Menü

Tiramin – eszik vagy isszák? Jó vagy rossz?

A tiramin egy amin, melyet egy aminosavból, a tirozinból lehet előállítani. Igen, ez meglehetősen elegánsan, tudományosan hangzik, de a nyugati világra jellemző kategorizálással kérdezhetnénk: mire vagy miért jó vagy rossz ez nekünk?

Számos kutatási eredményt publikáltak már a témában, de először nézzük meg azt, hol is találkozhatunk a tiraminnal. A tiramin általában megtalálható a füstölt halakban, a tartósított húsokban, a hosszú érlelési idejű sajtokban, a sör néhány fajtájában, de talán napestig is sorolhatnánk, mi mindenben fordul elő akár elhanyagolható mennyiségben. Ezen kívül olyan élelmiszerek is tartalmazhatják, amelyek magas fehérjetartalmúak és túl sokáig, vagy elég hideg helyen tárolták őket.

A legtöbb ember rengeteg tiramin tartalmú ételt fogyaszt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást tapasztalna. Azonban ha gyógyszereket szedünk, és amellett jutattunk túl sok tiramint a szervezetbe, az már gondot okozhat. A tiraminra ugyanis úgy reagál a mellékvese, hogy katekolaminokat szabadít fel a véráramba (nevezetesen dopamint, norepinefrint és epinefrint). Ez a válasz azonban a vérnyomás ingadozásához vezethet kiemelkedően magas csúcsokkal, ami rendkívül megterhelő a szervezet számára, és extrém súlyos esetekben agyvérzéshez vagy halálhoz is vezethet (természetesen ez az esetek nagyon kis százalékában történik meg, azért kell megemlíteni, mert mégsem elképzelhetetlen).

Érdemes megfontolni a tiraminban szegény vagy tiraminmentes (ami személyes véleményem szerint közel kivitelezhetetlen) diétát abban az esetben, ha antidepresszánsokat vagy Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szedünk.

Élnek közöttünk úgynevezett „amin intoleráns” emberek is, akiknek a szervezete úgy működik, mint a laktóz intoleránsoké. Tehát ahogy a laktóz intoleráns egyének nem tudják lebontani a tejcukrot, úgy az amin intoleráns emberek szervezete sem képes az aminok szervezetből történő kitakarítására. Náluk azonban fokozottabban figyelhetőek meg a túlzott tiramin fogyasztás jelei:

- hányás
- fejfáfás
- palpitáció (szívdobogásérzés)
- szédülés.

A tiramint már a migrénes fejfájások előfordulásával is összehozták, arra azonban még nem létezik kielégítő bizonyíték, hogy a tiraminszegény vagy mentes diéta követése jótékony hatással van-e a kezelés során.

Mit tehetünk a kevesebb tiramin fogyasztás érdekében?

- Ételeink kiválasztása során legyünk alaposabbak, szánjunk rá időt, hogy jó minőségű, tartósítószermentes alapanyagokat vásároljunk! Olvassuk el az összetevők listáját!
- A fagyasztott ételeket ne szobahőmérsékleten olvasszuk fel, hanem a hűtőben vagy a sütőben, esetleg a mikrohullámú sütőben!
- Igyekezzünk friss alapanyagokból dolgozni!
- Vásároljunk friss húst, és még aznap készítsük el őket, vagy azonnal fagyasszuk le!
- Kerüljük a fentebb felsorolt isteni finom, de magas tiramin tartalmú ételet – ha szükséges!

Forrás: en.wikipedia.org, www.webmd.com, www.healthline.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!