthatunk belőle húsmentes kis szeleteket, amit akár zöldséggel, akár hamburgerpogácsaként is ajánlunk.


Zöldséggel natúran...


... vagy hamburgerpogácsaként

4. Készíthetünk csicseriborsóból zöldségfasírtot - egyébként belőle készül a sokak által keleti gyorsétkezdékből már ismert falafel is.

5. A humuszt szintén sokan ismerik a különböző keleti éttermekből, azt viszont kevesen tudják, hogy csicseriborsóból készül, és otthon is könnyen elkészíthető. Ha már a krémes étkeknél tartunk - a csicseriborsó kiváló szendvicskrém alap, ami megfelelő fűszerezéssel isteni kence a reggelikhez és vacsorákhoz egyaránt. A szendvicskrémet még csicseriborsólisztből is elkészíthetjük - merthogy igen, ilyen is van, és a reformkonyha kedvelőinek az egyik kedvence.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!