Menü

Gyógynövénypatika mindenféle menstruációs problémára

A természet segítséget nyújt rengeteg egészségügyi gondra. A nők nagyon sokféle gyógynövény közül válogathatnak aszerint, hogy milyen jellegű problémájuk adódott a havi vérzésükkel kapcsolatosan. Íme a lehetőségek tárháza!

Miért jó gyógynövényeket használni az egészségünk megőrzése és javítása érdekében? Mert teljesen természetes, egyszerűen alkalmazható és kíméletes gyógymódot jelent, a gyógyszerekkel szemben általában mindenféle mellékhatások nélkül. Azt viszont érdemes tudni, hogy a gyógyszerhez szokott, orvossággal terhelt szervezet számára idő lehet, mire átáll a lágyabb és természetesebb gyógymódokra. Meg kell hagyni ezt az időt a testünknek, érdemes lehet!

Cickafarkfű: A mentruációs problémák első számú természetes csodafegyvere. Segít a vérzés csökkentésében, a menstruációt kísérő tünetek és problémák kezelésében, és gyógyítja a különféle nőgyógyászati problémákat, mint például a ciszta. A havi vérzés rendszeresebbé tételében is hasznosnak bizonyulhat. Figyelem: fogamzásgátló tablettával védekező hölgyeknek nem ajánlott, mert csökkentheti annak hatását! Teája kissé kesernyés, de szokható ízű. Érdemes lehet keverni például körömvirággal vagy diólevéllel, aszerint, hogy milyen problémára használjuk.

Pásztortáska: Vérzéscsökkentő hatása miatt előszeretettel ajánlják a menstruáció erősségének csökkentése érdekében, de a menzesz kísérőpanaszait is kiválóan orvosolja.

Levendula: Elsősorban a menstruációt megelőző vagy kísérő hangulati problémák kezelésére javasolt a hatékony nyugtató és kedélyjavító hatása révén, valamint a fejfájásos vagy migrénes kísérőtünetek kezelésére.

Margitvirág: Ez a kamillához nagyon hasonló virágzatú növény csökkenti a menstruációt kísérő fájdalmakat, valamint szintén hatásos a havi vérzéssel egyidejűleg sokaknál jelentkező migrén elmulasztásában.

Palástfű: Csökkenti a havi vérzést jó összehúzó hatása révén, de az általános menstruációs szabályozásban is ügyes.

Körömvirág: Szintén a menstruációs ciklus helyreállításában hatékony, ráadásul teája igen finom és illatos, így használhatjuk a másfajta gyógyteák ízének előnyösítésére is.

Barátcserje: Bogyója rendszeresebbé teszi a menstruációt hormonserkentő hatása segítségével.

Szilvalevelű bangita: méhlazító, görcsoldó és összehúzó hatása miatt ajánlatos a menstruációs fájdalmak kezelésére.

Szellőrózsa: Szintén a menstruációs fájdalmak kezelésére ajánlott görcsoldó hatása révén. Fontos, hogy nem frissen használatos, hanem a hajtás szárítmányát alkalmazzuk.

Vasfű: Kiváló idegnyugtató hatása miatt segít a levertségen, a feszült idegállapoton. Kedélyjavító hatású, csökkenti az érzelmek hullámzását.

Természetesen minden esetben kérjük ki szakember segítségét! Nem minden orvos nyitott a természetes gyógymódokra, de lehet olyan szemléletű doktorokat találni, akik az alternatív lehetőségeket is ismerik és ajánlják. Segíthet ezen kívül természetgyógyász, fitoterapeuta, vagy más gyógynövény-szakértő is, az orvosi vizsgálatokat azonban ilyenkor se hanyagoljuk el.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.