Menü

Egy kiskutya naplója – 6. rész: Kezdődik a kutyaovi

Kutyaiskola – úri hóbort, vagy megéri? Inkább az utóbbi. Ha zökkenőmentes együttélést szeretnénk házi kedvencünkkel, akkor bizony a kutyust is érdemes szakember segítségével tanítani. Minél előbb, annál jobb! Így hát elkezdtük a „kis foltossal” a kutyaovit.

Mielőtt meglett az első saját kutyám, temérdek mennyiségű könyvet elolvastam arról, hogyan kell kutyát nevelni. Legalább volt rengeteg dugába dőlt terv, amikor állatkánk kedves volt, cuki, és könyörgő szemekkel nézett… S bár azért nem lett rosszul nevelt kutya, mindenképp inkább elkényeztetett volt. Igen sok hibát ejtettem ezen a téren. Pár alkalommal egy hivatásos oktatótól is kaptunk személyes tanácsokat, de úgy éreztem, már késő. Vagy legalábbis igen komoly energiabefektetéssel lehetne átszoktatni új dolgokra.


Sztárfotó az első kutyaovi előtt

Fiatal korban a kutya is könnyebben tanul, és a kölyökkor, vagy a találkozásunk kezdete az az időszak, amikor a saját szokásainkkal, elvárásainkkal megismertetjük az állatot. Ez volt az egyik motivációnk, a másikról pedig majd akkor, ha megvalósult :)

Így találtunk rá egy kutyaovira, amely direkt kölyökkutyáknak is tart foglalkozást hetente egyszer egy órában. A szükséges kombinált oltás után pár nappal máris meglátogattuk az állati óvodát. Egy nagy füves területen található a kutyasuli, ezen belül pedig egy kis elkerített rész az ovi. Hippie méretét tekintve bizony egyelőre a legkisebb volt. Noha már majdnem egy magasságban van a fél éves tacsival, általánosan mégis nagyon aprónak bizonyult a többiekhez képest. Mindez azonban nem szegte kedvét, és igen ügyesnek bizonyult.

Számomra is megnyugtató volt, hogy bármilyen kérdésemmel fordulhatok az oktatókhoz, és már a legelejétől kezdve jó kezekben vagyunk, és segítenek kialakítani a szokásokat és a határokat. Nem voltunk ezzel egyedül, mert van olyan kutya is a csoportban, aki szakember nélkül láthatóan iszonyú nehezen kezelhető lenne.


Kiskutyák a kutyaoviban, különböző méretben

A terrier makacs típus, és bizony el is kél a segítség bizonyos esetekben. Noha rettentő okos, az eszét sokszor arra használja, hogy a miénken próbáljon túljárni – legalább azzal, hogy kivételesen kitartó azokban a dolgokban, amiket tényleg szeretne és elhatároz. A kutyaképzés segít abban, hogy mindezen tulajdonságokat az előnyeire fordítsuk.

Az első alkalmat rettentően élveztük, a lányommal együtt kiváló elfoglaltságnak bizonyult a kutyaovi. Pedig nem egyszerű a kamaszoknak is tetsző programokat találni! Fantasztikus óra volt, és megkaptuk a házi feladatokat is, mert a gyakorlás nélkül hiába is bármilyen tanulás. De még az otthoni tanulást is élveztük

A második alkalom kicsit másabb volt: a kutyánk konkrétan öntudatra ébredt, és az addig édes, kiskutyás jelleméből előtört a határozottság. Ez két dologból adódott: rájött, hogy minden más élőlény nagyobb ott nála, és úgy érezte, meg kell védenie magát – ennek a heves játék közben volt is némi létjogosultsága. Másrészt kaptunk egy olyan feladatot, amiről elsőre azt gondoltam, pehelykönnyűséggel fogjuk teljesíteni: vegyük el a kutyánktól a kapott, ízletes-véres csontot. Meglepődtem, amikor erre agresszívan reagált a mi kis cukikánk! Úgy tűnt, felzaklatta ez az eset, és a hatalmi viszonyok tisztázása, így a korábban édes ölebünkből hirtelen egy sokkal határozottabb kutya lett – változatlan méretben.


Nagyon elfárdt a tanulásban :)

Bár nem egészen, hiszen Hippie napról napra nő. Van, hogy a férjem reggel ránéz a kutyára és azt mondja neki: „Már megint nőttél az éjjel!” – s ez úgy tűnik valóban így van.

Ettől még nem bántuk meg az ovit, hisz ezzel a kihívással minden gazdi találkozik egyszer, s akkor már inkább szervezett körülmények között történjen. Most jön még persze a neheze, de sebaj: jó kezekben vagyunk.

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot!

Vizsgaidőszakban gyakran összecsapnak a hullámok a fejünk felett, s nem kevés álmatlan éjszakát okoz nappalis és levelezős, munka mellett tanulós diákoknak, hallgatóknak egyaránt a vizsgára készülés terhe. Hogyan lehet túlélni a vizsgaidőszakot?

Több, mint futás

Fuss, hogy segíts! Mit is jelent az, hogy jótékonysági futás?

Hogyan uraljuk a vizsga előtti stresszt?

Vizsgázni mindig egy stresszes helyzetet jelent, ahol túlterheltnek érezzük magunkat, és csak a vizsga időpontjáig látunk. Hogyan tehetjük könnyebbé magunknak az efféle időszakokat?

Mozgási lehetőségek tavasszal

Nemcsak rendszeresen sportoló emberek és versenysportolók léteznek, hanem olyanok is, akik rengeteg elfoglaltságuk mellett olykor mégis szeretnének időt szakítani valami intenzívebb mozgásformára. Tavasszal erre számtalan lehetőség adódik.