Menü

Miért nem ajánlott fültisztító pálcikát használnunk?

A jelenleg aktuális orvosi ajánlás szerint még mindig nem tanácsos fültisztító pálcikát használni. Ez az egyszerű kis eszköz ugyanis nem szabadít meg minket a fülben lakozó zsírtól. A laikusoknak szánt ajánlás hivatalosan azt mondja ki, hogy semmit sem ajánlatos a fülünkbe tenni, ami a könyökünknél kisebb. A legtöbben azonban nagyon szívesen használjuk ezeket a kis pálcikákat, mert olyan tökéletesnek tűnnek a piszkos munka elvégzésére.

Miért ne használjuk? A fültisztító pálcikák, a hajtűk, a fogpiszkálók; mind a könyökünknél kisebb eszközök, mégis sokan szeretik ezeket a fülükbe rakni. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy használatukkal vágásokat okozhatunk a fülcsatornában, perforációt a dobhártyán, vagy elmozdíthatjuk a hallócsontocskákat. Ezek közül bármelyik vezethet hallásvesztéshez, szédüléshez, fülcsengéshez és egyéb fülsérülésekhez.

Ehelyett sok ember csak úgy hagyja, hogy a természet végezze a dolgát. Testünk azért termeli a fülzsírt, hogy a fülünket tisztítsa és védje. A por, kosz vagy bármi más, ami a fülbe juthatna, elakad a fülzsírban, így a fülcsatornába nem képes bejutni. A rendszeres állkapocs mozgásaink, mint például a beszéd, a rágás tipikusan olyan tevékenységek, melyek segítik a régi fülzsír eltávolítását a fül belső részéből a külsőbe, ahonnan az esti zuhanyozás során kimoshatjuk.

A 2008-as hivatalos ajánlást nemrégiben frissítették. Ennek oka nem az volt, hogy az már nem volt aktuális, hanem az, hogy mindkét részről változtak az igények. Mind az orvosok, mind a páciensek másképpen gondolkodnak, ezáltal úgy írták át az ajánlást, hogy jobban megmagyarázzák, mit miért csinálnak, mire miért van szükség. Ezen kívül a páciensek is egyre érdeklődőbbek a fültisztítással kapcsolatban. Azért, hogy az ajánlást még barátságosabbá, emészthetőbbé tegyék, készítettek egy listát, hogy mit ajánlott és mit nem ajánlott csinálni.

Időseknél gyakran előfordul, hogy a fülzsír felhalmozódik. Ilyenkor a fül öntisztító mechanizmusa nem működik jól. Ez a felhalmozódott fülzsír elzárja a fülcsatornát, és így hallási nehézségeket okoz. A fültisztító pálcika használata ilyenkor a fülzsírt csak még mélyebbre tolja a fülcsatornában, és sérti a dobhártyát. A „mit nem ajánlott csinálni” szekcióban találhatjuk például azt a javaslatot, hogy ne tisztítsuk túl a füleinket. Egy másik javaslat, hogy ne használjunk fülgyertyát, mert az kárt okozhat a dobhártyában, arra pedig nincs tudományos bizonyíték, hogy szerepet játszana a fülzsír eltávolításában.

Sokszor azonban a házi módszerek igen hasznosnak bizonyulnak. Többek között ajánlott néha vizet csepegtetni a fülbe, ami megpuhítja a fülzsírt. Ajánlott megkérdezni az orvosunkat is, hogy hogyan tudjuk otthon, házilag kezelni a fülzsír felhalmozódást.

Az, hogy fülzsír van a fülünkben, nem rossz dolog, mindenkinek van és kell is, hogy legyen. Az inkább problémát jelent, ha túl sok van. Habár ez így elég szubjektív, akkor számít túl soknak, ha tüneteket produkálunk – például fájdalmat, vérzést vagy hallásvesztést. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: edition.cnn.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.