Menü

Az optimizmus tanulható!

Észre sem vesszük, mennyi negatív mondat épült be a személyes szótárunkba, valamint hogy mennyi destruktív megfogalmazással, gondolattal találkozunk nap mint nap a környezetünkben. Ne becsüljük alá ezek jelentőségét, inkább teremtsünk magunk köré pozitív, optimista környezetet! Megváltozhat tőle az életünk.

"Vigyázz, mert leesel!" - mondja az anya a gyermekének. Végig sem gondoljuk, hogy ilyenkor milyen képet vetítünk elő: pontosan azt, amit nem szeretnénk. A legtöbben ismerik a lila elefánt-próbát, miszerint ha azt mondja valaki: NE gondolj a lila elefántra, akkor mi jelenik meg előttünk máris...? Igen, pontosan, egy lila elefánt. Tehát ha azt mondjuk valakinek, vigyázz, mert le fogsz esni, akkor pontosan a leesés képe vizualizálódik a számára, nem pedig az, hogyan lehetne ügyes, s miként lehetne biztonságban.

Az élet rengeteg területére épültek be ezek a mondatok és gondolatok, amelyek egyáltalán nem szolgálnak minket, és sokkal inkább hátráltatnak, mint segítenek. Nem mindegy, hogy azt mondjuk-e valakinek, hogy "vezess óvatosan és légy ügyes az úton!", vagy azt, hogy "vigyázz, nehogy balesetet szenvedj!". Érdemes egymás mellé helyezni a kétfajta megfogalmazásmódot, és tesztelni magunkat: melyik az, amelyik jobb érzéseket vált ki belőlünk? Milyen képre gondolunk, ha meghalljuk ezeket a mondatokat?

A magyarokat nem éppen optimista nemzetként ismerjük. Sok olyan szólás-mondásunk van, ami közel sem építő jellegű, és a szokásrendszerünkbe, a gondolkodásmódunkba is rengeteg negatív hiedelem épült be. Szabó Péter motivációs előadó, aki év végén 10.000 ember előtt tartott előadást Áttörés néven az Arénában, egy videóban hívja fel a figyelmet ezekre a lehúzó közmondásokra, és arra biztat minket, hogy fogalmazzuk át ezeket a mondatokat.
"Egy fecske nem csinál nyarat" *** "A járt utat a járatlanért el ne hagyd" *** "Egyszer fent, egyszer lent..." *** "Ez van, ezt kell szeretni"
Bizonyára mindannyiunknak ismerősek ezek, pedig nem valószínű, hogy bárkit is előre vittek volna vagy motiváltak volna az ilyen jellegű szlogenek. No de miért ne higgyünk nekik?

Nos, nézzük sorjában. Igenis van, hogy egyetlen fecske nyarat csinál. Például egy bohóc képes felvidítani egy seregnyi gyereket a betegosztályon. Vagy sokan hallhattak már a vicces villamosvezetőről, aki az összes reggel morcos utast megmosolyogtatta. Ilyenkor valóban nyár költözik a szívünkbe még egy hideg téli napon is! És egyetlen ember - azaz egyetlen fecske varázsolta azt oda. No és miért ne hagyjuk el a járt utat a járatlanért? Nem éppen így fedezzük fel a csodákat? Például egy utazás során. Kockázat nélkül nincs siker... Ez is egy mondás, és igazabbnak bizonyul az előzőnél. Felmérések igazolták, hogy az egyik fontos kockázati tényezője a túlzott állandóság, a változatosság hiánya, a berögzült rutinok. Nem véletlen, hogy már a középkorban is környezetváltozást javasoltak a lehangolt betegeknek. Sorolhatnánk tovább, de a lényeg: úgy érdemes gondolkodni, hogy az segítsen, előrevigyen minket, ne pedig a negatív hiedelmeinket erősítse.

Figyeljünk oda magunk és környezetünk szavaira, megfogalmazásaira, és törekedjünk rá, hogy pozitívvá alakítsuk ezeket! Az optimizmus igenis tanulható. Íme néhány tipp, amit tehetünk önmagunkért, hogy pozitívabban gondolkodjunk, és ezáltal jobban érezzük magunkat a bőrünkben! Érdemes a linkekre is kattintani, ha konkrét ötletekre vágyunk.

1. Mivel vesszük körbe magunkat? Készítsünk faliújságot építő mondatokkal, idézetekkel! Mindezeket kitehetjük akár cetlin is a tükörre, vagy a szekrény belsejébe is, de az autónkba, a telefonunk kijelzőjére, számítógépünk háttérképének, vagy bárhová elhelyezhetjük. A képek a falon, vagy a falmatricák szintén lehetnek pozitív mondatok. Mindezeknek az óriási erejét bebizonyította Danny Blue illuzionista - sokan ismerhetik a videót, amikor Vágó Istvánt invitálta egy kis játékra, mely során a tévés személyiségnek egy országra kellett gondolnia. Danny-nek pedig - Vágó úr legnagyobb megdöbbenésére - sikerült kitalálnia, hogy melyik volt ez az ország. Hogyan? A találkozás kezdetétől kezdve egy adott országra utaló szavakkal, szimbólumokkal vették őt körbe. Képek a falon, plakátok, stb... Mindezek pedig a tudatalattira hatva beépültek. Ez a folyamat teljesen természetes. Használjuk fel önmagunk pozitív befolyásolására!


Könyvek, képek, ruhák, naptárak...
Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy pozitív dolgokkal vegyük körbe magunkat.
A készlet és a fotó tulajdonosa: Nyisztor Evelin Petra

2. A fókusz fontos - a negatív, vagy a pozitív dogokra koncentrálunk? Segíthet élvezni az életet, ha heti egyszer, vagy többször összeírjuk, mik azok a dolgok, amikért hálásak vagyunk az életünkben. A Pozitív gondolatok naplója elnevezésű könyvecske vezetése szintén segíti, hogy a jó dolgokra figyeljünk. A naplócska kétféle színváltozatban is kapható, de magunknak is elkészíthetjük házilag. Szintén hasznos, ha célnaplót vezetünk, és rendszeresen leírjuk, hogy mik a napi, heti, havi, éves, és általános céljaink, valamint hogy mit teszünk ezek megvalósítása érdekében. Könyvesboltokban szintén kaphatóak 2017-re motivációs naptárak, akár fali, akár asztali változatban, amelyek rovatokkal segítik a céltervezést. Az Urban Eve blogon találhatunk számos nyomtatható segédanyagot, például inspirációs naplót is.

3. Álljunk meg egy-egy pillanatra, és kérdezzük meg magunktól a már említett mondatot: "Szolgál, épít engem ez a dolog, vagy sem?" Megvizsgálhatjuk ezt az életünk területeire, egy-egy gondolatunkra, vagy a környezetünkben lévő emberekre nézve is. Tegyünk érte, hogy minket előre vivő dolgokkal, gondolkodásmóddal, családtagokkal és barátokkal vegyük körbe magunkat!

4. A pozitív gondolkodás tanulható, tanulni pedig hiteles emberektől érdemes. Olvassunk ilyen jellegű könyveket, valamint hallgassunk hanganyagokat! A YouTube-on sok minden elérhető, de cd-n, vagy letölthető változatban is sok mindent megtalálhatunk. Ha csak 10 percet elcsípünk a facebook-ozásból és helyette olvasunk, máris sokat tettünk önmagunkért! A hallgatható anyagok pedig praktikusak akár házimunka, vezetés, vagy fürdés közben. Íratkozzunk fel olyan hírlevelekre, facebook oldalakra, amelyek révén nap mint nap pozitív gondolatokat kaphatunk!

5. Ma már népszerűek a lelki dolgokkal, a gondolkodásmódunk megváltoztatásával kapcsolatos előadások, érdemes benevezni ezekre, mert párezer forintnyi befektetéssel hosszú távra feltöltő programban lehet részünk. Amennyiben úgy érezzük, hathatósabb változásra van szükségünk, akkor keressünk egy személyes vagy online tréninget, tábort, amely több napon át tartó programot kínál. Ha pedig teljesen egyénre szabott támogatást szeretnénk kapni, akkor egy életvezetési tanácsadó, vagy mentor nyújthat segítséget.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

A sírás jótékony hatásai

Bár a sírás nem pozitív történésként él bennünk, és a legtöbben negatív érzelmeket és élményeket csatolnak hozzá, mégis rengeteg pozitív dolog is eszünkbe juthatna róla. Például már az örömkönnyek is olyan dolgok, amelyek melegséggel töltik el az ember szívét. De még ezen kívül is találunk bőven hasznot benne.

A jelen ajándékainak kicsomagolása

A mai rohanó társadalmunkban sokan panaszkodnak, hogy nem tudják megélni a pillanatot tömérdek befolyásoló tényező miatt. A fókuszálatlan, szelektív figyelmünk, múlton való rágódásunk és félelmeink kihatással vannak az itt és mostra. Szeretnék tippeket adni, amelyek hasznosak lehetnek, hogy jobban fókuszáljunk a jelenünkre.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.